LG je brand pametnih telefona koji je s nama gotovo od dana kada su pametni telefoni kao takvi i ugledali svjetlo dana. LG se kao tvrtka oduvijek htio razlikovati od svoje konkurencije i od drugih uređaja. Je li u tome uspio te u kojoj mjeri, ovisi od korisnika do korisnika i njegovih preferenci.

Ako se sjećamo prošlogodišnjeg modela- LG G5 onda se isto tako možemo sjetiti da je taj uređaj ostvario u najboljem slučaju polovičan uspjeh. Neki korisnici su uređaj hvalili zbog novina koje je taj uređaj donio (kao na primjer modularan pristup uređaju). Neki su uređaj kudili uz prigovor da se G5 ne razlikuje po mnogočemu od G4-orke i da za tu cijenu za koju je bio dostupan korisnici trebaju i mogu kupiti puno bolje i kvalitetnije uređaje.

No, prošla godina je iza nas. U novoj godini LG se odlučio na neke promjene, koje su čini se donijele puno toga dobroga. Po svemu sudeći LG G6 je ispao kao jedan od najboljih i najkvalitetnijih pametnih telefona za 2017. godinu. Vidjevši da se LG G6 prodaje više nego dobro i da je uređaj bio ”pun pogodak” u svakom značenju te riječi, južnokorejski proizvođač se odlučio na osmišljavanje i priozvodnju ”mini” verzije uređaja i stavljanje istog na tržište.

Manja verzija LG G6 koja se zove LG Q6 bdostupna je u tri verzije, a sve tri su opremljene kvalitetnim ”medium-end” procesorom Qualcomm Snapdragon 435 te Full Vision prikazom slike. O čemu se točnije radi pogledajmo u nastavku.

 

lg-q6-CIJENA

 

LG Q6 – manja verzija LG G6-ice dolazi u tri verzije

LG je i službeno najavio svoj ”novi” pametni telefon. Radi se o LG Q6, manjoj verziji LG G6 flagshipa. Uređaj je najavljen 11. srpnja, a iz najava smo saznali dosta korisnih informacija i podataka. Neke od tih informacije se odnose na to da će novi LG Q6 biti dostupan u tri verzije.

Verzije Q6-ice se neće razlikovati po dodatnom imenu ili broju već će se razlikovati prema drugim stvarima, a to su: radna memorija, boja uređaja te količina unutarnje memorije za pohranu. Sve u svemu radi se o cjenovno pristupačnijim,a time što se tiče performansi slabijim uređajima koji spadaju pod rang srednje snažnih uređaja (”medium-end”). No da ne bi ispalo da je LG Q6 u svemu slabiji od svoj starijeg i snažnijeg brata, za to su se pobrinule neke stvari zbog kojih će LG Q6, iako manji i slabiji, opet sličiti LG G6.

Svaka od tri verzije LG Q6 uređaja će imati isti FullVision prikaz slike sa 18:9 formatom prikaza, odnosno istog onakvog kakvog smo mogli vidjeti na ”originalnom” LG G6. Ako uređaj pogledamo s prednje strane odmah ćemo primijetiti da je Q6 drugačiji po nekim stvarima: aluminijski okvir je malo izmijenjen i to iz razloga što LG Q6 na sebi ima aluminijski okvir iz serije 7000.

 

LG Q6, LG Q6+ i LG Q6α (alfa)

Kako će se zvati tri verzije LG Q6?  Ovisno o tome koji model korisnik odabere (a svaki od pod-modela će se razlikovati po količini unutarnje memorije, radnoj memoriji te po boji), LG Q6 će biti dostupan u tri različite verzije: LG Q6, LG Q6+ i ”najsnažniji”, odnosno model sa najviše unutarnje memorije- LG Q6α. Sva tri od navedena modela će imati zaslon od 5.5 inča sa Full HD prikazom slike na rezoluciji od 2160 x 1080 pixela.

Ako uzmemo u obzir da je format zaslona jedinstven, onda možemo reći da će LG Q6 uređaji davati dojam kao da u ruci držimo uređaj sa zaslonom od 5, a ne 5.5 inča. S ovime na umu možemo svakako reći da kroz LG Q6 tvrtka svojim korisnicima želi ponuditi ”najbolje od oba svijeta” – koristi i prednosti manjeg pametnog telefona u kombinaciji sa velikim prikazom.

Na sva tri pod-modela će biti isti procesor. Radi se o Qualcommovom Snapdragonu 435, koji je u biti gotovo pa idealno rješenje za sva tri uređaja, pogotovo ako uzmemo u obzir da uređaju ciljaju na to da budu ”medium-end.” Kad govorimo o radnoj memoriji onda tu treba reći kako je ovdje LG čak išao na to da neki od pod-modela budu recimo između ”medium” i ”high-end” uređaja.

Recimo, ”najslabiji” LG Q6 ili LG Q6α će imati 2 GB radne memorije, dok će snažnije verzije imati 3 (LG Q6), odnosno 4 GB radne memorije (koliko će imati ”najsnažnija” verzija- LG Q6+), što je skoro pa u rangu sa ‘velikim’ bratom- LG G6. Unutarnja memorija za pohranu će, uz količinu radne memorije i boju uređaja biti još jedan presudan čimbenik u odnosu na to o kojem pod-modelu LG Q6 se radi. Tako će LG Q6α imati 16 GB, dok će LG Q6 imati 32, a LG Q6+ čak 64 GB unutarnje memorije za pohranu.

 

lg-q6-RECENZIJA

 

Ako ćemo prosuđivati po količini dostupnih gigabajta, onda možemo zaključiti kako će svaki od ta tri modela uređaja bez ikakvih problema zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Ako uzmemo u obzir da sva tri uređaja imaju mogućnost korištenja microSD kartica te na taj način dodatnog povećavanja prostora za pohranu, onda brige u vezi memorije zaista nema.

 

 

Kada govorimo o kamerama onda treba reći kako će svaki od tri navedena uređaja imati jednu primarnu kameru od 13 te selfie kameru od 5 megapixela. Uz to, sva tri uređaja će isto tako imati i istu bateriju te isti operativni sustav: baterija od 3000 mAh će se pobrinuti za to da uređaj ima dovoljno energije za sve ono što želite raditi na njemu, dok će Android 7.1.1 Nougat sa LG-jevim UX 6.0 korisničkim sučeljem osiguravati to da vaš uređaj bude uvijek ukorak sa najnovijim postignućima na području operativnog sustava i softvera uopće. Kada će LG Q6 biti dostupni na europskom tržištu još uvijek se ne zna, no kada bude, mi ćemo vas o tome obavijestiti.

 

Tehničke specifikacije uređaja:

LG Q6+                         LG Q6                             LG Q6 alfa

Prikaz 5.5 inča, FHD+, Full Vision, 1080p, 442 ppi 5.5 inča, FHD+, FullVision, 1080p, 442 ppi 5.5 inča, FHD+, FullVision, 1080p, 442 ppi
Procesor Qualcomm Snapdragon 435 Qualcomm Snapdragon 435 Qualcomm Snapdragon 435
RAM 4 GB 3 GB 2 GB
Unutarnja memorija 64 GB 32 GB 16 GB
Kamere 13 i 5 MP 13 i 5 MP 13 i 5 MP
Baterija 3000 mAh 3000 mAh 3000 mAh
OS Android Nougat 7.1.1 Android Nougat 7.1.1 Android Nougat 7.1.1
Povezivost Bluetooth 4.2, NFC, USB-B, Wi-Fi Bluetooth 4.2, NFC, USB-B, Wi-Fi Bluetooth 4.2, NFC USB-B, Wi-Fi
Dimenzije uređaja 1142.5 x 69.3 x 8.1 mm, 149 g 1142.5 x 69.3 x 8.1 mm, 149 g 1142.5 x 69.3 x 8.1 mm, 149 g
Boje uređaja Astro Black, Ice Platinum, Marine Blue Astro Black, Ice Platinum, Mystic White, Terra Gold Astro Black, Ice Platinum, Terra Gold

 

 

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here