Sve nas riječ “joga” asocira na tjelesno-duhovnu disciplinu i njenog učitelja Baba Ramdeva, no u svijetu tehnologije, Lenovo je kreirao jedinstvenu paletu proizvoda fleksibilnih uređaja, koje je nazvao “Yoga”, a predstavljanje novog Yoga uređaja uvijek probudi veliki interes. Dali  je i Yoga 510 u tom trendu?

Yoga 510 je dostupan u 14-inčnoj i 15-inčnoj verziji, sa nekoliko procesorskih kombinacija. Najjeftiniji model Yoge 510 dolazi sa Intel Core i3 6100U 2.30GHz i integriranom grafikom Intel HD 520 po cijeni od 5600kn, dok ostali modeli imaju zasebnu AMD grafičku karticu. 

Oba modela, 14 i 15 inča, imaju IPS 1080p panel osjetljiv na dodir sa svjetlinom od 250 nita. Kod nas, svi dolaze sa Windows 10 operativnim sustavom, 8Gb RAM memorije i sa 6. generacijom Intel Core i3 i i5 procesora, dok vani postoje i i7 verzije ovog laptopa. Razlika u modelima je još što se nude dvije opcije pohrane sa 1Tb kard diskom ili SSD-om od 256GB.

14-inčna Yoga 510 će ponuditi opcionalnu zasebnu AMD grafiku AMD Radeon R5 M430 GPU, dok će 15-inčna inačica ponuditi AMD Radeon R7 M460. Osim jakih specifikacija, Yoga 510 će ponuditi trajanje baterije i do 8,5 sati u normalnom radu, a ono što je još zanimljivije je tehnologija brzog punjenja na Yogi 510, kojom se laptop može u potpunosti napuniti za samo 2,5 sata, što je oko 40% brže od sličnih laptopa.

Yoga 510 izgleda vrlo slično kao Yoga 710. Oba uređaja imaju vrlo elegantan izgled sa dijamantno rezanim rubovima kućišta i poklopca zaslona, kao i blago zakrivljene rubove koji su odavno sinonim za Yoga platformu. Yoga 510 je dostupna u dvije boje, crnoj i bijeloj.
Lenovo Yoga 510

 

Yoga 510: Dizajn

Tijekom posljednjih nekoliko godina, Lenovo nudi prilično lijep dizajn svojih laptopa i tako ni Yoga 510 nije iznimka. Laptop izgleda elegantno i uglađeno i možda neće odmah privlačiti pažnju kada ga ugledate na drugoj strani sobe, ali ima kvalitetu koja se osjeća kada ga držite u rukama. Sjajni srebrni prsten oko kućišta na crnom primjerku je jedan od mnogih suptilnih detalja koje je Lenovo je uspio spakirati u svoj dizajn.

Način na koji se kućište pomiče vani po ravnim linijama preko rubova je još jedan takav detalj, kao i poklopac koji se spušta prema dolje po rubovima. U stvari, poklopac i donji dio laptopa se nikada ne dodiruju kada je zatvoren što suptilno ukazuje na činjenicu da ovaj stroj nije običan laptop za nošenje okolo.

Mehanizam šarki za otvaranje laptopa je dosta krut, tako da ne možete otvoriti poklopac jednom rukom, u našim pokušajima otvaranja poklopca jednom rukom, gotovo uvijek smo podigli laptopa sa stola. To ipak nije veliki problem; to je nešto na što se možete brzo naviknuti.

Tipke na tipkovnici su dobro razmaknute, i dobro se ponašaju dok tipkate, ako bismo išli u detalje, rekli bismo da je Caps Lock tipka smještena preblizu “A” tipke, pa može malo smetati. Trackpad je velik i prostran, a što je najvažnije, ima dosta prostora između njega i tipkovnice, što je dobrodošlo, a posebice za one sa velikim prstima.

Yoga 510

 

Kao što naziv implicira, fleksibilnost stroja mu omogućuje da mijenja četiri različita načina rada, Laptop mode je uobičajeno prijenosno računalo, Tablet mode vam nudi da savijete tipkovnicu iza zaslona, ​​a to onemogućuje tipkovnicu/trackpad kako bi se spriječilo slučajno pritiskanje tipki što je izvrsno, ali ovaj način rada smo najmanje koristili.

Stand mode je neka vrsta hibridnog tablet načina rada, ali umjesto da tipkovnicu sklopite iza ekrana, držite je licem prema dolje na površini, dok zaslon ostaje okomit i Tent mode omogućuje da stroj postavite u poziciju oblika slova “A”.

U našoj uporabi, najčešći načini rada je bio laptop i tent, uglavnom zbog toga što se nismo osjećali ugodno dok je tipkovnica preklopljena iza zaslona ili dok leži licem prema dolje na površini. Ovo nije mana dizajna, šarke su dovoljno čvrste, kroz našu uporabu nije bilo nikakvih problema, ali jednostavno si ne možemo pomoći i čudno nam je kada su tipke na stražnjoj strani kod Tablet načina, ili kad je tipkovnica licem prema dolje na površini u Stand načinu rada.

Što se tiče priključaka, sa lijeve strane se nalaze utori za napajanje, audio, USB 2.0 i čitač kartica, dok je sa desne strane gumb za uključivanje, dva USB 3.0 porta, HDMI priključak i gigabitni priključak za mrežu. Što se tiče mreže Yoga 510 koristi poznati čip iz Realtek-a RTL8168/8111 serije, koji se i inače ugrađuje u većinu laptopa. Za Wi-Fi je zadužen Qualcomm, sa čipom QCA9377, koji također podržava brzi WLAN 802.11 ac standard (do 433 Mbps).

Lenovo Yoga 510 performanse

 

Yoga 510: Performanse

Yoga 510 se doima brzom, ali ne toliko da bi zadao ozbiljnije komplekse drugim laptopima u klasi. Performanse grafike i procesora su prosječne, a opet dovoljne za većinu svakodnevnih poslova. Za igranje ga nemožete pretjerano koristiti, osim na nižim postavkama i rezolucijama, jer nije niti namjenjen za to. Sa igricama poput Hitmana ili Dooma Yoga 510 se vidljivo mučila.

Ako želite uređaj poput Yoge 510, sa jačim performansama za igranje, svakako bi bila bolja solucija prethodna varijanta Yoga 500,  koja je dostupna s GeForce 940m GPU-om i 4Gb RAM memorije, i koja je moćnija od AMD Radeon R7 M460 ugrađenoj u Yogi 510.

Jedno polje na kojem Yoga 510 blista je zaslon. On je svijetao, jarkih boja i dobro pokazuje detalje. Gledanje filma je bilo vrlo ugodno iskustvo na ovom stroju. Sustav zvučnika marke Harman je također vrlo dobar, oni prelaze standarde zvučnika drugih laptopa iste cijene, ali zvuk usmjeruju prema dole, jer su i smješteni na dnu stroja.

Srećom, ovo je jedno od područja gdje se fleksibilne osobine 510 pokazuju vrlo korisnim, i vrlo često smo mjenjali oblike u radu. Još jedan dobra stvar je činjenica da je laptop radio šest sati na jednom punjenju na oko 50% svjetline i pri umjerenom korištenju. Pri intenzivnoj uporabi, trajao je pet sati, što nam je dozvoljavalo da pogledamo 3 cijelovečernja filma na jednom punjenju sa svjetlinom povećanom na 100%.

Što se tiče baterije, Yoga 510 pobjeđuje svog prethodnika Yoga 500 u smislu trajanja baterija. Pored bolje optimizacije cjelokupnog hardvera tu je i veći kapacitet baterije od 35 Wh, za razliku od starije Yoge sa 30 Wh.

 

Zaključak

Lenovo Yoga 510 je fleskibilan uređaj, ima prednosti klasičnog, dobrog dizajna, fantastičnog zaslona, velikog trackpada i tipkovnice, pristojnog vijeka trajanja baterije, a sve to po umjerenoj cijeni za ovakvu vrstu konvertibilnog uređaja.

Sa opcijama Core i3 i i5 procesora, trebalo bi biti dovoljno performansi za većinu korisnika. Radeon GPU se može nositi sa nekim igricama, ali je GPU mogao biti i bolji poput mnogo bržeg GeForce 940m GPU-a.

Yoga 510 je gotovo bezčujna ili vrlo tiha i rijetko se zagrijava u normalnoj uporabi. U cjelini, tipkovnica je pristojna kao i trackpad. Zaslon je poprilično dobar, te vam nudi ugodno gledanje filmova uz široki kut gledanja i visoki kontrast. Ako ste u potrazi za fleksibilnim laptopom koji mažete koristi u različitim situacijama na 4 raličita načina Yoga 510 bi se svakako trebala naći u užem izboru.

SPECIFIKACIJE:

 • Procesor: Intel Core i3 6006U 2.30GHz (3MB cache) Skylake
  • Zaslon: 14″ IPS Full HD 1920 x 1080 TouchScreen
  • Grafički sustav: AMD Radeon R5 M430 2GB
  • Radna memorija: 1x 8GB DDR4 2133MHz
  • Tvrdi disk: 1TB SATA
  • Dimenzije: 340 x 235 x 21.5 mm
  • Masa uređaja: 1,8kg
  • Baterija: Li-Ion 3 ćelije
  • Operativni sistem: Windows 10 Home
  • Bežična mreža: da (802.11ac), Bluetooth
  • HDMI, USB podrška: 2x USB 3.0, 1x USB 2.0
  • Kamera

Ustupio: Lenovo Hrvatska

Cijena: 5700kn

Za: IPS zaslon u full HD-u, kvaliteta izrade, cijena za fleksibilni laptop,

Protiv: slabiji GPU

Ocjena: 4/5

Piše: A.P.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here