Nokia 3 sa solidnim preformansama, trendi dizajnom i jednostavnim rukovanjem na Androidu 7 Nougat, neće nikoga tjerati da mora duboko posegnuti u svoj džep.

Bliži nam se vrijeme kada će tri sestre Nokije (Nokia 3, 5 i 6) napokon i službeno ugledati svjetlo dana, a to bi trebao biti drugi kvartal ove godine, tj 4, 5 ili 6 mjesec.. Ako ćemo suditi prema najavama, isprobavanjima te pogotovo sa svega onoga što smo mogli saznati i vidjeti na Mobile World Congresu 2017 koji se i ove godine tradicionalno održao u Barceloni (o čemu ćemo nešto detaljnije u jednom od naših idućih tekstova), Nokia se u superiornom i ‘pobjednički’ nastrojenom stilu vraća, na opće veselje i radost kupaca.

Sve upućuje na to da je ova višegodišnja ‘pauza’ i više nego dobro došla firmi koja je odlučila proizvoditi Nokije pod svojim okriljem. U prošlih nekoliko članaka smo opisali predstavljene  modele Nokia 5 i Nokia 6 (kao i reizdanju Nokia 3310). Sada je došlo vrijeme i da kažemo nešto o Nokiji 3 – najmanjoj sestri od tri navedene. U nastavku članka ćete moći pročitati recenziju svega što dosad znamo o Nokiji 3 i o onome što bi nova ‘mala’ Nokia trebala u sebi sadržavati. Prema najavama cijena Nokia 3 uređaja bi trebala biti 139 eura ili oko 1000kn.

Nokia 3 recenzija

 

Nokia 3: Procesor i grafička kartica na pet-inčnom zaslonu

Prva stvar koju velika većina korisnika radi, kojima je od presudne važnosti ono što se nalazi ”ispod haube” nalazi, jest gledanje specifikacija procesora i grafičke kartice (osim ako ne kupujete mobitel isključivo zbog estetskih razloga, tada će vam performanse biti manje važne). Zbog toga su ove dvije stavke prve o čemu ćemo govoriti.

Treba reći kako i ovaj novi model Nokije ima što za pokazati kada govorimo o performansama CPU i GPU-a. Nokia 3 će u sebi imati ‘middle-end” MediaTekov MT-6737 Cortex A-53 procesor. Naravno, radi se o četverojezgrenom procesoru, sa radnim taktom od 1,3 GHz.

Nokia 3 performanse

 

Iako se to danas može činiti ‘premalo’ ili ‘presporo’, imajte na umu da se radi o manjem mobitelu koji nije namijenjen za igranje zahtjevnih igrica, što opet ne znači da one manje zahtjevne neće moći pokrenuti i ‘vrtjeti’ bez problema. Činjenica da MediaTek MT-6737 ima četiri jezgre znači da je procesor idealan za ‘osrednji’ multitasking i da daje nemjerljivo bolje rezultate u usporedbi sa dvojezgrenim procesorom.

Procesor je rađen na Harvard arhitekturi, što znači da isto tako ima i zaseban Level 1 cache. Ovo u prijevodu znači da se podaci puno kvalitetnije transferiraju nego što je to bio slučaj kod ujedinjenog cachea. Procesor je isto tako baziran na RISC-u (ili ”Reduced Instruction Set Computing”, što u prijevodu na hrvatski otprilike znači da je vrijeme koje je potrebno za pokretanje i izvršavanje neke naredbe skraćeno).

Ovo je nadogradnja i napredak u odnosu na prijašnji CISC ili ”Complex Instruction Set Computing”, kod kojeg je pokretanje i izvršavanje naredbi išlo znatno sporije, što je opet rezultiralo sporijim radom procesora.

 

Nokia 3 dizajn

Grafička kartica koja će biti prisutna na Nokiji 3 biti će ARM Mali T-720 MP2. ARM je poznati i renomirani proizvođač grafičkih čipova sa višegodišnjim iskustvom, te je uz Adreno jedan od najcjenjenijih proizvođača, čije su grafičke kartice već duži niz godina imale priliku ‘krasiti’ sve veći broj mobilnih uređaja.

Mali T-720 MP2 spada isto tako pod skupinu ‘middle-end’ grafičkih kartica, no ako uzmemo u obzir da ovaj tip Mali grafe potječe još iz ‘davne’ 2015. godine, da se radi o dvojezgrenoj grafičkoj kartici sa radnim taktom od 600 MHz i da koristi Direct X 9.3 onda isto tako možemo zaključiti da se radi o malo slabijoj grafičkoj kartici koja definitivno nije za igranje igara kao što je Asphalta Xtreme.

To opet ne znači da se radi o ‘lošoj’ grafičkoj kartici, već samo o starijoj i slabijoj, koja ipak zajedno sa gore navedenim MediaTekovim procesorom radi dosta skladno.

Nokia 3 biti pametni telefon sa IPS LCD kapacitivnim zaslonom od 5 inča. Rezolucija uređaja će biti 720p, sa gustoćom točkica na zaslonu od približno 294 ppi. Zaslon će isto tako biti zaštićen Corning Gorilla Glass zaštitom, a u kombinaciji sa procesorom i grafom, možemo računati na solidan prikaz kvalitete slike, bilo da se radi o općenitoj rezoluciji ikona i zaslona ili pak o rezoluciji i fluidnosti vrtnje videoa, filmova, serija ili igara.

nokia 3 kamera

Obje Nokia 3 kamere su od 8MP, što nije fantastično, za razliku od modela Nokia 5 i Nokia 6, koje imaju 13 MP i 16 MP stražnje kamere. Budimo realni, nemožemo ni očekivati super kameru u mobitelu za 1000kn. Kamera sa 8MP je dovoljno dobra za obične fotografije, ali svakako je ne želite koristiti kao svoj glavni fotoaparat na godišnjem odmoru ili za snimanje fotografija koje namjeravate ispisivati i uokviriti. Stražnja kamera ima LED bljeskalicu, a obje kamere su sa autofokusom.

nokia 3 kamere

 

 

Nokia 3: 16Gb unutarnja memorija plus micro do 256 GB

Kada govorimo o memoriji nove Nokije 3, opet treba reći kako se radi o savršenim ‘middle-end’ specifikacijama: naime mobitel će imati unutarnju memoriju od 16 GB koja je proširiva microSD karticama do maksimalnih 256 GB. Blizu Nokije 5, Nokia 3 se i kada govorimo o memoriji za pohranu ima čime pohvaliti tako da će ovdje i oni zahtjevniji doći na svoje (naravno, ako imaju microSD sa 256 GB).

 

Nokia 3: Radne memorije sasvim dovoljno za Androidov Nougat

Jedna od definitivno genijalnih stvari u vezi i Nokije 3 jest ta da ona dolazi sa ‘svježom’ kopijom Androidovog najnovijeg operativnog sustava- Nougat. Iako neki puno snažniji pametni telefoni i danas prvo dolaze sa Marshmallowom, kod Nokije to nije slučaj. Sva tri nova mobitela na sebi će imati Android Nougat, nešto što definitivno pozdravljamo i nešto što apsolutno zaslužuje palac gore.

nokia 3 android 7.0 nougat

 

Da bi Android mogao dobro i bez ‘zapinjanja’ raditi, potrebna je radna memorija, odnosno potrebno je- dovoljno radne memorije koja će jamčiti nesmetan rad. Nokia 3 će dolaziti sa 2 GB radne memorije. To je, pogotovo ako uzmemo u obzir Nougat, sasvim dovoljno za dobar rad mobitela. Dobar rad znači da bi Nokia 3 trebala raditi solidno i bez zapinjanja čak i ako u pozadini rade antivirus i Viber dok korisnik u isto vrijeme surfa internetom i skida neki sadržaj.

 

Nokia 3: Aluminijski rubovi, trendi dizajn i baterija od 2650 mAh

U prijašnjim člancima o Nokijama 5 i 6 smo već pohvalili proizvođača u pogledu dizajna uređaja i to s opravdanim razlogom jer oba uređaja djeluju i daju dojam dizajnerskog remek-djela.

Uređaji su ugodno zaobljeni i niti u jednom trenutku ne daju osjećaj prevelike mase, ili ‘hrapavosti’. Uređaji lagano i ugodno leže u ruci, a zbog zaobljenih rubova i činjenice da su i Nokia 5 i Nokia 6 izrađeni od aluminija nam govori da će i na polju dizajna Nokia ovim modelima dobiti pohvale od velikog broja korisnika.

Kod Nokije 3 je situacija vrlo slična. Radi se o mobitelu koji, iako ima aluminijski obrub, je ipak izrađen od polikarbonatne legure, što je logično s obzirom da je Nokia 3 ipak ”entry” razina najnovijih Nokia uređaja. Ipak, kada Nokiju 3 usporedimo sa nekim sličnim mobitelima iz iste klase, vidjet ćemo da Nokia 3 što se tiče dizajna jednostavno ”šije” konkurenciju.

Trajnost baterije kod Nokije 3 bi trebala biti još nešto po ćemu će se Nokia izdvajati od drugih. Sa svojih 2650 mAh trebala bi potrajati i do dva dana i to uz ‘puno’ korištenje. Ako Nokia pokaže da zna objediniti performanse i potrošnju to bi moglo biti vrlo dobro i za korisnike, a naravno i za proizvođača.

 

nokia 3 cijena

 

Nokia 3 dostupnost: Drugi kvartal ove godine

Kao što je bilo najavljeno i kao što je i službeno poznato sa MWC-a 2017, sve tri Nokije, pa tako i Nokia 3 službeno će biti dostupne na tržištu tek u drugoj četvrtini ove godine. Dotad nam ne preostaje drugo nego da čitamo vijesti i najave i da se strpimo. Vjerujem da će se strpljenje isplatiti i da će nove Nokie itekako oduševiti velik broj kupaca te da će svaka skupina u modelima Nokia 3, Nokia 5 ili Nokia 6 pronaći ono što njima najviše odgovara.

Nokia 3 specifikacija uređaja:

  • Zaslon: 5 inčni IPS LCD sa 16 milijuna boja, 720p i oko 294ppi, zaštićen Corning Gorilla Glass zaštitom
  • Dimenzije: 143.4 x 71.4 x 8.5 mm
  • Procesor i grafička kartica: MediaTek MT-6737 quad Cortex A-53 na 1.3 GHz, ARM Mali T-720 MP2
  • Radna memorija: 2 GB
  • Unutarnja memorija: 16 GB plus microSD do 256 GB
  • Kamere: primarna i sekundarna od 8 MP, f/2.0, LED bljeskalica, touch focus, geo-tagiranje
  • Načini spajanja: 2G/3G/4G, microUSB 2.0, USB-On-The-Go
  • Operativni sustav: Android Nougat 7.0
  • Baterija: 2650 mAh

Nokia 3 cijena: 1000kn

 

Piše: S.M.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here