Na svijetu živi nešto malo manje od 300 milijuna slabovidnih osoba. Bez obzira na to što se tehnologija pokušava prilagoditi osobama s problemima s vidom, često kompanije u tome ne uspijevaju. Stoga, slabovidni korisnici tehnologije često budu zakinuti za veliki dio funkcionalnosti i jednostavno teško nalaze prigodne uređaje za sebe ne tržištu.

Ovih dana južnokorejska kompanija Dot predstavila je svoj prvi pametni sat na Brailleovom pismu. I dok su do sada slabovidne osobe s tehnološkim uređajima komunicirale uglavnom putem zvuka, sada će to biti moguće i putem dodira. Naime, upravo Brailleovo pismo riješiti će problem komunikacije između slijepog korisnika i samog tehnološkog uređaja.

Predstavljeni sat može se povezati s bilo kojim pametnim telefonom putem bluetooth-a i tako sinkronizirati podatke s telefona. Korisnici prilikom korištenja sata mogu podesiti kojom brzinom žele da im sat isporučuje podatke, što je također jedna od sjajnih stvari na ovome satu. Uređaj ima i Open API, što će omogućiti korisnicima diljem svijeta da se okušaju u programiranju aplikacija za slijepe osobe.

Isporuka satova kreće već ovaj mjesec, a u prvom krugu bit će isporučeno 100 000 komada, dok će naknadno tokom godine biti isporučeno još 40 000. Prema dostupnim informacijama, satovi koji će se naći u slobodnoj prodaji imat će cijenu od 320 dolara.

Piše: D.Ž.

Komentiraj