Sve glasine vezane uz to kako će izgledati zaslon na novom OnePlus 5 uređaju, o kojima se pričalo i na OnePlus forumima i na mnogim drugim su sada potvrđene. OnePlus 5 će na sebi imati zaslon koji će imati upravljačku ploču koja će biti – okrenuta naopako. Koliko će to biti dobro ili koliko neće biti dobro, još uvijek ne možemo sa 100 %-tnom sigurnošću reći.

Ipak, sudeći prema mišljenjima nekih korisnika, za vrijeme korištenja novog zaslona OnePlusa 5 neki korisnici su se susreli sa ”jelly-scrolling” efektom. O čemu se točno radi te je li jelly-scrolling effekt povezan s novim zaslonom OnePlus 5 uređaja i može li ovo utjecati na konačnu odluku korisnika da kupi (ili da ne odluči kupiti) uređaj – pročitajmo u nastavku.

 

OnePlus 5

 

O čemu se točno radi sa novim zaslonom? Navesti ćemo neke ključne točke radi lakše orijentacije.

  • Zaslon je postavljen na obrnuti način nego što je to obično slučaj. Ovo nije pogreška proizvođača, niti se radi o nekakvom kvaru ili grešci prilikom proizvodnje. Zaslon je okrenut ”naopako” s namjerom i zbog odluke proizvođača.
  • Ono što se još uvijek ne može reći s punom sigurnošću jest to je li jelly-scrolling efekt izravno povezan s obrnutom implementacijom zaslona.
  • Vezano uz prethodnu natuknicu treba reći kako se velik broj korisnika OnePlus 5 uređaja nije susreo sa jelly-scrolling efektom. Zasad se ne može točno procijeniti o kojem broju korisnika je otprilike riječ.
  • Jelly-scrolling efekt je isto tako primijećen na nekim drugim uređajima. Dovoljno je zarotirati uređaj za 180 stupnjeva i početi listati. No, to se neće dogoditi kod svakog branda.
  • Što se tiče OnePlus 5 uređaja, OTA nadogradnja zasad ne može riješiti ovaj problem. Ako odlučite svoj uređaj poslati na popravak ovlaštenom serviseru to isto tako ne jamči da će se problem otkloniti. Zasad ne postoji jasna ideja o tome kako bi se problem sa jelly-scroling efektom mogao uopće riješiti.

 

Jelly-scrolling ponašanje na OnePlus 5 uređaju

Nije prošlo puno vremena otkako su korisnici imali prilike nabaviti novi OnePlus 5 uređaj, a neki od korisnika su već počeli nailaziti na probleme. Jedan od takvih problema jest efekt koji se javlja nakon što korisnik pokuša listati stvari na zaslonu (kod drugih uređaja se ovaj problem javlja nakon što je uređaj okrenut za 180 stupnjeva).

Prilikom listanja nakon zakretanja zaslona (ili kod OnePlus 5- bez zakretanja), uređaj zna pokazivati određene vizualne efekte koje su korisnici prozvali ”jelly-scrolling” efekt. Prilikom pojavljivanja jelly-scrolling efekta tekst koji se nalazi na zaslonu uređaja će se ‘stisnuti’ i nakon što ga korisnik pokuša pomaknuti u drugom smjeru tekst će se ‘rastegnuti’ (baš kao žele, otud i naziv ”žele-efekt” ili ”jelly-effect).”

Što je u vezi svega toga rekao proizvođač? Na problem sa jelly-efektom proizvođač je dao jednu poprilično neobičnu izjavu koja glasi:

”OnePlus 5, baš kao i svi drugi OnePlus uređaji, u sebi ima komponente koji su podjednake kvalitete, kao što je na primjer AMOLED zaslon. Unatoč tomu što smo dobili određen broj primjedbi vezanih uz pojavu takozvanog ”jelly-efekta” ono što mo želimo reći jest da je to prirodna pojava i da nema razlike u kvaliteti zaslona između bilo kojeg OnePlus uređaja.”

Ovom izjavom u biti tvrtka želi reći kako jelly-efekt nije rezultat nikakvog kvara, tvorničke greške, bugova sa softverom niti bilo čega sličnoga. Umjesto toga, tvrtka implicira na to, s obzirom da su prijave i primjedbe vezane uz jelly-efekt poslane od strane malog broja korisnika, da je ovakva pojava normalna stvar i da nije problem u tome što OnePlus 5 koristi drugačiji zaslon od svojih prethodnika.

Istina jest da ovaj problem nije zapažen od strane svakog OnePlus 5 korisnika jer svaki uređaj nema ovaj problem. No, jelly-efekt je sam po sebi nezgodan i nešto što korisnici koji su se susreli s ovim problemom nisu očekivali.

Neki korisnici kažu kako im jelly-efekt ne smeta, nekima smeta, no to je nešto što ovisi od korisnika do korisnika. Ako vama smeta naravno da nećete koristiti uređaj ili da ćete svim silama pokušati tražiti rješenje problema (rješenja zasad nema, jer kako kaže proizvođač- problema isto tako- nema).

Ako vam jelly-efekt ne smeta ili ako ste se naviknuli na njega dovoljno da želeasto odvajanje i spajanje slike i teksta možete otrpjeti, onda u redu. Iz OnePlusa su svojim korisnicima već dali do znanja da nova OTA nadogradnja vjerojatno neće ispraviti ovaj problem  tako da ako i kada nova ”On-The-Air” nadogradnja za OnePlus 5 stigne, ne trebamo očekivati da će ona otkloniti problem.

Zašto drugačija ”orijentacija” zaslona?

Neki korisnici koji su tražili što bi mogao biti uzrok problema su došli do dvije teorije koje bi mogle objasniti nastanak jelly-efekta. Jedna teorija govori o VSYNC mijenjanju, a druga o drugačijoj orijentaciji zaslona. Prva teorija je vezana uz probleme sa softverom, dok je druga vezana uz probleme sa hardverom.

VSYNC teorija je čini se, vrlo brzo bila odbačena, no teorija vezana uz drugačiju orijentaciju zaslona na novom uređaju je čini se ono za što korisnici misle da je stvarni uzročnik problema. Stvar je u tome da su korisnici i na drugim uređajima isto tako počeli primjećivati jelly-scrolling effekt i to svaki puta nakon što bi uređaj bio okrenut na drugu stranu.

No je li zaslon OnePlus 5 uređaja zaista ”okrenut” i postavljen obrnuto nego što je to slučaj kod većine uređaja? Iako je proizvođač tvrdio da jest, tek članak objavljen od strane XDA developera SultanXDA koji je malo ”prokopao” u kernel kod uređaja je dokazao da je zaslon OnePlus 5 stvarno okrenut.

Kod za kontroler koji je zadužen za zaslon jasno pokazuje da je zaslon okrenut za 180 stupnjeva.

Izjave od strane proizvođača kažu kako je jelly-effect u biti normalna pojava i da nema razlike između uređaja. Je li to zaista tako? Korelacija između orijentacije zaslona i jelly-scrollinga je u stvari vrlo visoka. Kao što smo već rekli i korisnici drugih pametnih telefona su se isto tako susreli s ovim problemom (prilikom okretanja zaslona na drugu stranu), unatoč tomu što njihovi uređaji imaju običan zaslon, a ne okrenut kao što je slučaj kod OnePlus5.

Znači li to da je jelly-scrolling efekt normalna stvar? U biti da. Svaki uređaj, nevezano uz to imao li on okrenuti zaslon ”po defaultu” ili ne se može susresti s ovim problemom. Sve što korisnik treba napraviti jest zaokrenuti zaslon uređaja za 180 i jelly-scrolling bi se mogao pojaviti. To ne znači da će svaki uređaj imati ovaj problem, no ono što to znači jest da svaki uređaj čiji zaslon se može okrenuti za 180 stupnjeva može imati ovakav problem.

Ima li i vaš uređaj problema sa jelly-scrollingom? Svoje komentare nam napišite ispod teksta.

 

Piše: I.H.

Komentiraj