Laptopi su po mnogočemu dobri i korisni za sve poznavatelje tehnologije i tehnoloških gadgeta i stvarno je puno razloga zbog čega je to tako. Neki od njih su činjenice da su laptopi u osnovi prijenosna stolna računala (iako po ekvivalentu snage i tehnoloških specifikacija nisu baš u ‘egalu’, ali sve su im bliže).

Osim toga, još jedna dobra stvar je ta što laptopi, za razliku od tableta imaju i više utora (posebno USB 3.0 utor), veći prostor za pohranu i sve u svemu su snažniji od tableta, što znači da su laptopi idealan izbor za sve one koji koriste računala, ali zbog njihovih potreba više preferiraju nešto mobilno.

U ovome članku ćemo nešto reći o laptopu Lenovo Ideapad 100, no prije nego što krenemo na objašnjavanje specifikacija, pluseva i minuseva ovoga laptopa, recimo prvo nešto o tome kakav laptop bi bio dobar za korisnike, ovisno o tome što korisnici traže.

 

Za gamere – gamerski, za sve ostale – ostali

Ono što je već postala klasika prilikom otrage za najboljim laptopima jest to kakav bi laptop bio u gamingu, s obzirom da je igranje igara jedan od najučinkovitijih načina za testiranje računala uopće. Iako postoji izdašan broj gamerskih laptopa, treba reći da se za idealan gaming (pogotovo u visokim rezolucijama) još uvijek preporučuju stolna računala.

Iako se laptopi po svojoj snazi i brzini polako približavaju snazi i brzini stolnih, činjenica jest da je ta razlika još uvijek- velika i da ćete za, na primjer pet tisuća kuna, uz dobro konfiguriranje, moći sastaviti poprilično solidno gamersko stolno računalo, dok za istu cijenu nećete baš moći kupiti slično prijenosno računalo.

No bilo kako bilo, Lenovo Ideapad 100 laptop niti nije za gamere. Iako ćete na njemu moći odigrati neke novije naslove bez većih problema (o tome nešto kasnije), stvar je u tome kako ovaj laptop spada pod skupinu osrednjih i štedljivih laptopa, koji su idealni za povremeno gledanje filmova u HD-u, pregledavanje interneta i slične ‘nezahtjevne’ aktivnosti.

 

Lenovo Ideapad 100

Lenovo Ideapad 100: Dizajn i sučelje

Ipak, treba početi- ispočetka, a početak bi bio da nešto kažemo o dizajnu. Što se samog dizajna tiče treba reći kako Lenovo Ideapad 100 slijedi moderne trendove te da laptop djeluje poprilično tanko (u usporedbi sa mojim proteklim Asusom iz 2011. godine i jest dosta tanji) i zaobljeno.

Laptop se vrlo lako otvara, pogotovo ako ga otvarate na način da uzimate sredinu zaslona, a ne rubove (što se ne preporučuje jer na takav način možete dovesti do oštećenja pantova laptopa), što je još jedna dobra stvar, jer nitko ne želi da mu se laptop otvara teško.

Na lijevos strani laptopa, osim otvora za ventilator, nalaze se još i utori za punjač, Ethernet, HDMI, te po jedan USB 2.0 i jedan USB 3.0 utor, uz neizbježni utor od 3.5 mm za slušalice. Da, većina novijih laptopa dolaze sa samo jednim USB 2.0 utorom, što zbog uštede na prostoru, što zbog činjenice kako se USB 2.0 utori polako miču iz upotrebe.

Na lijevoj strani jest i tipka za uključivanje laptopa, koja je neprimjetna, ali se opet ističe taman dovoljno da se laptop može lako uključiti. Ono što će nekim korisnicima biti malo teže za primijetiti jest ekstremno malena rupica koja se nalazi desno od otvora za ventilator i taman iznad utora za punjač: radi se o tzv. ‘restart’ tipki koja je dostupna samo ako u tu rupicu gurnete neki jako tanak predmet, kao što je igla. Korisno ili ne, opet ovisno od korisnika do korisnika, ali eto dobro je za znati da Lenovo Ideapad 100 u sebi ima ugrađenu ‘tipku’ za restart.

Na desnoj strani je microUSB utor, koji se nalazi ispred DVD snimača i to… je to. Na desnoj strani više nema niti jednog utora. Ovo je po mome mišljenju možda moglo biti bolje iskorišteno i to na način da se i na desnu stranu stavi još barem jedan USB 2.0 utor. Bilo bi praktičnije, iako bi laptop bio možda za 100-200 kuna skuplji.

Lenovo Ideapad 100 performanse

 

Tipkovnica koja je malo ‘tvrda’ na dodir i poprilično precizan touch pad

Tipkovnica je sama po sebi malo ‘tvrđa’ na dodir, što se posebice osjeti pri dužem tipkanju. Poneke tipke, kao što je npr. tipka Space zna ‘ne prihvatiti’, te ju morate stisnuti opet da biste napravili ono što ste prvotno htjeli, što isto tako može smetati. Opet ponavljam, to se toliko ne vidi kod igranja igara, ali se zna osjetiti kod pisanja.

Touch pad, ili dodirnik na dnu laptopa je poprilično precizan i lak za korištenje. Iako nema vidljive klasične dvije tipke, one su ipak tu; i dosta dobro se osjete na dodir, pogotovo ako lijevu tipku, koja simulira lijevi klik miša stisnete tako što stisnete lijevu stranu velike tipke, a desnu tipku možete dobiti ako kliknete na desnu stranu velike tipke.

Lako, brzo i jednostavno za korištenje, sa dosta dobrim i preciznim mogućnostima podešavanja koja su dostupna u operativnom sustavu.

 

Lenovo Ideapad 100: Hardver i performanse

Ono što je najvažnije kod svakog računala, bilo prijenosnog bilo stolnog su njegove performanse. S obzirom da Lenovo Ideapad 100 spada pod skupinu jeftinih laptopa ne možemo očekivati čuda u pogledu performansi, no to ne znači da je jedina stvar za koju je ovaj laptop dobar je pregledavanje interneta i igranje 2D igara. Recimo prvo nešto o procesoru i grafičkoj, tj. grafičkim karticama jer ih ovaj laptop ima dvije.

Na Lenovo Ideapad 100, odnosno na ovoj inačici koju ja imam (a na tržištu postoji nekoliko verzija i inačica Lenovo Ideapad 100 laptopa) je ugrađen Intelov Pentium 3825U dvojezgreni procesor sa radnim taktom od 1.9 GHz.

Iako ove brojke neće baš izmamiti uzdah oduševljenja kod korisnika, ono što valja reći jest to da ovaj procesor, zahvaljujući Intelovoj Hyper Threading tehnologiji daje mogućnosti kao da se radi o četverojezgrenom, a ne dvojezgrenom procesoru (što se može i vidjeti ako pritisnete Ctrl+Left Shift+Escape i pogledom na performanse Task managera u Windowsima).

Razlog tomu jest taj što Intelov 3825U koristi dvije ‘virtualne’ jezgre, čime se zapravo daje dojam kao da procesor ima dvije jezgre više nego što ih on zapravo ima (što je korisno i dobro pogotovo kod stvari kod kojih posjedovanje više jezgri jako pomaže). U kombinaciji sa Pentiumom tu je prvo integrirana Intel HD 4200 grafička kartica, no uz nju tu je i NVIDIA GeForce 920M od 2 GB radne memorije.

Treba reći kako laptop prema predefiniranim postavkama ima postavljeno da se integrirana kartica uključuje prilikom nekih nezahtjevnih zadataka, dok se GeForce uključuje prilikom npr. igranja igara, iako je i ovo potpuno podesivo od strane korisnika. Ono što isto tako treba reći jest da Intelov Pentium koji se može pronaći u ovome prijenosniku spada pod skupinu procesora koji troše jako malo struje.

Lenovo Ideapad 100 recenzija

 

NVIDIA GeForce 920M se nalazi na donjem dijelu NVIDIA GeForce 9XXM grafičkih kartica za laptope, što opet govori kako ne trebamo baš očekivati 60 fps-a u Witcheru 3, no ono što je mene iznenadilo jest činjenica kako i grafička kartica i procesor zapanjujuće dobro obavljaju zadatke koje se stave pred njih. To se opet najviše vidi u slučaju igranja video igara.

Osobno, sam na ovome laptopu igrao Might and Magic Heroes 7, Layers of Fear, Pro Evolution Soccer 2016 i 2017 i Resident Evil Revelations 2 i mogu reći kako su igre na nižim do osrednjim detaljima radile na solidnih 35 fps-a (izuzev Heroesa 7 koji, kako sam čuo zadaje glavobolje u vezi performansi i kod mnogo snažnijih performansi). U prijevodu: ako ste umjereni gamer i ako ne tražite laptop na kojemu ćete moći igrati Battlefield One onda je Lenovo Ideapad 100 OK za vas.

Količina radne memorije je 4 GB DDR3, uz čvrsti disk od 1 terabajta koji će vam biti i više nego dovoljan za pohranjivanje svega što skinete sa interneta (čak i onih Ultra HD filmova). Načini spajanja su WiFi i Bluetooth 4.0 koji će osiguravati dobru konekciju i to ponajviše dobrom modemu laptopa.

Sa rezolucijom monitora od 15.6 inča ovaj laptop spada pod skupinu laptopa srednje veličine, a cjenovno definitivno pod laptope vrlo pristupačne cijene. Baterija, koja je litij-ionska od 3 ćelije je dovoljna za 3 sata pisanja, surfanja internetom i slušanja glazbe (u slučaju gledanja filma to vrijeme se ipak smanjuje).

 

Zaključak

Ako vam treba laptop koji će imati za cijenu nižu od 2.500 kuna dvije grafičke kartice (od kojih jedna ima zasebnu memoriju), čvrsti disk od 1 TB, solidan procesor i 4 GB radne memorije i ako ste korisnik koji nema ‘prevelike’ apetite, onda je Lenovo Ideapad 100 laptop baš za vas. Laptop ‘osnovnih mogućnosti’ koji ipak daje nekakve gamerske mogućnosti, idealan je za one koji uživaju o pregledavanju interneta, gledanju filmova u visokoj kvaliteti ili pak povremenom igranju novijih, ali ne prezahtjevnih igara.

USTUPIO: Lenovo Hrvatska

Cijena: 2130kn

Tehničke specifikacije Lenovo Ideapad 100:

  • Zaslon: 15.6 inča, HD LED, 1366×768 TN GL (FLAT)
  • Procesor: Intel Pentium 3825U (2MB Cache, 1.9 GHz)
  • Radna memorija: 4 GB DDR3
  • Čvrsti disk: HDD SATA 1TB/5400RPM
  • Grafika: integrirana- Intel HD 4200, zasebna NVIDIA GeForce 920M, 2 GB
  • Način povezivanja: WiFi 802, 11b/g/n/ i Bluetooth 4.0, USB 2.0, USB 3.0, HDMI, LAN
  • Dimenzije i masa: 37.8×26.5×2.26 cm, 2.3 kg

ZA: omjer uloženo / dobiveno, tihi rad, ne grije se, dobra tipkovnica i touch pad

PROTIV: mono zvučnik slabije kvalitete

Ocjena: 3/5

Piše: I.H.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here