Nokia se još jednom odlučila na sklapanje strateškog partnerstva sa tvrtkom Zeiss u namjeri da svojim korisnicima pruži ono što neki zovu- ”ultimativnim iskustvom prikaza slike na pametnim telefonima.”

Nokijino partnerstvo u prošlosti sa tvrtkom Zeiss rezultiralo je nekim od najkvalitetnijih i najboljih kamera koje smo imali prilike vidjeti na pametnim telefonima (sjetimo se samo kamere na uređaju Microsoft Lumia 1020). Izvrsna vijest jest da će Nokia, i u svom ”novom ruhu” ponovno obnoviti partnerstvo sa Zeissom!

Naime, tvrtka HMD Global, odnosno tvrtka koja ima sva prava na ime Nokia, je najavila da su ljudi koji su za to zaduženi potpisali ugovor o ekskluzivnom partnerstvu sa Zeissom i to u namjeri da svojim korisnicima pokažu ”kvalitetu prikaza slike kakvu dosad nismo vidjeli na pametnim telefonima.”

 

Nokia-carl

 

Nokia i Zeiss prije desetak godina su nam donijeli PureView i jedan od prvih multi-megapixelnih mobilnih uređaja

Nokia, prije nego što je sva prava na ime kupila tvrtka HMD Global, je bila u partnerstvu sa Zeissom prije nešto više od deset godina. Samo partnerstvo između dvije tvrtke je donijelo nekoliko inovacija u industriju kamera, od kojih su možda najupečatljivije one koje se odnose na prvi multi-megapixelni mobilni uređaj, PureView i još neke.

Obnavljanjem partnerstva Nokia još jednom želi podignuti vrijednosnu ljestvicu u pogledu kvalitete kamera za pametne telefone. To možemo vidjeti i iz službene izjave glavnog šefa HDM Globala, Arta Nummela:

”Ovo partnerstvo koje je ponovno sklopljeno između Nokije i tvrtke Zeiss je sklopljeno iz razloga što vjerujemo da će naše partnerstvo ponovno proširiti horizonte u pogledu pametne tehnologije, od softvera, različitih servisa, pa do kvalitete prikaza slike. Vjerujemo da će Nokia u kombinaciji sa Zeissom donijeti nove mogućnosti prikaza i definiranja kvalitete grafičkog prikaza slike kakvog vjerujem svijet još nije vidio.”

”Suradnja sa tvrtkom Zeiss je vrlo važan segment našeg poslovanja i znak posvećenosti našim korisnicima kojima se trudimo prezentirati ono najbolje od najboljeg. Naši poklonici žele nešto više od samo izvrsne kamere za pametni telefon; oni žele potpuno iskustvo prikaza slike, koje ne samo da će postaviti novi standard nego će ga i redefinirati. Izvrsnost prikaza slike je ono što naši poklonici očekuju od nas, a mi ćemo im to i pružiti.”

 

Nove Zeiss kamere na Nokiji 9? Vrlo vjerojatno

Neki od Nokia uređaja su ove godine već debitirali na tržištu. Govorimo o Nokia 3, Nokia 5 i naravno- Nokia 6 uređajima. Sva tri uređaja su dostupna po nešto pristupačnijim cijenama, što bi u prijevodu moglo značiti da ćemo Zeiss kamere vjerojatno vidjeti u nekim od budućih flagshipova Nokije (na primjer Nokia 9).

Neke od vjesti koje smo imali prilike čuti kažu kako će nova Nokia imati primarnu dvostruku kameru od 13 megapixela. Nokia je sama potvrdila postojanje ideje o dvostrukoj kameri te je najavila da je nastanku takve ideje uvelike doprinjelo novoobnovljeno partnerstvo sa Zeissom.

Ono što će sigurno biti vrlo zanimljivo, kako nama tako i korisnicima, jest to što će deset godina poslije točno izaći iz novog partnerstva između Nokije i Zeissa. Vjerujemo da će Nokia i Zeiss i u novom Nokijinom ruhu donijeti nešto što dosad nismo vidjeli i nešto što će se korisnicima, barem onima koji vole kvalitetu kamere i inovacije itekako svidjeti.

Piše: I.H.

Komentiraj