Čini se da je tržište polako zahvatila nostalgija za proizvodima, a nostalgija je možda najviše zahvatila mobilne uređaje. HMD Globalovo nedavno reizdanje legendarne Nokije 3310 je primjer nostalgije. Nakon nje, ove godine bi isto tako trebao izaći i BlackBerry KEYone handset.

Neki kažu kako tvrtke koje se bave izradom i re-osmišljavanjem ovih reizdanja nekad nezamjenjivih mobilnih uređaja to prvenstveno rade isključivo i samo radi zarade, dok drugi tvrde kako su te tvrtke jedne od rijetkih koje su se odlučile na nešto što mnogi ne žele učiniti: ”vraćanja” u život nečega za što se danas sa sigurnošću može reći kako se radi o uređajima čija je tehnologija zastarjela.

Neki od ”old timera” su u svojim životima već doživjeli svojevrsne završetke pojedinih tehnoloških era. Fizičke tipkovnice u kojima ste zapravo trebali pritisnuti tipku ako biste željeli nešto napisati i slični tehnološki gadgeti su danas promatrani kroz nostalgiju, dok su implementacije kao što je T9 tekst već skoro pa zaboravljene.

 

BlackBerry KEYone
BlackBerry KEYone

 

Fizičke tipkovnice, T9 unos, dugotrajne baterije (koje su znale trajati i do 6 dana), izdržljivi uređaji su danas zamijenjeni uređajima kod kojih su neke druge stvari dobile na važnosti, kao što su: procesna moć i brzina, gustoća točkica na zaslonu, kapacitet memorije, radna memorija, kvaliteta kamere.

Kako bi stvari mogle izgledati za otprilike 10 godina od danas? Kako bi mobiteli poput Nokije 3310, ako bi njihova reizdanja izašla za 10 godina, mogla izgledati?

Postoje već neki pokazatelji od ove godine koji su nam dali otprilike nekakvu sliku o tome u kojem smjeru bi trebala ići tehnologija u budućnosti. Neke od tih odlika tehnoloških postignuća se mogu vidjeti u novog Samsung Galaxy S8, LG G6 te Mi Mix-u. Ovi uređaji jasno pokazuju između ostaloga, na koji način proizvođači planiraju u budućnosti skidati ”višak debljine” sa svojih mobitela.

Još jedna od stvari koje gotovo pa svakih nekoliko mjeseci doživljavaju svoj ”overhaul” ili izmjene je zaslon uređaja. Kada govorimo o zaslonu uređaja, bilo bi gotovo pa nelogično za pretpostaviti da će 720p ili čak 1080p rezolucije 2027. biti korištene i doživljavane kao visoko-tehnološke. Rezolucije se mijenjaju i napreduju munjevitom brzinom. Još prije nekoliko godina 720p rezolucije su bile nešto što je oduzimalo dah korisnicima.

Kada pogledamo situaciju danas, onda vidimo da niti 1080p rezolucije više nisu u tolikoj mjeri impresivne. Razlog tomu je ponajviše taj što se u posljednjih nekoliko godina sve brže razvija virtualna tehnologija. Zamislite mobilne uređaje za deset godina. Siguran sam da će većina korisnika o 1080p uređajima govoriti na način na koji korisnici danas govore o nekim starijim mobitelima. 1080p rezolucije će tada zasigurno biti precipirane kao arhaične i kao nešto što što pripada u povijesnu arhivu.

Zaslon naravno neće biti jedina stvar koja će u idućih desetak godina doživljavati svoju nadogradnju. Osim zaslona novi uređaji će imati nesumnjivo brži prijenos podataka, tehnologija prikaza slike će biti puno jeftinija i puno naprednija od današnje, što znači da će 4K prikaz slike postati norma i nešto što će većina pametnih telefona tada imati u sebi kao ”normalno.”

Prošla godina je obilježila neke pomalo revolucionarne pomake u tehnologiji, kao što je otklanjanje 3.5-milimetarskog utora za slušalice i micanje baterije koja se može izvaditi. Ove izmjene su vjerojatno samo početak, jer stvari kao što je bežično punjenje polako ali sigurno postaju normativ. U slučaju da se tehnologija bežičnog načina slušanja glazbe poboljša (u što vjerujemo da hoće), to bi moglo značiti da će korisnici u bližoj budućnosti čak i preskočiti avanturu korištenja USB-C za audio svrhe.

Vrlo je vjerojatno da će sve vrste žičnog povezivanja biti gledane kroz nostalgične naočale. Vrlo velik broj firmi i danas radi na otkrivanju bežičnog načina povezivanja uređaja u smislu bežičnih načina punjenja ili bežičnog spajanja. To bi moglo značiti da u skoroj budućnosti možda uopće nećemo trebati koristiti nikakve utičnice niti žice koje bismo eventualno trebali utaknuti u naše uređaje.

 

Samsung Galaxy Beam

 

Zasad postoje neki neuspjeli testovi, kao što je na primjer Galaxy Beam džepni projektor ili optički zoom na Panasonic Lumix CM1 te LG G Flex. Iako su ovi tehnološki pokušaji bili neuspjeli i unatoč tomu što velika većina korisnika nije mogla koristiti niti jedan od ovih gadgeta, stvar je u tome da svi ovi uređaji mogu koristiti kao jasan pokazatelj u kojem smjeru će razvoj tehnologije ići u budućnosti.

 

Panasonic Lumix CM1

 

Još jedna od stvari koje se velik broj korisnika sjeća, a koja nije uspjela u dovoljnoj mjeri da bi uređaji ovu tehnologiju implementirali u širem spektru je modularan pristup. Primjeri uređaja s modularnim pristupom su LG G5 i Motorola Moto Z. Neki će reći kako je modularan pristup bio zanimljiva ideja, dok će drugi reći kako se radi o nepotrebnom riskiranju s nečime s čime proizvođač nije u cijelosti upoznat.

Percepcija na modularan pristup, kao i na sve drugo, ovisi od korisnika do korisnika. Opet, ako ćemo gledati neke druge primjere kao što je pristup Lenovo tvrtke te Essential Phonea, onda možemo zaključiti kako modularan način još uvijek vrlo vjerojatno nije završena priča te kako u bližoj budućnosti možda možemo očekivati iskorištavanje punijeg potencijala ove ideje.

 

A što je sa operativnim sustavima?

Tko se danas sjeća Symbiana, Palm OS-a i mnogih ostalih manje poznatih operativnih sustava koji su bili osmišljavani za druge brandove mobitela?

Ako ćemo gledati stvari s tehničke strane onda možemo zaključiti kako niti Android niti iOS vrlo vjerojatno neće biti zamijenjeni nekim drugim operativnim sustavima. No, ono što polako ali sigurno počinje biti primjetno kada se govori o softverima su virtualni asistenti. Google asistenti, kao što su Alexa i Bixby su puno interaktivniji nego stariji primjeri kao što su S Voice i Google Now, a vrlo je vjerojatno da će tehnologija virtualnih pomoćnika ili asistenata u budućnosti biti još naprednija.

 

Samsung-Galaxy-S8-Bixby

 

Današnji moderni mobiteli (koji se zahvaljujući operativnim sustavima i ostalim stvarima nazivaju ”pametnim” telefonima) su u odnosu na starije mobitele donijeli grandiozne promjene i napredak u gotovo svakom segmentu. Bilo da se radi o kamerama, kvaliteti prikaza slike, memoriji za pohranu, ”tankoći”, te ”touch” načinu interakcije, današnji pametni telefoni su u svakom slučaju napredak u odnosu na sada već stare i legendarne uređaje kao što su Nokia 3310.

Kako će stvari točno izgledati za deset godina ne možemo pouzdano znati. No ono što možemo znati jest da će tehnologija neminovno napredovati iz godine u godinu. Ono čemu se svaki zaljubljenik u tehnologiju raduje jest svakoj idućoj godini, svakom idućem flagshipu i naravno- novim tehnološkim otkrićima koja će živote svojih korisnika u mnogočemu ”nadograditi” i zbog kojih je tehnologija nešto što jako volimo.

Piše: I.H.

Komentiraj