Samsung je na CES-u 2017 pokazao dva nova modela koja su izrađena u suradnji sa Googleom: jedan je Chromebook Pro, a drugi Chromebook Plus.

 

Postoji nekoliko stvari zbog kojih se ova dva uređaja ističu iz gomile; ne samo da su to prva dva Chromebooka koji imaju podršku za Android aplikacije, nego uz to i oba modela imaju S-Pen olovku. Samsung i Google tvrde da će dodatak olovke još dodatno povećati razinu iskoristivosti uređaja kod korisnika.

No, o čemu se sve radi te hoće li sve novine biti dovoljan razlog da se korisnici odluče na kupovinu Samsungovog Chromebooka Pro saznati ćemo u nastavku.

 

Samsung Chromebook Pro

 

Samsung Chromebook: Dizajn

Iako smo na CES-u 2017 mogli vidjeti i po nekoliko Chromebookova, oni koje je predstavio Samsung su zaista nešto posebno i vrijedno pažnje. Chromebook Pro je gotovo identičan Chromebook Plus modelu s time da Pro u sebi ima snažniji Intel Core M3 procesor, dok Plus dolazi sa ARM-ovim procesorom, no to je opet nešto što se odnosi na performanse.

Kada govorimo o samome dizajnu treba istaknuti da je Chromebook Pro (laptop koji ćemo ovdje i recenzirati) u cijelosti izrađen od metala, što samom uređaju daje cjelokupan ‘high-end’ look. No, bez obzira na to što je uređaj u cijelosti izrađen od metala, poprilično je lagan i tanak.

To znači da će laptop vrlo lako stati u bilo koju odgovarajuću torbu ili ruksak i da se korisnici neće morati previše brinuti oko prenosivosti. Ako želite nositi uređaj u ruci – to isto tako neće biti problem baš zbog visoke prenosivosti koju ovaj prijenosnik daje. Kada već govorimo o prenosivosti treba reći da je ona definitivno jedna od najboljih stvari kod Chromebook modela.

S obzirom da se radi o manjem laptopu, treba imati na umu da Chromebook neće imati veliku tipkovnicu kao niti dodirnik, no bez obzira na to Samsung je i u pogledu ove dvije stavke napravio dobar posao. Tipkovnica je svejedno dovoljno ‘velika’ za normalno i udobno tipkanje, a ako pogledamo izbliza moći ćemo vidjeti da su tipke lagano zakrivljene, što je odlično jer se na ovaj način sprječava ili otežava ‘promašivanje’ tipki koje se nekada zna dogoditi.

Maleni dodirnik (touchpad) ispod tipkovnice isto tako radi poprilično precizno, pogotovo ako ga koristite laganim i brzim dodirima.

Samsung Chromebook Plus

 

Samsung Chromebook: Zaslon

Chromebook Pro dolazi sa 12.3 inčnim LED zaslonom koji nudi Quad HD rezoluciju od 2400 x 1600 pixela. Ako ste se možda pitali iz kojeg točno razloga je rezolucija malo drugačija, uzrok tomu jest taj što zaslon daje omjer 3:2 pomoću kojeg korisnik dobiva puno više vertikalnog prostora za rad, dok je laptop ‘pejsažno’ okrenut. Ovo je osobito dobra stvar za korisnike koje vole puno čitati na laptopu.

S obzirom da se radi o Samsungovom uređaju nije nikakvo iznenađenje da su boje na zaslonu bogate, oštre i sve u svemu – sjajno prikazane. Kutovi gledanja su vrlo široki, a u uvjetima visoke osvijetljenosti svjetlina zaslona neće biti nikakav problem što znači da će slika sa zaslona moći vrlo dobro vidjeti.

No to nije najbolja stvar.

Najbolja stvar kod zaslona jest ta što se on može u potpunosti zarotirati od 360 stupnjeva. Na ovaj način korisnik može svoj Chromebook staviti u oblik šatora, što je idealan oblik za gledanje You Tube videoa, filmova i serija sa Netflixa i sl., no osim toga zaslon možete i u potpunosti okrenuti na 360 stupnjeva i u trenu vaš laptop pretvoriti u tablet.

 

Samsung Chromebook: Performanse

Chromebook Pro u sebi ima moćan Intelov Core M3 procesor i 4 GB radne memorije, a kao rezultat zbroja ove dvije specifikacije možemo samo reći da je rad na laptopu fluentan i brz. Ipak, udar na performanse se osjeti prilikom pokretanja Android aplikacija, što opet više ima veze sa radom i kompatibilnošću same aplikacije nego sa performansama laptopa.

Samsung Chromebook Plus dolazi sa ARM procesorom koji ima slabije performanse ali je i štedljiviji sa baterijom. Koliko slabije performanse? Pa recimo duplo. Jer Rockchip ARM procesor u  Oktane rezultatima (Google-ov sintetički benchmark), može postići oko 10.000 jedinica, dok Intelov Core M3 redovito postiže između 21.000 i 23.000 jedinica, a sve to za 100$ više i uz kraći vjek baterije kod jačeg modela. Ostali dio hardvera je gotovo identičan u ova dva laptopa.

Dva USB Tip-C utora

Unatoč tomu što je Chromebook Pro dosta tanak, laptop dolazi sa velikim brojem utora. Na lijevoj strani se nalaze utori za slušalice i mikrofon, USB Tip-C utor te microSD utor za kartice pomoću kojega možete ‘nadograditi’ unutarnju memoriju od 32 GB na puno više.

Na desnoj strani se nalaze tipka za uključivanje, tipka za glasnoću te drugi USB Tip-C utor. Oba USB Tip-C utora se mogu koristiti za aktivnosti kao što su punjenje uređaja, prebacivanje podataka i datoteka ili pak kao izlazni utor za 4K sadržaj za vanjski monitor ili TV uređaj.

Ono što definitivno pomaže jest činjenica kako se svaki od ova dva USB Tip-C utora nalazi sa po jedne strane laptopa jer na taj način korisnik može odabrati hoće li, na primjer preko jednog utora puniti laptop dok će drugi koristiti za prebacivanje podataka.

Još jedna novost koja se i ne viđa baš tako često na Chromebook uređajima jest olovka. Ona izgleda baš poput S-Pen olovke koju smo mogli vidjeti i koristiti na Samsung Galaxy Note 7 uređajima; iste je veličine i ima isti vrh kao i vlastiti utor.

Samsung Chromebook Plus recenzija

 

Jedina prava razlika između ove dvije olovke jest ta što ova olovka nema tipku sa strane, no bez obzira na to olovka na Chromebooku Pro i dalje koristi tehnologiju elektromagnetne rezonance (EMR).

Sama olovka je dodala mnoštvo novih mogućnosti u Chromebook Pro, s time da smo sa nekima od njih već upoznati na Galaxy Note 7-ici. Olovku možete koristiti da biste zabilježili specifičan dio slike na zaslonu, da biste spremili cijelu sliku kao screenshot, možete i naravno crtati njome ili ju možete na primjer koristiti kao povećalo.

Mogućnosti je puno stoga savjetujemo da si date oduška i sami isprobate. Pravo pitanje koje se postavlja jest dodaje li sama olovka na vrijednost Chromebook Pro-u. Ako pogledamo malo bolje. Možemo vidjeti da postojanje olovke na laptopu ima puno više smisla nego u pogledu mobitela što ćete i sami vidjeti puno puta u radu. Jedina prava stvar u vezi olovke jest da se na nju treba naviknuti, a nakon toga sve je lakše.

Samsung Chromebook Pro recenzija

 

Najveći ‘minus’ Chromebooka Pro su – zvučnici

Ono što se može smatrati najvećim, ako ne i jedinim pravim minusom Chromebook Pro laptopa su njegovi zvučnici. Oba zvučnika se nalaze na donjoj strani uređaja. Jasno nam je da je namjera proizvođača bila ta da potakne korisnike na versatilnost laptopa (kao što je na primjer mogućnost okretanja zaslona za 360 stupnjeva i stavljanje u položaj šatora čime bi se ovakav položaj zvučnika najviše mogao iskoristiti).

No, sve u svemu samo zvučnici su poprilično tihi, što može biti problem ako nemate slušalice, pogotovo u onim prostorijama gdje je bučno.

 

Samsung Chromebook:  Dugotrajnost baterije u punom smislu riječi i OS

Iako je Samsung rekao da baterija na Chromebooku Pro može trajati do najviše 8 sati, moguće je izvući da baterija traje između 8 i 10 sati, no to opet ovisi uvelike o tome za što koristite laptop.

Iako su Chromebook Plus i Chromebook Pro prvi laptopi koji mogu pokretati Android aplikacije, ovo je još uvijek u beta fazi, što znači da ovo još uvijek ne radi onako glatko i ‘bez greške’ kao što očekujemo.

Chromebook Pro laptop će na tržištu biti dostupan u travnju 2017, s time da je Plus model dostupan po cijeni od oko 450 američkih dolara, dok bi Chromebook Pro trebao biti dostupan za 100$ više, tj. 550$. Može se već kupiti u predbilježbi na amazonu, a kad će doći kod nas, to još neznamo. Ako vam cijena nije problem, a želite imati vrhunski, multifunkcionalan proizvod s kojim ćete moći mirno spavati definitivno bismo vam preporučili da se strpite i pričekate na Chromebook Pro.

 

Prednosti:

  • Metalni dizajn
  • Jako prenosiv, tanak i vrlo lagan
  • Ima utor za microSD
  • Ima čak dva utora za USB Tip-C
  • Dodirnik koji se može okretati
  • Mogućnost spajanja 4K preko USB Tip-C
  • Olovka jako dobro radi na velikom dodirniku
  • Baterija će potrajati cijeli dan

Nedostaci:

  • Slabiji donji zvučnici
  • Podrška za Android aplikacije je još uvijek u beta fazi

Piše: I.H.

Komentiraj