Huawei nastavlja kročiti putem kojeg je sam utabao, putem vrlo visokog i brzog rasta. Nakon vrlo visokih brojki koje su pokazivale da je Huawei Mate 9 vrlo cijenjen i da njegova prodaja ide i bolje od planiranog, kineski proizvođač pametnih telefona odlučio se da je vrijeme za nasljednika.

Huawei Mate 10, nasljednik Huawei Mate 9 uređaja na tržište bi se trebao pojaviti sredinom listopada. Vijesti zasad govore da bi novi Mate 10 u sebi trebao imati novi HiSillicon Kirin 970 procesor od 10 nanometara kao i neka dodatna iznenađenja. O čemu se točno radi, pročitajte u nastavku.

 

Huawei Mate 10

 

Novi Huawei Mate po cijeni od 1100 američkih dolara

Huawei Mate 10 će na  tržište izaći 16. listopada i to u Muenchenu u Njemačkoj. Neke od glasina govore u prilog tome da bi negdje u isto vrijeme trebala biti najavljena i Lite verzija istoimenog uređaja, no točnije informacije zasad nemamo. Druge glasine i vijesti govore da bi novi Mate 10 trebao koštati oko 1100 američkih dolara. To je, mora se priznati popriličan skok u odnosu na cijenu Huawei Mate 9 koji je koštao oko 600 dolara.

Glavni cilj i zadatak Huaweija kao proizvođača pametnih telefona jest da jednoga dana dostigne i prestigne Samsung i Apple. Nakon izlaska Mate 10 uređaja Huawei se nada da će biti bliže zacrtanom cilju. Unatoč tomu što bi Huawei Mate 10 trebao na tržište izaći otprilike u isto vrijeme kada i iPhone 8 (uređaj s kojime Apple želi obilježiti desetogodišnjicu postojanja iPhone pametnih telefona), najave i obećanja koja stižu iz Huaweija govore kako bi novi Mate 10 trebao biti ”proizvod na koji niti jedan korisnik neće moći ostati ravnodušan.”

 

Richard Yu

 

Richard Yu, šef Huawei Consumer Business Group kaže:

”Huawei Mate 10 će za razliku od svojeg prethodnika imati puno izdržljiviju i dugotrajniju bateriju, prikaz slike preko cijelog zaslona, povećanu brzinu punjenja, puno bolju kvalitetu prikaza fotografije nakon fotografiranja, a to su samo neke od poboljšanja koje vas čekaju i za koje sam uvjeren da će nam pomoći u natjecanju sa Appleom i Samsungom.”

Yu je isto tako rekao da će Huawei prestati sa proizvodnjim jeftinih uređaja i to iz razloga što se proizvoditi jeftine uređaje tvrtci jednostavno- ne isplati. Nadalje, Yu je naglasio važnost toga da se Huawei kao firma usredotoči na poslovanje na tri poslovna područja i to: Europu, Kinu i Japan.

 

Specifikacije i performanse?

Ono što zanima veliku većinu korisnika ‘pametne’ tehnologije, pogotovo kada se radi o mobitelima i tabletima jesu specifikacije pojedinog uređaja. Huawei Mate 10 bi prema svemu sudeći mogao biti pravo čudovište što se tiče performansi.

Prema onome što je izjavio analitičar Pan Jiutang, čini se da će najnoviji Huaweijev phablet imati najnoviji HiSillicon Kirin 970 procesor koji će biti napravljen na chipset od 10 nanometara, što je novina jer su dosadašnji chipseti bili rađeni po veličini od 16 nanometara. To sve u svemu znači da manja veličina tranzistora znači puno bolji prijenos energije kao i poboljšanje energetske učinkovitosti cijelog uređaja.

 

 

Novi procesor bolji i od Snapdragona 835

Neke vijesti govore o tome da bi novi Huaweijev procesor možda mogao biti po performansama bolji i od Samsungovog Exynosa 8895 te od Qualcommovog Snapdragona 835. O čemu se točno radi? HiSillicon Kirin 970 procesor će imati osam jezgri i to 4 Cortex ARM-A73 sa radnim taktom od 3.0 GHz i druge četiri Cortex ARM-A53 koje će raditi na 1.8 GHz. U pogledu grafičkih rješenja, čini se da će novi Huawei Mate 10 imati Mali-G71 MP8.

Hoće li se Huawei preko Huawei Mate 10 uspjeti dodatno približiti najnovijem Samsungovom flagshipu Galaxy S8 i nadolazećem iPhoneu 8, vidjeti ćemo nakon sredine listopada kada bi se novi phablet trebao pojaviti na tržištu.

Piše: I.H.

Komentiraj