Senzor otiska prsta umjesto navigacijskih tipki? Koje su prednosti, a koji su nedostaci…

 

Senzori za otisak prsta su nešto što je već postala uobičajena oprema svakog novijeg i bolje opremljenijeg pametnog telefona. Sve veći broj mobitela u sebi ima ovu mogućnost, za koju se pokazalo da se radi o jednom poprilično pouzdanom i jednostavnom načinu zaštite mobitela i njegovog korisnika.

Stvari u vezi senzora za otisak prstiju su se još više zahuktale nakon MWC-a (Mobile World Congress-a) u Barceloni krajem veljače. Na najnovijem sajmu mogli smo vidjeti neka nova rješenja u pogledu senzora za otisak prstiju. Novi Huawei P10 i Moto G5 Plus koriste senzor za otiske prstiju koji je smješten s prednje strane kao zamjenu na navigacijske tipke zaslona.

MOTO G5 PLUS
Moto G5 plus ima senzor otiska prsta sa prednje strane

 

Iako sve izgleda super, ipak postoje neki problemi u vezi ovakvog načina implementacije senzora za dodir. A tih problema je malo više. No, prije nego što nešto kažemo o prednostima i nedostacima senzora za dodir, objasnimo prije toga kako senzor na dodir uopće funkcionira ako se koristi umjesto tipki za navigaciju zaslona.

Na Huaweiju P10 mobitel se može otključati sa senzorom na uobičajen način, a nakon otključavanja mobitela klikom na tipku za natrag vraćamo se na Home izbornik. Povlačenjem na lijevu ili desnu stranu dobivamo pristup na izbornik nedavno korištenih aplikacija dok povlačenjem prema gore otvaramo mogućnost pokretanja Google Now.

Kod Moto G5 Plus situacija je malo drugačija, što je definitvno bolje jer je sučelje za korištenje dosta jednostavnije. Lijevim povlačenjem se vraćate natrag, klikom na tipku za senzor vraćate se na Home izbornik dok povlačenjem na lijevo ili desno dobivate izbor nedavno korištenih aplikacija. Dugim pritiskom na tipku senzora otvarate Google Now.

Sve u svemu korištenje tipke senzora otisaka prstiju umjesto navigacijskih tipki nije loša ideja. Ako ćemo suditi prema ova dva uređaja  navikavanje na ovakav način sučelja mogao bi ispasti kao pun pogodak. Ipak, za sve one kojima je ovakav način navigacije ipak nešto ”previše”, dobra vijest je da se uvijek možete držati starog i provjerenog načina navigacije tipkama koje su na zaslonu.

senzor za prste

 

Izgleda dobro… Ali u isto vrijeme baš i ne

Je li ovo nešto što želimo vidjeti na sve većem broju mobitela? Moje mišljenje je da definitivno jest. Radi se o, manje-više elegantnom načinu rješavanja ‘problema’ kapacitivnih vs. tipki ‘na zaslonu’.

Činjenica da korisnik želi više koristiti tipku senzora kao navigacijske tipke znači da korisnik ne želi previše tipkati po zaslonu mobitela da bi došao do nekih izbornika do kojih bi inače morao doći uz malo više truda. Zbog ovoga bismo definitivno htjeli da se tipka senzora koristi i kao navigacijska tipka. Ako će mobitel već imati senzor na prednjoj strani zbog čega taj senzor onda ne bi bio i kao tipka za navigaciju? Pa, zbog nekoliko razloga.

Jedan od problema koji je za sada najvidljiviji jest taj što su i Huawei i Moto odabrali svoje jedinstvene načine korištenja tipke za senzor kao navigacijske tipke. To u prijevodu znači da ako su ove dvije firme iskoristili tipku za senzor na dva različita načina isto će se dogoditi i kod drugih proizvođača.

Zamislite da flagship svakog proizvođača tipku za senzor koristi na drugačiji način, a da korisnici ne mogu u stvari vidjeti što koja od tih funkcija radi. Ono što je potrebno kod implementacije novina koje bi mogle biti od presudne važnosti za korištenje mobitela u skoroj budućnosti jest – standard.

A standard se postiže tek nakon isprobavanja, metodom ‘pokušaja i pogrešaka’ i naravno ono najvažnije, a to je slušanjem onoga što korisnici kažu da je njima najbolje i najprikladnije. Još jedan način na koji bi se mogao ‘osmisliti’ standard korištenja senzora kao navigacijskih tipki jest da Google odluči koji bi bio ‘preferirani’ način.

No čak i uz postojanje standarda postojali bi korisnici i proizvođači koji bi tvrdili da se tipka senzora kao navigacijska tipka može koristiti na drugačiji način. Ovo sve zajedno bi u svijetu mobilne telefonije izazvalo još veću zbunjenost i korisnici jednostavno ne bi znali da li da koriste tipku senzora kao navigacijsku tipku ili ne i kako da ju uopće koriste.

Drugi problem je ograničena funkcionalnost ovih tipki. Razmislite samo o prečacima za navigaciju na koje smo dosad naviknuli na Androidu (na primjer Google Assistant). Google Now je već duže vrijeme dostupan pritiskom na Home tipku. Iako je to još uvijek moguće na primjeru modela Moto G5, na Huawei P10 je malo drugačije.

Huawei P10 senzor otiska prsta
Huawei P10 senzor otiska prsta, također sa prednje strane

 

No postoje i drugi prečaci osim poznatih prečaca za natrag, na Home i na aplikacije koje smo nedavno koristili. Kako ćemo dobiti pristup na Nougatov mod za podijeljenim zaslonom bez mogućnosti korištenja tipke za nedavno korištene aplikacije?

Ili na primjer- kako ćemo biti u mogućnosti prebacivati se između dvije (ili više) nedavno korištene aplikacije? Ako je odgovor na ova pitanja prebacivanje svih ovih funkcija na tipku senzora, po čemu je to onda bolje od običnog korištenja kapacitvnih tipki?

Nadalje, postoji rastući trend koji gravira prema senzorima otisaka prstiju koji će se nalaziti sa prednje strane mobitela. Iako većina proizvođača proizvodi mobitele na način da se njihovi senzori nalaze s prednje strane, stvar je u tome da postoji velik broj poznatih proizvođača koji još uvijek proizvode mobitele sa senzorima otisaka prstiju na stražnjoj strani.

Neki od njih su LG, Samsung i Google. Problem leži u tome što je puno teže koristiti senzor ako se nalazi otraga nego ako se nalazi sa prednje strane.

Još jedan veliki nedostatak kod ove mogućnosti jest to, da korisnici jednostavno ne mogu vidjeti što svaki pokret radi (što je vidljivo kod različite implementacije funkcija ove tipke kod Huaweija i Moto-a).

 

Dobro kao mogućnost, ne kao imperativ

Iako mogućnost korištenja tipke senzora otisaka prstiju kao navigacijske tipke zvuči dobro i ”high-end”, ako sve uzmemo u obzir treba reći kako je najbolja stvar kod ove mogućnosti ta što je ona – “samo mogućnost”.

Sve dok ne dođe do svojevrsnog standarda korištenja i dok se barem još neki gore spomenuti problemi ne riješe dobro je znati da nam ostaje dobar ‘stari’ način korištenja navigacijskih tipki koji je sada prisutan, i na koji smo svi mi navikli.

Još jedna dobra stvar jest ta što je Android oduvijek bio poznat po mnoštvu mogućnosti za korisnike. Tako je i ovdje. Iako se na nekim mobitelima mogu koristiti tipke senzora kao navigacijske tipke, stvarno je dobro znati da to još uvijek nije pravilo niti ‘obaveza’.

Kako će ovo izgledati u budućnosti vidjet ćemo kroz neko (nadamo se što kraće) vrijeme. Ono što smo dosad mogli vidjeti jest da se tipka senzora ipak može koristiti na više načina, što je svakako dobra stvar i pohvala proizvođačima.

Piše: I.H.

Komentiraj