Otkad je najnoviji Googleov operativni sustav postao dostupan, prvo samo za određene Android uređaje, a nakon toga postupno za sve one koji u sebi imaju podršku za ”sedmicu”, Android Nougat 7.0 je prošao kroz neke nadogradnje.

Iako prema najnovijim istraživanjima još uvijek veliki broj korisnika koriste Android Marshmallow, pa čak i Lollipop, Nougat je najnoviji, što znači da sve više novih korisnika radije odabire uređaje s najnovijim operativnim sustavom – ako je to moguće.

U nastavku pročitajte koji uređaji, zaključno sa travnjom ove godine, imaju mogućnost nadogradnje na najnoviji Androidov operativni sustav.

 

Novine koje je donio Nougat

Prije nego što krenemo na samu srž stvari, recimo prije toga nešto ukratko što je to što je Android Nougat donio novoga:

 • Mogućnost podijeljenog zaslona,
 • Redizajn obavijesti,
 • Postavke za brzo postavljanje,
 • Doze mod on the Go,
 • Mod za više jezika,
 • Novi emotikoni,
 • Novi izbornik za postavke,
 • Nova enkripcija i zaštita podataka,
 • Android for Work,
 • I mnoge druge.

 

Kako se Nougat ”proširio” na Googleove uređaje

Još prošle godine Google je na tržište izbacio uređaje pod svojim vlastitim brandom (Google Pixel i Google Pixel XL) koji su u sebi odmah imali Android Nougat. Također, ova dva uređaja su bila među prvim uređajima za koje su bile dostupne najnovije nadogradnje (za Android Nougat 7.1).

Trenutno je nadogradnja za Android Nougat 7.1.2 dostupna za ove uređaje: Google Pixel XL, Google Pixel, Google Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X i Nexus Player, s time da je od Googleovih uređaja posljednji uređaj koji je dobio mogućnost nadogradnje na Nougat 7.1.2 bio Nexus 6P.

nougat 7 nadogradnja

 

A što je sa ostalim uređajima?

Samsung je jedan od najraširenijih brandova pametnih telefona, što znači da će i velik broj Samsungovih uređaja isto tako dobiti mogućnost nadogradnje na najnoviji Nougat. Točnije, uređaji koji će dobiti nadogradnju za Nougat biti će: Samsung Galaxy S7/S7 Edge, Samsung Galaxy Note 5, Galaxy S6/S6 Edge, S6 Edge Plus, Galaxy Tab A sa S-olovkom, Galaxy Tab S2 (LTE), Galaxy A5 i A8.

Što se tiče LG uređaja, prvi uređaj koji je dobio mogućnost nadogradnje na Nougat bio je LG G5, i to u studenome prošle godine, no ne bez problema. Svi problemi u pogledu nadogradnje kod LG G5 su riješeni do veljaše ove godine, tako da je u veljači Android Nougat i službeno postao najnoviji OS LG-ovog flagshipa.

Za LG V10 iz Googlea je rečeno kako će službena nadogradnja na Android Nougat 7.0 biti dostupna u drugom kvartalu ove godine (znači u vremenskom periodu između ožujka i svibnja).

Korisnici LG G4 uređaja će svoju nadogradnju za najnoviji Androidov operativni sustav moći preuzeti u vremenskom periodu između lipnja i kolovoza ove godine (znači u trećem kvartalu).

Od Huawei pametnih telefona, prvi za koji se saznalo (i to još u studenome prošle godine) da će imati mogućnost nadogradnje na Android Nougat 7.0 bio je Huawei Mate 8.

U ožujku ove godine procurile su vijesti o tome da će zajedno sa novim EMUI 5.0 za Huawei P9 biti dostupna i nadogradnja na najnoviju verziju Androida.

Kada govorimo o Nougat nadogradnjama za Huaweijev pod-brand Honor, onda treba reći kako je zasad poznato da će na Nougat moći prijeći tri uređaja: Honor 8, Honor 6X i Honor 7 Lite (ili negdje poznat i kao Honor 5C), s time da je za Honor 7 Lite postupak nadogradnje na Nougat započeo u siječnju.

Od HTC-ovih uređaja prijelaz na Android Nougat će imati isto tako samo flagshipovi. Uz mnoštvo problema, zastoja i nepredviđenih stvari, HTC 10 je dobio svoju nadogradnju krajem prošlog mjeseca, dok je HTC One M9 službenu nadogradnju dobio 12. travnja.

OnePlus 3 i 3T verzije su svoje OTA mogućnosti nadogradnje dobile od 16. ožujka. Nove nadogradnje ne samo da uključuju prijelaz na Android Nougat nego uključuju najnoviju nadogradnju na Nougat 7.1.1.

U pogledu Asus ZenFone 3 uređaja, usprkos brojnim bugovima s kojima se Google susreo prilikom implementacije svog najnovijeg operativnog sustava na ove uređaje, treba reći kako korisnici ZenFone 3 uređaja u novom Androidovom OS-u mogu uživati od početka ožujka.

Google je isto tako najavio da će Nougat biti dostupan za ove Motorola uređaje:

 • Četvrta generacija Moto G Plus,
 • Četvrta generacija Moto G Play,
 • Treća generacija Moto X Pure,
 • Moto X Style,
 • Moto X Play,
 • Moto X Force,
 • Moto Z Droid,
 • Moto Z Force Droid,
 • Moto Z Play,
 • Moto Z Play Droid

Nadogradnje na Android Nougat 7.1.1 su sa današnjim datumom dostupne za sve navedene Motorola uređaje.

Sony će na određenom broju svojih uređaja isto tako imati mogućnost nadograđivanja i prelaska na Android Nougat. Od Sonyjevih uređaja to su: Sony Xperia X, Sony Xperia X Compact, Sony Xperia Z3+ i Z3+ Dual, Sony Xperia Z4 Tablet (nadogradnje na Nougat za ova dva uređaja dostupna su od 9. veljače, baš kao i za Sony Xperiju Z5 i Z5 Premium).

Od Nokia uređaja treba istaknuti kako je Nokia 6 od 15. travnja isto tako dobila mogućnost prelaska na Android Nougat. Od svih novih Nokia uređaja samo je ”šestica” dobila kompatibilnost sa najnovijim Android OS-om.

U prethodnom dijelu članka smo izlistali sve uređaje poznatih proizvođača koji imaju mogućnosti nadogradnje na Android Nougat 7.0, kao i na najnoviji 7.1.1.

Znate li vi za neki uređaj koji isto tako ima mogućnost prelaska na Nougat, a da ga mi nismo spomenuli? Slobodno nam napišite u komentarima na dnu stranice.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here