Nokia se, prije nego što se odlučila pridružiti Android društvu, odlučila na to da ništa što će raditi neće raditi polovično. Ili će stvari biti kako treba u potpunosti ili ih Nokia jednostavno uopće neće raditi niti će ih implementirati. To je svakako pozitivna stvar, kako za korisnike tako i za cijelo tržište, pogotovo ono sa Android predznakom, jer se na taj način dodatno poboljšava kvaliteta ponude uređaja.

Otkako se Nokia ”vratila iz mrtvih”, u vrlo kratkom vremenskom periodu ponudila je nekoliko poprilično dobrih uređaja. Radi se o ”entry” i ”mid-range” (po specifikacijama slabiji i osrednji) uređajima, s time da dva nova uskoro stižu na tržište i pridružiti će se novoj Nokia obitelji. Radi se o uređajima Nokia 9 i Nokia 8.

O Nokiji 9 se već nešto pisalo, a najveći broj informacija je išao ka tome da bi Nokia 9 trebala biti svojevrsan flagship Nokia uređaja. S obzirom da se u zadnje vrijeme pažnja sve više posvećuje Nokia 9 uređaju, Nokia 8 je malo ostao ”ispod radara.” To je bio slučaj sve do nedavno.

U nastavku ćemo nešto reći o informacijama koje smo nedavno saznali u vezi Nokije 8, o tome kada bi se uređaj trebao pojaviti na tržištu, o (možebitnim) specifikacijama i o zasad definitivnim informacijama koje su vezane uz prednju kameru uređaja.

 

nokia-family-phones

 

Nokia 8: (Vjerojatan) datum izlaska i cijena uređaja

Roland Quandt, poznati ”leaker” informacija koji je već neko vrijeme poznat po svojim aktivnostima vezanim uz davanje ”nedopuštenih” informacija u javnost, je nedavno dobio i nedugo nakon toga- podijelio informacije koje su vezane uz datum izlaska Nokije 8, bojama uređaja, cijeni i nekih tehničkim specifikacijama.

Njegove originalne informacije su naglašavale da će se Nokia 8 pojaviti na tržištu krajem srpnja, no to se nije dogodilo. Prema najnovijim informacijama, Nokia 8 bi se na tržištu trebala pojaviti za nekoliko dana, dok preciznije informacije kažu kako bi to čak trebalo biti več početkom druge polovice kolovoza. Isto tako saznajemo da bi boje uređaja trebale biti plava, Steel, Gold/Blue i Gold/Copper (boja čelika, zlatno-plava i zlatno-bakrena). Cijena uređaja bi zasad, prema onome što znamo, trebala biti oko 600 eura (ili u prijevodu oko 4400 kuna).

 

nokia 8 cijena

 

U pogledu dijela specifikacija, prijašnja curenja informacija su odavala dojam kako će Nokia 8 u sebi imati Qualcomm Snaodragon 660, no nove vijesti govore kako je i u vezi ovoga došlo do promjene. Nokia 8 bi po novome trebala imati Qualcomm Snapdragon 835 (informacije koje su došle od strane Geekbench benchmark rezultata).

To nam govori da bi se Nokia 8 željela što više približiti svojim konkurentima koji se nalaze u višem razredu po kvaliteti. Ako ćemo zasad cijeniti po tome da bi Nokia 8 trebala imati Snapdragon 835 (zasad najbrži i najkvalitetniji procesor za pametne uređaje koji je dostupan na tržištu) i da bi sam uređaj trebao koštati oko 600 eura, onda nam to vrlo jasno govori da Nokia sa svojom novom ”osmicom” nikako ne planira ostati na ”entry” razini.

 

camera-interface-nokia-8

 

Nokia 8: Dizajn uređaja

I još jednom je izvor curenja informacija bio gospodin Evan Blass. Blass je u svojim novim informacijama pokazao nešto za što on osobno smatra da će biti sljedeći Nokijin flagship. Ako pogledamo dizajn, možemo vrlo lako zaključiti da uređaj izgleda poprilično dobro. Stakleni obrub je zaokružen, a kamera s prednje strane izgleda poprilično elegantno.

Neke glasine i najave sugeriraju da će Nokia 8 najvjerojatnije imati 5.7-inčni zaslon, dok druge najave opet kažu kako će uređaj imati zaslon od 5.3 inča. Opcija od 5.3 inča se svakako čini zanimljivija i to najviše iz razloga što bi to impliciralo da Nokia sa svojim Nokia 8 uređajem više ide u smjeru toga da njezin uređaj ima zaslon srednjih dimenzija.

 

nokia-8-picture

 

Ako uzmemo u obzir da Nokia 8 želi biti flagship, onda je to pomalo neobično, pogotovo iz razloga što većina konkurentskih flagshipova ima zaslone koji iz godine u godinu bivaju sve veći (kao na primjer Samsung Galaxy S8 ili LG G6). Svejedno, ako Nokia 8 i bude imala zaslon od 5.3 inča biti će zanimljivo vidjeti tehnološka rješenja u pogledu gustoće točkica na zaslonu i rezolucije slike.

Neke fotografije pokazuju kako na pokaznim uređajima nedostaje Zeiss logo koji se inače nalazio kod stražnje dvostruke kamere. Umjesto Zeiss logo-a na stražnjoj strani uređaja su ispisani nepoznati brojevi koji se inače koriste za identificiranje curenja informacija ili za označavanje različitih razdoblja u razvoju i proizvodnji uređaja.

 

dual-camera-nokia-8

 

Nokia 8: Kamera

Nokia 8 bi trebala imati dvostruku stražnju kameru od 13 megapixela koje bi navodno trebala proizvesti tvrtka Zeiss. No ono što zasigurno velik broj korisnika ne zna jest da će osim stražnje (primarne) kamere uređaja i prednja kamera biti od 13 megapixela (što će značiti da će korisnici Nokia 8 uređaja moći uživati u kvalietnim selfijima).

Curenje informacija u vezi prednje kamere od 13 megapixela isto tako otkriva da će prednja kamera moći snimati video isječke u kvaliteti od 4K.

 

Nokia-8-performanse

 

Nokia 8: Tehničke specifikacije

Nokia 8 bi, uz već gore spomenuti Snapdragon 835 procesor u sebi trebala imati i Adreno 540, 4 GB radne memorije te čak 64 GB unutarnje memorije za pohranu podataka. Prema ovim (i prema podacima koje ćemo izlistati dolje) čini se da Nokia sa Nokia 8 uređajem cilja ”visoko” i to u smjeru ”high-end” uređaja.

 

Detalji tehničkih specifikacija (koji su zasad poznati):

 • Zaslon: 5.7 ili 5.3 inča
 • Format slike: 1440p
 • Prednja kamera: 13 MP
 • Stražnja kamera: dvostruka leća sa 13 megapixela (OIS i EIS) sa Carl Zeiss tehnologijom
 • Verzija operativnog sustava: Android Nougat 7.1.1
 • Radna memorija: 4 GB
 • Unutarnja memorija za pohranu: 64 GB
 • Procesor: Qualcomm Snapdragon 835, osmojezgreni sa radnim taktom od 2.4 GHz
 • Grafički procesor: Adreno 540
 • Cijena: oko 600 eura
 • Moguć datum izlaska uređaja: tokom kolovoza 2017.

 

Nokia je otkako se u ”novome ruhu” vratila na tržište pametnih uređaja, odlučila na sve ili ništa: ili će se vratiti na vrh tržišta pametnih uređaja ili će nestati s njega. Ono što dosad imamo prilike vidjeti jest to da je zanimanje korisnika i kupaca za Nokia uređajima (od ”trojke, petice, šestice” pa do reizdanja Nokije 3310) vrlo velik i da on samo raste.

Kako će se Nokia etablirati na tržištu nakon izlaska njezinih flagshipova- Nokije 9 i 8, ostaje nam da vidimo. Sudeći po dosadašnjem uspjehu, nekako slutimo da ako ovako nastavi, Nokiju tek čeka uspjeh u punom smislu riječi.

Piše: I.H.

Komentiraj