Svijet prijenosnih računala, tableta i mobilnih računala krupnim koracima ide naprijed. Uz velike inovacije koje su ove godine došle u svijet mobilnih tehnologija, pratili smo dva najveća tehnološka sajma sa početka ove godine CES i MWC. Pa kakve nas to prijenosne ili laptop tehnologije očekuju u ovoj godini?

 

Laptopi sa najjačim hardverskim komponentama iz desktop računala

Veliki napredak koji je došao u laptope novije generacije je zapravo hardver iz desktop linije računala, upakiran u minijaturne dimenzije i ugrađen u super tanka kučišta modernih laptopa.

Postoje i gaming laptopi koji su žrtvovali svoju mobilnost, i nisu uopće tanki i lagani, a sada se isporučuju sa punokrvnim desktop procesorima, grafičkim karticama, pa čak i mehaničkim tipkovnicama. U stvari, neki nude čak i 22-inčne zaslone, a projekt Razer Valerie ima nevjerojatan trostruki laptop zaslon.

acer-predator-21-x
Acer Predator 21X sa dvije GTX1080 grafičke kartice i zaobljenim ekranom.

 

Prethodnih godina, laptopi su često bivali drastično slabijih performansi od najnovijih desktop računala i jednostavno nisu mogli ponuditi stvari kao što je potpuna mehanička tipkovnica ili high-end hardver kao iz desktop računala.

Od kraja prošle godine pa nadalje, ovo se očigledno mijenja. I dalje je naša preporuka sastavljanje desktop računala, prvenstveno zbog veće isplativosti, ali laptopi su napredovali i po pitanju cijene i po pitanju hardvera.

 

Intel Kaby Lake i AMD Ryzen arhitekture

Intel Kaby Lake je još jedna iterativna nadogradnja najnovijih Intel procesora. Posljednji veliki napredak kod Intel procesora je viđen 2013. godine na Haswell arhitekturi. Nadogradnje od tada su više “kozmetičke”, sa naglaskom na smanjenje potrošnje energije i toplinske performanse uz neznatno povećanje procesorske snage.

Ovakve promjene su zapravo poželjnije kod mobilnih tehnologija, tj, laptopa, jer laptop ovisi i o svojoj bateriji, nego što su bitne kod desktop računala.

Intel je ipak vodeći na tržištu procesora što se tiče performansi, i to već duže vrijeme, a što su čipovi snažniji i toplinski učinkovitiji, vaš laptop će biti hladniji i dulje će raditi na bateriji.

U međuvremenu, probudila se i konkurencija, tako da je bombastično najavljena i na tržište plasirana nova AMD Ryzen arhitektura. To je njihova prva nova arhitektura procesora od 2011. godine i Bulldozer serije.

Uz Ryzen dolaze velike performanse i poboljšanja snage i hlađenja, kao i nove AM4 matične ploče i socketi za nove procesore. AMD planira isporučivati laptope opremljene Ryzen procesorima u drugoj polovici 2017. godine što bi trebalo donijeti bolje cijene za krajnjeg korisnika kroz pravu konkurencije između AMD i Intel prvi put nakon mnogo godina.

 

Napredak hibridnih laptopa

Hibridni laptop su u ponudi već neko vrijeme, ali ove godine su imali veliki napredak. Dok su high-end laptopi usmjereni na dodavanje što više moćnog desktop hardvera u sitna kućišta, većina ultrabook-ova ima za cilj da standardizira hibridne laptope, koji su nedavno inovirani od strane Lenovo Yoga modela, a tu su i mnoge druge poznate marke poput HP-a, Acera itd.

ThinkPad-X1-Yoga_2017_07

 

Hibridni laptopi nude zaslon osjetljiv na dodir za funkcionalnost kao kod tableta, kao i zaslone koji se u potpunosti mogu zakretati ili čak spustiti na vrh tipkovnice za transformaciju u tablete.

Mogućnosti hibridnog faktora za laptope su brojne i omogućuju da se laptopi natječu sa običnim tabletima na jedinstven način dopuštajući sve mogućnosti i praktičnost sa sirovom snagom pravog laptopa.

 

USB Type-C and USB 3.1 je postao standard

Posljednje, ali svakako ne i najmanje važno je da je USB-C konačno postao standard. USB-C kombinira brzinu USB 3.0 sa novim, manjim faktorom koji omogućuje da se uređaji priključe bez potrebe da se priključak pravilno okrene. (I tako je riješen vječiti problem koji prati USB, i kako ga okrenuti)

U međuvremenu, USB 3.1, koji je i dalje poprilično skup, pomjera granice za standarde brzine prijenosa podataka na nevjerojatnih 10 gigabita po sekundi.

USB-C je još važniji, zato što omogućuje brzo punjenje mobilnih uređaja, od smartfona, tableta do laptopa. Ako vaš uređaj podržava USB-C punjenje, a mnogi podržavaju, možete očekivati ​​dulje trajanje baterije, kao i mnogo brže punjenje nego prije.

thunderbolt 3
Thunderbolt 3 konektor

 

Još jedna prednost USB 3.1 standarda, je da pored brže brzine prijenosa, nudi još sposobnost za priključivanje više vanjskih zaslona ili drugih perifernih uređaja na laptop. Treba još i spomenuti da sve rašireniji Thunderbolt standardi, nude još bolje mogućnosti od USB 3.1 kada je riječ o tim primjenama.

Zaključak

Mislite što hoćete o 2016. godini, ali svijet mobilne tehnologije kao i svijet tehnologije u cjelini, grabi velikim koracima naprijed. Do nedavno su autonomni automobili, pametne kuće, virtualna stvarnost, bili samo predmet rasprava iz znastvene fantastike, ili nečije mašte. Danas postajemo svjedoci svega toga. A kud to sve vodi? Vrijeme će pokazati..

Piše: V.Č.

 

Komentiraj