Samsung još uvijek suvereno dominira tržištem pametnih telefona. Prema ustaljenom redoslijedu iza Samsunga nalazi se Apple, koji zapravo čini najveću konkurenciju spomenutom Samsungu. Ove dvije kompanije već godinama drže liderske pozicije na tržištu pametnih telefona i malo tko je posljednjih nekoliko godina vjerovao kako im bilo koja druga kompanija može ‘nauditi’. No, zadnjih godina bilježimo sjajan rast kineskih proizvođača pametnih telefona, koji postižu sve bolje rezultate i na globalnoj sceni.

Prije nekoliko godina fantastičan uzlet imao je Xiaomi, koji je već sustigao Apple, no tada je misteriozno nestao. Nakon drastičnog pada prodaje, Xiaomi se u posljednji kvartalima ponovo vraća na vrh i polako prijeti navedenom dvojcu.

No, najveća prijetnja navedenom dvojcu nije Xiaomi, već kompanija Huawei. Iz te su kompanije već nekoliko puta najavili kako žele sustići i prestići Apple, ali i Samsung. Prema posljednjim prodajnim rezultatima, sve su bliže tome da sustignu drugoplasirani Apple, dok će se za Samsung ipak morati još malo potruditi.

Rezultati prodaje pokazuju kako je Huawei u drugom tromjesečju ove godine isporučio više od 38 milijuna pametnih telefona. S druge strane, prognoze analitičara su kako bi Apple trebao dosegnuti brojku od 41 milijun. Dakle, razlika je sasvim mala i moguće je da nas u sljedećim mjesecima očekuje svrgavanje Applea s drugog mjesta po broju prodaja.

Ipak, rezultate treba uzimati s dozom opreza, jer Apple još nije službeno predstavio svoje brojke, već se radi o prognozama. Za sada i jednoj i drugoj kompaniji nedodirljiv je Samsung, koji je u istom tromjesečju isporučio čak 79 milijuna pametnih telefona.

Piše: D.Ž.

Komentiraj