Huawei Honor 8 se pojavio na našem tržištu u vrijeme kada se najveće bitke vode među falgship modelima vodećih proivođača mobitela poput Apple-a i Samsunga. I dok Samsung još uvijek muku muči sa baterijama Apple se bavim samo isporukama… Honor 8 sa cijenom od 3.300,00kn ulazi u srednji cjenovni rang mobitela a za te novce nudi mnogo toga, kako i doliči tvrtki Huawei.

Honor 8 dolazi sa operativnim sustavom Android Marshmallow 6.0 i sa dodacima koji su dovoljno dobri da ih zamijetite, te s oblikom kojeg je ugodno držati ruci. Kučište je elegantno zaobljeno napravljeno od aluminijskih legura.  Koji su to dodaci? Dvije kamere na stražnjoj strani i ispod njih, sada već standard u novim mobitelima, čitač otiska prsta.

Honor 8 ima sjajan glossy ekran u stilu Samsung Galaxy S7 koji zaista blješti, (ali se brzo i zaprlja s otiscima prstiju), no u suštini Honor 8 je rebrandirani Huawei P9 koji košta manje od originala, a upola manje od dva premium mobitela s duplom kamerom: LG V20 i iPhone 7 Plus.

Brzi i precizni čitač otiska prstiju bi se mogao činiti malim ako ste navikli na veće poput Huaweijevog Nexusa 6P, no kako veći dio mog prsta prekriva manju površinu, čini mi se da je uspio više puta nego što sam morao ponavljati očitavanje. Razlika Honora 8 od Hauwei P9 i P9 lite modela je što je ovdje čitač otisaka prstiju okrugli a kod P9 kvadratičan, ali sve u svemu oba dobro rade i brzo otključavaju mobitel.  Skener je nadograđen s funkcijom “Smart Key” tako da je ovaj čitač ujedno i gumb koji se može prilagoditi, možete programirati prečace snjim ili npr. da pokrene kameru preko njega, bravo Huawei.

honor 8
Čitač otiska prsta je također i gumb koji možete prilagoditi da otvorite aplikacije poput kamere.

 

Honor 8 kamera

Ima dvije kamere na stražnjoj strani od 12 megapiksela, jedna monokromna, druga RBG čineći sustav duple kamere kakve koriste LG i Apple. No to ne znači da će slike izaći isto, te puno toga ovisi o softveru pojedinog mobitela. Treba spomenuti da kamera nije Leica kao kod prošlih Huawei modela P9 nego Sony IMX286 sa 1.25um veličine piksela.

Kamere dolaze sa širokim otvorom blende od F0.95 do F16 što omogućuje dobivanje jasnih i čistih fotografija čak i prilikom lošijih  svjetlosnih uvjeta. Ono što mogu potvrditi je da Honor 8 snima dobre fotografije u raznim sitaucijama: u zatvorenom prostoru, otvorenom prostoru, sa smanjenom svjetlošću i selfije (s filterom ljepote ako želite).

honor-8-slika

 

Možete dobiti oštrije i skladnije fotografije na skupljim mobitelima, no Honor 8 po upola manjoj cjeni radi dobre i oštre fotografije.  Honor 8 koristi USB priključak C i također podržava brzo punjenje. USB se nalazi paralelno s 3.5mm priključkom za slušalice i zvučnik na dnu telefona.

Honor 8 dolazi sa utorom za nano-SIM karticu i utor za microSD, a umjesto toga može se koristiti kao drugi nano-SIM utor ako ne netrebate proširenje memorije. Uređaj dolazi u dvije varijante vlastite memorijeo 32 GB ili 64 GB prostora za pohranu kao standard, a može se proširiti do 256GB sa microSD-om.

 

Honor 8 ekran

Honor 8 dolazi sa 5.2 inčnim ekranom sa Full HD rezolucijom od 1.920 x 1.080. Na papiru, to nije posebno uzbudljivo, ali s 423ppi-a slika je jako oštra. Bilo da lgedate film ili surfate po webu ekran će vam davati jasnu i oštru sliku uz tehnologiju dinamičkog kontrasta, koji se prilagođava vanjskom osvjetljenju.

Vrijedi spomenuti da uređaj nudi i eye-care funkcijom za zaštitu vaših oči. Smješten u postavkama je plavi filter mode pod nazivom “Eye Comfort”. S njim ugađate temperaturu boje kako bi dobili manju oštrinu noću. Postoje i druge temperature boje ugađanje kao što je toplija ili hladnija. Maksimalna svjetlina je dosta svijetla i više nego dovoljno za vanjsku upotrebu.

honor 8 ekran
Ekran je jako blještav i podsjeća na Samsung 7

Moj jedini prigovor je ako imate uključenu postavku automatskog osvjetljenja, Honor 8, poput Huawei P9 prije njega, ponekad može biti malo agresivniji s podešavanjem svjetline, čak i ako se vanjska rasvjeta nije promijenila.

 

Honor 8 performanse

Honor 8 koristi jedan od Huawei vlastitih čipova, u ovom slučaju octa-core Kirin 950 procesor sa i5 koprocesorom i to u kombinaciji sa malo više RAM-a 4 GB u odnosu na Huawei P9. U svakodnevnom korištenje mobitela, nema usporavanja i zastajkivanja, aplikacije se brzo otvaraju i stranice se brzo učitavaju.

Sa svojim specifikacijama, očekivao sam od Honor 8 da bude na razini Huawei P9. Međutim, prema AnTuTu rezultatu od 90,236 je iza Huawei P9, koja ima 93,062. Nije velika razlika. Na kraju možemo zaključiti da je Honor 8 dobar smartphone u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Trajanje baterije mu je najslabija karika, s prosjekom od 8.5 sati izmjerenom u tri testa neprekidnog reproduciranja videa. To je 2 sata manje od Alcatela Idol 4S slične cijene. Naš trenutni najdraži mobitel za ovaj cjenovni rang je OnePlus 3, koji je trajao 6 sati duže od Honor 8. Šteta, jer je vijek trajanja baterije jedina velika mana kod ovog mobitela koji vam inače nudi odličnu kvalitetu za cijenu. Honor 8 je dobar smartphone iz srednjeg cjenovnog ranga. Honor 8 izgleda dobro i dobro obavlja sve zadatke i obzirom na odnos cjene i kvalitete sa kupovinom nećete pogriješiti. Jedini mobitel koji mi sada pada na pamet da nudi više za nižu cjenu a ujedno i najveća konkurencija je OnePlus 3.

ZA Huawei Honor 8 je lijepo upakirani mobitel, dobrih performansi koji pruža kvalitetne fotografije s dvostrukom kamerom i sa funkcionalnom tipkom koji se može prilagođavati a ujedno je i čitač otiska prsta.

PROTIV Trajanje baterije je kratko.

UKRATKO Huawei Honor 8 je privlačan mobitel prihvatljive cijene s nekim zanimljivim dodacima, sa najvećom manom baterije.

Ocjena: 8/10

Cijena: 3.300,00kn

Piše: M.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here