Što su to Instant aplikacije?

Na Googleovom I/O 2016 smo se mogli upoznati s nečime što će uskoro biti sveprisutno na Android uređajima i nečime što se zove Instant Apps (ili na hrvatskom – Instant aplikacije). U osnovi radi se o tome da pomoću Instant aplikacija dobivate pristup aplikaciji koja radi na sličan način kao Cloud, no uz jednu jako važnu razliku: nećete je morati instalirati sa Googleove Trgovine.

Ovo ne samo da će uštedjeti vrijeme i trud kod velikog broja korisnika nego će isto tako omogućiti tvrtkama da korisnicima pruže ono što će biti ‘prvi pogled’ ili demo verzija svoje aplikacije prije konačnog skidanja ‘cijele’ verzije.

Ako ste i vi jedan od korisnika koji je čekao na mogućnost Instant aplikacije, dobra vijest je ta što za vas imamo- dobru vijest. Google je napokon pustio u korištenje Instant aplikacije, no postoji jedna ‘kvaka’: Instant aplikacije su dostupne samo određenom broju korisnika.

Google je donio odluku postupnog dopuštanja korištenja Instant App-a, što znači da će ova mogućnost isprva biti omogućena samo na nekim uređajima, kao što su Nexus 6P koji na sebi ima Nougat 7.1.1 (iako prema brojnim izvještajima saznajemo da također i Google Pixel i Pixel XL koji na sebi imaju Android Nougat 7.1.2 isto tako imaju pristup Instant aplikacijama).

 

INSTANT APLIKACIJE NA ANDROIDU

 

Ima li moj mobitel mogućnost korištenja Instant aplikacija?

No kako saznati ima li vaš Android uređaj uopće podršku za Instant App? Da biste to saznali slijedite naše upute koje ćemo navesti u nastavku članka.

Prije nego što uopće počnemo sa procesom otkrivanja mogućnosti ili nemogućnosti korištenja Instant aplikacija, prva stvar koju trebamo učiniti jest omogućavanje Instant Apps-a na našim Android uređajima. Nasreću, ovo je jednostavno poput uključivanja postavki na izborniku naših mobitela.

  • Prva stvar koju trebamo napraviti jest navigacija po izborniku postavki mobitela.
  • Nakon toga je potrebno listati prema dolje i kliknuti na Google (nalazi se pod ”Personal” ili ”Osobno” kategorijom).
  • Unutar opcije Services (ili Servisi) odaberite Instant Apps.
  • Kliknite tako da ovu opciju označite (treba biti na ”On”).
  • Pročitajte upute i nakon toga odaberite ”Yes, I’m in”.

Super! Još samo polovica puta i gotovi smo. Nakon što ste slijedili svih pet koraka uputa spremni ste tražiti i nakon toga koristiti Instant Apps.

 

Kako koristiti i omogućiti Instant aplikacije

U budućnosti će biti dodano još više Instant aplikacija, no zasad je popis ovih aplikacija nažalost poprilično sažet. Naime radi se o Wish, Viki, Buzzfeed i Periscope aplikacijama, a nama se čini da Wish barem zasad najbolje radi. Ispod ćete naći upute kako pronaći i koristiti Instant aplikacije.

  • Na vašem Android uređaju pokrenite Google pretragu za bilo koju od aplikacija koje smo naveli u gornjem dijelu teksta (znači za bilo koje od četiri navedene aplikacije).
  • Listajte prema dolje i nakon toga odaberite aplikaciju koja u sebi sadrži riječ ”Instant”.
  • Kliknite na opciju ”Open App” (ili ”Otvori aplikaciju”).

Nakon što se Instant aplikacija očita moći ćete ju koristiti na isti način kao što biste koristili i bilo koju drugu aplikaciju koju ste skinuli preko Googleove Trgovine.

U slučaju sa Wish aplikacijom, preko nje možete ostvariti pristup svojem korisničkom računu, možete listati i pregledavati proizvode, a čak možete i naručivati proizvode bez potrebe prethodne instalacije aplikacije na vaš mobitel.

Ako želie skinuti Wish aplikaciju, to je još jednostavnije. Odaberite prozor na obavjesti, kliknite na ”App info” i nakon toga ćete moći instalirati aplikaciju te poduzeti neke druge radnje kao što su čišćenje podataka aplikacije ili gledati kakva dopuštenja aplikacija u sebi ima.

Klikom na ”Install” otvoriti će vam se nova kartica koja će vam dopustiti instalaciju aplikacije izravno s tog prozora. Ako ste vi jedan od korisnika koji radije žele Google Play Store pogled, jedino što u tom slučaju trebate napraviti jest kliknuti na tipku za dodatni izbornik (dodatni izbornik je označen trima vertikalnim točkama) i nakon toga kliknuti na ”View on Google Play”.

Sve u svemu, proces instalacije i pokretanja Instant aplikacija izgleda i čini se poprilično ‘bezbolnim’ i jednostavnim, barem nakon što su Instant aplikacije omogućene na vašem mobitelu. Zapamtite i ovo: Instant aplikacije su još uvijek u svome početku i u nastajanju tako da ćete trebati pričekati još neko vrijeme prije nego što ova mogućnost postane dostupna za široku upotrebu.

No, nema sumnje da će Instant aplikacije biti veliki hit u skoroj budućnosti. Radi se o mogućnosti Android uređaja koje imaju strašno velik potencijal, pogotovo ako uzmemo u obzir aplikacije za kupovinu kao što je na primjer- Wish.

Koristite li i vi Instant aplikacije na vašim Android uređajima? Ako ih koristite voljeli bismo pročitati vaša iskustva i voljeli bismo kada biste ih podijelili s nama u komentarima ispod članka!

Piše: I.H.

Komentiraj