Ono što već znamo jest da Apple u vezi svojih pametnih telefona iduće godine, koja nam se sve više bliži, slavi svoju desetu godišnjicu proizvodnje i stavljanja na tržište uređaja sa ”i” predznakom. Već smo imali prilike čuti i pročitati najave i obećanja iz Applea kako će novi ”i” uređaji, a pogotovo iPhone 8 donijeti neke zaista sjajne i dosad neviđene inovacije, barem što se tiče Appleovih proizvoda.

U nastavku članka ćemo nešto reći o tome što je to konkretno što možemo očekivati i čemu se možemo nadati u pogledu iPhonea 8 te zbog čega će rujan 2017., kada je i planirano puštanje u prodaju iPhonea 8 biti mnogim iPhone fanovima najdraži mjesec u godini.

 

iPhone 8: Radikalne izmjene u dizajnu

Jedna od prvih stvari koju sam ja primijetio čitajući najave, obećanja i glasine iz krugova koji su bliski Appleu jest najava o radikalnoj izmjeni novih iPhonea u pogledu dizajna. Naravno da je svaka inovacija u svijetu tehnologije (uglavnom) više nego dobrodošla i naravno da isto vrijedi i za iPhone, jer ako ćemo biti objektivni moramo reći kako je Apple što se tiče dosadašnjeg dizajna iPhone uređaja ostao dosljedan i kako ta dosljednost traje već nekoliko godina. Zastarjelo? Definitivno.

Ako ćemo samo baciti oko na rivale, kao što su Samsung, HTC ili LG, tada ćemo vidjeti kako te tri tvrtke izbacivanjem svakog idućeg modela na tržište izbace i neku novinu. Ovo nažalost nije slučaj kod iPhonea već nekoliko godina. Istina jest da je iPhone 7 donio veći prostor za pohranu što je svakako dobro, no u pogledu samog dizajna nismo vidjeli neke inovacije. Stara poslovica kaže ”Ako je dobro ne mijenjaj”, što je istina. Ali isto tako, to ‘dobro’ može uvijek biti još bolje, pogotovo kada govorimo o tehnološkim uređajima i gadgetima.

Ono što je zasad poznato jest da Apple testira i isprobava gotovo deset prototipova iPhonea 8. Kakvi su točni rezultati testiranja još uvijek nam nije poznato, ali sudeći po broju prototipova možemo zaključiti kako je Apple ovoga puta stvari shvatio zaista ozbiljno te kako planovi o ‘revolucionarnom i dosad neviđenom iPhoneu’ nisu šala.

Prema nekim vijestima, novi iPhone bi trebao imati zaslon koji će odsad biti od ruba do ruba, zajedno sa (napokon) najavljivanim senzorom za prepoznavanje otisaka prstiju. Osim toga, sam senzor i selfie kamera bi trebali biti stavljeni izravno na zaslon, što znači da će na novom iPhoneu 8 ”Home” tipka biti odsutna, tj. da je uopće neće biti.

Svima onima koji prate rad Applea na iPhoneima već nekoliko godina je poznato kako je Apple odavno htio kreirati i implementirati stakleni zaslon. Sa iPhoneom 8 bi taj plan mogao definitivno biti i ostvaren, što je nužnost za još neke stvari koje Apple želi implementirati u novom iPhoneu, o kojim ćemo nešto reći malo kasnije.

Nadalje, rečeno je kako će novi zaslon biti rađen od fleksibilne plastike OLED, umjesto dosadašnjeg LCD-a. To će omogućiti da novi Appleovi pametni telefoni budi tanji i da troše naravno puno manje struje, kao i bolji kontrast i pregled boja. U pogledu dizajna treba reći kako će se iPhone 8 prebaciti sa dosadašnjeg aluminijskog tijela, koje je korišteno u modelima 5, 5S, 6, 6S i SE na stakleno tijelo.

iPhone-8

 

Nešto slično smo imali prilike vidjeti već u starom iPhoneu 4, ali nema uspoređivati četvorku sa osmicom, s obzirom da će, ako ćemo suditi po onome što kaže Apple, osmica biti nešto dosad neviđeno. No, ako baš želimo biti sitničavi, možemo slobodno reći kako stakleno tijelo mobitela kakvo će navodno biti ono na iPhoneu 8, zapravo nije ništa radikalno niti revolucionarno, jer smo to već vidjeli.

Sve u svemu, obožavatelji će biti presretni, a mrzitelji će imati razloga za sitničarenje. Iako je staklo teže i lomljivije od aluminija, analitičar Ming-Chi Kuo smatra kako to neće biti problem i to iz nekoliko razloga: kao prvo od iPhonea 4 (koji je izašao 2012. godine) pa do današnjih dana, postignuto je puno toga u pogledu tehnologije, što naravno znači da su otkrivene i nove tehnologije i tehnološka postignuća u pogledu zaslona mobitela i njihove zaštite.

Većina pametnih telefona danas imaju zaštitu zaslona u pogledu Corning Gorilla Glass zaštite, koja je kako vrijeme prolazi, sve učinkovitija i bolja. Smanjivanjem ‘debljine’ iPhonea 8 kao i cjelokupne mase zaslona kroz upotrebu OLED-a će omogućiti korištenje težih materijala (kao što je staklo) za izradu tijela mobitela bez da se značajno utječe na sveukupnu masu mobitela.

Osim toga, Kuo smatra kako će Apple u novom iPhoneu i dalje koristit metalne okvire, koji su i prije bili prisutni, samo što će ovoga puta oni biti ‘omotani’ staklom. Osim toga, za one skuplje modele iPhonea 8 (kao što će biti iPhone 8S) predviđa se implementacija okvira od nehrđajućeg čelika, dok će oni jeftiniji modeli i dalje imati okvir od aluminija.

Ono što se još definitivno ne zna, ali o čemu se itekako špekulira jest veličina zaslona novog iPhonea. Najviše glasina i pretpostavki prema sudeći po izjavama nekih ljudi koji su na ovaj ili onaj način bliski Appleu, su usmjerene na upit oko toga hoće li novi iPhone imati zaslon od 5.5 ili 5.8 inča. Ako osmica bude imala zaslon od 5.8 inča u tom slučaju će se raditi o phablet uređaju, čiji će zaslon biti veći i od zaslona konkurenata Samsunga, HTC-a i bilo kojih drugih.

 

iPhone 8:  Što će se nalaziti ‘unutra’?

Ono što nas zasigurno zanima jest ono što će se nalaziti ‘ispod haube’ novog iPhonea. Prema onome što kažu iz Applea, novi iPhone 8 bi trebao imati novi A11 procesor od 10 nanometara, koji bi prema svemu trebao biti puno brži i učinkovitiji u radu, uz naravno puno manju potrošnju struje.

Certifikacija procesora od 10 nanometara bi već trebala biti gotova (njezin završetak je bio predviđen za kraj ove godine). Ako je suditi po ovome, prvi A11 procesori od 10 nm bi trebali biti poslani na testiranje u Apple u prvom kvartalu iduće godine. Hoće li ovo zaista biti tako, ostaje nam vidjeti, ali ono što nas uvijek i iznova raduje su najave i vijesti o izlasku novih i bržih procesora i grafičkih kartica za pametne telefone.

 

iPhone 8: Napokon bežično punjenje?

Znamo da danas većina modernijih mobitela ima ugrađen način brzog punjenja. Brzo punjenje se ogleda u tome da se mobitel, zahvaljujući tehnologiji i punjaču koji je za to predviđen, puni puno brže nego što je to slučaj sa ‘običnim’ punjenjem. iPhone 7, kao ni iPhone 7S, na veliku žalost mnogih obožavatelja i štovatelja uređaja nisu došli sa mogućnošću brzog punjenja, no ono na čemu radi Apple i što bi se trebalo naći u novom iPhoneu 8 nam mami osmjeh na lica.

Ono na čemu Apple isto tako već duže vrijeme radi jest implementacija tehnologije bežičnog punjenja na većoj udaljenosti. Ono što je izvrsno u vezi bežičnog punjenja na veće daljine jest to što ono neće zahtijevati to da uređaji koji se pune budu blizu izvora punjenja.

S obzirom da još uvijek postoje problemi i poteškoće kod potpunog implementiranja ovakvog načina punjenja (kao što je problem koji nastaje kada se povećava razmak između uređaja koji se puni i punjača), Apple je odlučio unajmiti stručnjake iz područja bežičnog punjenja, što znači kako Apple očekuje da se svi eventualni problemi kod ovakvog načina punjenja riješe u što kraćem roku. Ako ti problemi uspješno i budu riješeni, zaista možemo očekivati novi sustav punjenja i to na iPhoneu 8. Jedva čekamo? Apsolutno.

Sjećamo se kako je Apple maknuo utor od 3.5 milimetara za slušalice i sjećamo se kako su mnogi korisnici negativno reagirali na tu ‘novinu’. No, čini se da je Apple maknuo taj utor s razlogom, jer čini se da je na taj način utor za Lightning ostavljen u namjeri da služi za više potencijalnih potreba i namjena – a jedna od namjena za koje bi Lightning port mogao poslužiti jest- bežični način punjenja. Činjenica da će tijelo iPhonea 8 najvjerojatnije biti izrađeno od pojačanog stakla isto tako ide u prilog tome da će novi Appleov pametni telefon gotovo pa sigurno imati mogućnost bežičnog punjenja.

 

iPhone 8: Biometrično skeniranje, 256 GB prostora te OIS u kamerama

Prema najnovijim istraživanjima, otkriveno je da bi novi iPhone 8, kao i iPhone 8S trebali sadržavati biometrično skeniranje, kao što je prepoznavanje lica i/ili skeniranje šarenice oka. Ako ove mogućnosti budu dio sigurnosnog sustava zaštite novih Appleovih proizvoda, to će sigurno biti dobro jer će takav oblik zaštite pružiti još veći stupanj zaštite u odnosu na one dosadašnje.

Kada govorimo o prostoru za pohranu, tu je Apple poprilično suzdržan u izjavama. Hoće li iPhone 8 prijeći granicu od 256 GB interne memorije i hoće li napokon doći sa mogućnošću stavljanja micro SD kartica, ostaje nam vidjeti.

Kada govorimo o kamerama, ono što nas je razveselilo jest činjenica kako će noviji modeli imati napokon OIS (ili optičku stabilizaciju slike) za širokokutne i telefoto leće. Osim toga, iPhone 8 bi navodno trebao sadržavati i 3D foto-efekt, isti onakav kakav smo već imali prilike vidjeti na LG-evim kamerama.

 

Kad će taj rujan?

I za kraj treba reći kako se datum izlaska novih iPhonea 8 i 8S planira u rujnu 2017. godine. Od danas pa dotad ima još puno vremena, što je isto dobra stvar jer će u tom vremenskom intervalu stručnjaci iz Applea imati i više nego dovoljno vremena za isprobavanje svih mogućnosti koje bi novi iPhoneovi trebali imati.

Što će ostati isto, a što će se promijeniti ostaje nam za vidjeti. Ako Apple uspije u implementaciji samo nekih novotarija u svoje nove pametne telefone to će biti velik uspjeh. Radujemo se i željno iščekujemo nove vijesti, kao i taj rujan 2017. kada bi novi iPhone 8 trebao ugledati svjetlo dana.

Piše: I.H.

 

Komentiraj