Kamere na mobitelima nisu bile prisutne od samih početaka, tj. od vremena kada su prvi mobiteli bili dostupni na tržištu. Istina, tada nisu još postojali niti pametni telefoni (svi odreda su bili- ”glupi”) kao što je to slučaj danas, no tada se mobilne uređaje koji su prikazivali sliku u boji moglo izbrojiti na prstima jedne ruke. Zaista, davno je to bilo i puno godina je prošlo od kasnih devedesetih ili ranih ‘dvijetisućitih’ kada su na hrvatskom tržištu bili dostupni prvi mobilni uređaji.

Danas, u 2016. godini koja se polako ali sigurno bliži svome kraju, gotovo da ne postoji mobilni uređaj koji barem u sebi nema ugrađenu barem ‘nekakvu’ kameru. Zašto kupovati fotoaparat zasebno ako možemo kupiti ‘sve u jednom’- i fotoaparat i mobitel koji u sebi još ima i ugrađenu kameru. No, isto kao što je slučaj sa mnoštvom stvari kod kojih vrijedi ono pravilo ”koliko novaca toliko muzike”, isti slučaj je i s kamerama.

Najbolje smartfon kamere

U ovome članku ćemo nešto reći o tri mobitela koji imaju najbolje i najkvalitetnije kamere na tržištu uopće. Neki korisnici će možda reći da umjesto nekih navedenih mogu na njihovo mjesto ići ‘neki drugi’. Bez obzira na to, u nastavku vam donosimo tri najbolje kamere na pametnim telefonima, prema našem mišljenju.

Pa krenimo.

Samsung Galaxy S7 Edge kamera
Foto: Samsung

 

  1. Samsung Galaxy S7 Edge

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih Samsung već dugi niz godina na tržištu slovi kao jedan od najkvalitetnijih (ako ne i najkvalitetniji) pametnih telefona uopće. Jedan od razloga jest sigurno i kamera.

U čemu je riječ?

Kao prvo i osnovno, oba modela- Samsung Galaxy S7 i S7 Edge imaju novu primarnu (stražnju) kameru od 12 megapixela. Neki će možda reći kako je to ‘malo’ u odnosu na potrebe i potražnju današnjeg modernog tržišta te kako postoje mobiteli čija je kamera sa ‘više megapixela’.

No stvar je u tome da ono što je uistinu važno nisu samo ‘megapixeli’. Kamera S7 Edge-a ima igrađen senzor dijagonale ½.6 inča, a ako to usporedimo samo sa njegovim prethodnikom S6 Edge onda ćemo vidjeti da ova kamera, iako ima manje megapixela u odnosu na S6 Edge (koji ima 16) ipak hvata oko 50% više svjetla. Ipak, ono što je važno za napomenuti jest to da se kvaliteta od 12 megapixela dobiva samo u slučaju fotografiranja na formatu 4:3. Ako želite fotografirati na 16:9 formatu, kvaliteta fotografija će biti od 9 megapixela.

No ono što je najvažnije u pogledu S7 Edgea i ono što ovom mobitelu daje nenadmašnu prednost u odnosu na ostale mobitele na tržištu jest njegov novi optički stabilizirani objektiv (ili kraće OIS). Novi OIS dolazi sa otvorom blende od F1.7., što je barem zasad, najbolja vrijednost općenito na cijelome tržištu.

Što ovo znači u praktičnom dijelu?

To znači da sam senzor S7 Edgea dobiva više svjetla u odnosu na S6 Edge ili bilo kojeg drugog pametnog telefona koji je danas dostupan na tržištu. Ovo opet sve zajedno gotovo pa besprijekorno pomaže u ovjetima niže ili niske osvjetljenosti. Sam ISO je samo 250, što je još jedan znak da svaka fotografija slikana Samsung Galaxy S7 Edgeom bude prvoklasne kvalitete. Dok drugi mobiteli (barem dobar dio njih) u uvjetima niske osvjetljenosti imaju ISO od čak 700 ili 3000, S7 Edge, zahvaljujući svojoj optičkoj stabilizaciji slike ima ISO od samo 250. Razlike u kvaliteti fotografija su naravno- neusporedive.

S7 Edge u uvjetima niže osvjetljenosti.

 

S7 Edge u uvjetima visoke osvjetljenosti.

 

 

nexus 6p
Foto: Google

 

  1. Nexus 6P

Prema mišljenjima jednog broja korisnika, Googleov Nexus 6P je najbolji mobitel koji postoji na tržištu, a sa svojim kvalitetama i činjenicom da je njegov zaslon veći od onih koji se nalaze na S7/S7 Edge, HTC 10 mobitelima (Nexusov 6P jest 5.7 inča u usporedbi sa 5.5-inčnim zaslonima gore navedenih flagshipova) znači da će ovaj pametni telefon još više pogodovati korisnicima koji vole ‘veće’ zaslone.

Sam Nexus 6P dolazi kao nasljednik ‘omraženog’ Nexusa 6, što je definitivno pozitivna stvar jer su gotovo sve nedostatke koji su postojali na Nexusu 6 novim Nexusom 6P ispravljeni. No ono što nas zanima jest kamera.

Prijašnji modeli Nexusa nisu se baš proslavili s kvalitetom kamera i to poglavito iz razloga što je te kvalitete- nedostajalo. Kombinacija sa zaista sporim reagiranjem, aplikacijama koje su često zapinjale ili bi se smrzavale bez nekog očitog razloga što je u konačnici dovodilo do fotografija koje su bile mutne i izrazito zrnate.

Svim ljubiteljima Googleovog branda pametnih telefona će laknuti kada pročitaju kako je kamera na Nexusu 6P- izrazito kvalitetna.

Primarna kamera Nexusa 6P je ona od 12 megapixela, sa laserskim autofokusom i znatno većim pixelima (1.55µm) pomoću kojih će fotografiranje u uvjetima niže osvjetljenosti biti iznimno bolje. Laserski autofokus jest ono što je nas jako oduševilo, najviše zbog svog iznimno brzog zaključavanja onoga što želimo fotografirati. Automatski HDR mod je u odnosu na prethodnika isto tako poboljšan i sam po sebi je i više nego dobar.

Nedostatak OIS-a jest ono što će možda odbiti neke korisnike o ovog pametnog telefona, ali to ne znači da Nexus 6P nije ‘top’ telefon i između ostaloga u pogledu kamere. Rezultati fotografiranja pri dnevnom svjetlu su sjajni, no bez obzira što Nexus 6P nema OIS, to ne znači da će fotografiranje u uvjetima niže osvjetljenosti biti lošije; baš naprotiv- slike su izgledale zaista sjajno. Jedino oko čega ćemo se morati više potruditi, ako želimo da nam slika izgleda kako treba, jest da mobitel držimo u što mirnijem položaju.

Nexus 6P oduševljava i u ‘noćnom’ modu fotografiranja.

 

Foto: Google, Nexus 6P u ‘normalnim’ uvjetima.

 

 

  1. Huawei P9

 

U suradnji sa njemačkim proizvođačem kamera Leica-om, Huawei je odlučio da je sada najbolje vrijeme da se i on uključi u utrku pametnih telefona s najkvalitetnijom kamerom. Jesu li kamere zaista ispunile očekivanja korisnika ili ne vidjet ćemo u nastavku teksta.

Ono što je potrebno i nužno izdvojiti, prije nego što počnemo govoriti nešto o samoj kameri, jest aplikacija koja je ugrađena na Huawei P9 i koja je pema mišljenju velikog broja korisnika ocijenjena kao jedna od najkvalitetnijih aplikacija za kontroliranje rada kamera. O čemu se radi? Ako povučemo zaslon na lijevu stranu pokazati će nam se dostupni načini rada kamera, a ako ga povučemo na desnu stranu dobiti ćemo postavke kamera.

Od dvije kamere koliko Huawei P9 ima ugrađenih, obje su podjednako odlične. Prednja, tzv. kamera za ‘selfije’ od 8 megapixela ima otvor blende F/2.4 i mnoštvo modova i postavki za dotjerivanje fotografija, no ono što je pravi dragulj Huaweija P9 je njegova primarna kamera koja se nalazi sa stražnje strane.

huawei p9 kamera foto

huawei p9 kamera foto2

 

Stražnja kamera na Huaweiju P9 je u biti kamera sa dvije leće od 12 megapixela koja kao ddoatak ima ugrađenu dvotonsku LED bljeskalicu, kao i BSI senzore, dok je jedan od RGB-ova u boji, a drugi je monokromatski, čime se mogućnosti i opcije za snimanje i fotografiranje dodatno povećavaju. Autofokus na Huaweiju P9 je nešto što se zove ‘Hybrid Focus’, a prema onome što kažu proizvođači, Hybrid Focus omogućuje fokusiranje na čak tri načina- laserom, mjerenjem dubine i kontrastom, gdje korisnik ovisno o uvjetima fotografiranja sam odabire metodu i način koji njemu najviše odgovara.

Otvor blende primarne kamere je F/2.2 dok je veličina pixela 1.25 µm. Za povećanu kvalitetu fotografija, ugrađena je i IMAGEsmart 5.0 tehnologija. Ono što je posebno pozitivno i hvale vrijedno u vezi kamere na Huaweiju P9 jest podjednako dobra kvaliteta fotografiranja i u uvjetima ‘normalne’ i u uvjetima slabije osvjetljenosti, gdje posebice do izražaja dolazi LED bljeskalica koja svoj posao odrađuje i više nego odlično. Pogledjmo kako to izgleda u uvjetima fotografiranja noću:

huawei p9 kamera foto3

 

Završna riječ

Samsung Galaxy S7 Edge, Nexus 6P i Huawei P9 zasigurno nisu pametni telefoni čije kamere imaju najveći broj megapixela na tržištu, no kao što smo već ranije naveli, količina samih megapixela nije jedini faktor u odlučivanju koliko je neka kamera kvalitetna ili nije.

Mi smo se odlučili na ova tri pametna telefona i iako postoje neki mobiteli čije kamere su isto tako kvalitetne, ova tri mobitela su svaki na svoj način- jedinstveni, a opet kvalitetni do te mjere da kupnjom niti jednog od ova tri nećete pogriješiti, pogotovo ako tražite kvalitetu kamere. Baš naprotiv, ono što će vas iznenaditi, pogotovo ako ste vjeran korisnik jednog od ovih brandova, jest činjenica da sa svakim novim modelom koji bude dostupan na tržištu, sve komponente postaju sve kvalitetnije i kvalitetnije (što je osobito slučaj u vezi Nexusa 6P).

Sve u svemu, ako tražite pametni telefon sa izvrsnom kamerom, bilo da se radi o Samsung Galaxy S7 Edge, Nexus 6P ili Huawei P9, moći ćete biti mirni i zadovoljni svojim odabirom.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here