Svima je jasno da Android drži ogroman udio na tržištu mobilnih operativnih sustava, a dio popularnosti može zahvaliti činjenici da se Android može instalirati i na hardverski jako slaba računala. Noviji uređaji naravno imaju i novije verzije Androida.

Slična stvar je i sa Androidom 7.0 Nougat koji imaju vlasnici novih flagshipova, ali i nešto starijih uređaja. Većinom onih iz 2016.-te godine. Oni koji nemaju dotični OS, mogu se samo nadati da će se verzija pojaviti za njihov uređaj u skorijoj budućnosti.

Zašto je to tako? Zato jer Google izbaci Android verziju na tržište, onda ju svaki proizvođač mobitela prilagodi svojim potrebama i željama, a nakon toga još svaki mobilni provider mora odobriti tu verziju Androida za određene uređaje.

Taj posao traje i zato ne dobijete uvijek novu verziju OS-a kada biste ju trebali dobiti. To je recimo jedna od stvari koja je mnogo bolja kod iOS-a. Kad ga dobiju svi, dobijete ga i vi. Najčešće u roku 24 sata od datuma izlaska na tržište – pretpostavljamo da Apple pušta novu verziju na dio po dio uređaja. U ovom tekstu pogledati ćemo 9 cool skrivenih featurea koji dolaze sa Androidom 7.0.

1) Split-screen


Nije li pomalo čudno da danas svi imaju mobitele sa ekranima od 5-6 inča, a nitko nema mogućnost podijele ekrana na dva dijela? Zapravo to postoji u Androidu već neko vrijeme, no sada bi trebao postati sastavni dio svih mobitela koji na sebi imaju Nougat.

Split-screen, odnosno podjela ekrana, bi trebala raditi u oba moda rada – portretu i landscapeu. Kada imate otvorenu jednu aplikaciju, možete simultano pristupiti i drugoj aplikaciji tako da držite malo duže gumb s kojim pristupate nedavno korištenim aplikacijama.

Imati ćete čak i limitiranu mogućnost resizanja ekrana do određene mjere što je sasvim u redu. Definitivno jedan od boljih featurea, makar se neće sve aplikacije moći pokrenuti u ovom modu.

2) Brza izmjena

Još jedan odličan novitet u Nougatu je mogućnost da se brzo prebacujete sa jedne na drugu aplikaciju, odnosno između dvije nedavno korištene aplikacije. To će raditi u oba moda – i full screenu i split screenu.

Dovoljno je samo da dva puta brzo pritisnete gumb kojim pristupate nedavno korištenim aplikacijama i to je to. Mislimo da će se ovo svidjeti onima koji rade mnogo stvari odjednom i da će im ubrzati multitasking.

Ovo je također jedan od featurea koji već duže vrijeme postoji u Androidu, no tek sada bi trebao biti sastavni dio svih Android uređaja koji će podržavati verziju 7.0.

3) Skriveni „UI Tuner“

Mnogo puta Google doda nešto – neki eksperimentalni feature – za koji ne zna mnogo ljudi, a isto tako ga i uklone iz neke od slijedećih verzija. Zašto je to tako? Teško je reći, no Google prati ponašanje i zadovoljstvo korisnika, pa u skladu s time donosi neke odluke, kao i što prati da li Samsung, HTC, Motorola … neke stvari imlementira u svoju verziju Androida ili ne. Ista stvar je sa UI Tunerom.

Pristupiti njemu možete tako da povućete ekran sa notifikacijama prema dolje i dugo držite ikonicu koja bi vas odvela u postavke (Settings). Ako u postavkama odete u „System“ sekciju, tamo ćete vidjeti novi UI Tuner. Kada ga pokušate otvoriti, vidjeti ćete poruku da je to „Experimental feature“, te ćete dobiti obavijest „this feature may change, break, or even dissappear in future releases. Proceed with caution“.

Ako prihvatite ovaj rizik, tada ćete moći preko UI tunera modificirati status bar, uključiti „Do not disturb“ opciju, dodati „swipe-up split-screen“ funkcionalnost i slično. No ponavljamo – neće ni ovo raditi na svim uređajima, niti ćete na svim uređajima moći pristupiti ovom featureu.

4) Editiranje menija

Kada povučete meni prema dolje, zar ne želite imati opcije koje sami odaberete? Nougat je tu da vam to i omogući. Kada povučete menu prema dolje, proširite ga sa pritiskom na strelicu sa desne strane. Tada ćete dobiti prošireni menu sa dodatnim opcijama kao što su Wi-Fi, Bluetooth, Airplane mode itd.).

Nadalje, samo pritisnite tipku „edit“ i možete si te iste opcije dodavati, preslagivati, micati … No, pošto vam Nougat dozvoljava da idete u krug (lijevo-desno) u tom meniju, možete sve opcije poslagati u ovaj „quick access“ menu pa samo swipeanjem doći do svih opcija. Osim ako vam ne trebaju sve – onda te možete i izostaviti.

5) Power notifikacije

Da li spadate u osobe koje se mogu nazvati „control freak“? Šalim se naravno, no ako želite veću kontrolu i ako mislite da imate potrebe za time, Nougat će vam opet izaći u susret. Ako možete osposobiti UI Tuner (pogledajte točku 3.), onda tamo imate opciju „Power notification controls“ (unutar „Other“ menija).

Ona vam daje mogućnost da sami odredite koje i koliko notifikacija ćete primati. Postoji pet, odnosno šest razina notifikacija. Nulta (0) razina vam blokira apsolutno sve notifikacije i nećete dobiti niti jednu. Razina 5 vam daje jako (op.a. jako!) puno notifikacija i dozvoljava mobitelu da vas preplavi sa notifikacijama ako bude potrebe.

6) Editiranje notifikacija

Za razliku od malo prije spomenutih power notifikacija, postoji i standardna lista opcija s kojima možete kontrolirati notifikacije. Kako im pristupiti? Postoje dva brza načina. Kada dobijete notifikaciju, možete ju ili dugo držati pritisnutom ili ju pomaknuti malo u stranu, što će otkriti ikonicu „kotačića“. Pritiskom na tu tipku otvarate menu namijenjen kontroli notifikacija. Ovo radi čak i kada vam je uređaj zaključan.

7) Postavite dva odvojena wallpapera (za lock i home screen)

Dugo očekivana mogućnost napokon postaje sastavni dio većine Android uređaja. Do sada se sliku koja vam se sviđala mogli postaviti isključivo za lock i home screen. Niste mogli imati dvije odvojene slike, kao što recimo iOS ima već neko vrijeme.

Dovoljno je da stisnete početni (home) screen i otvoriti će vam se prozor za odabir slike. Kada nađete onu koja vam se sviđa i krenete ju odabrati, Android će vas pitati želite li sliku (wallpaper) staviti na home screen, lock screen ili na obje lokacije. Možda nije jako korisno, no dobro je imati ovakvu opciju na mobitelu.

Možda na otključanom mobitelu na zaslonu želite imati sliku obitelji ili neku drugu privatnu fotografiju, ali ne želite imati istu na lock screenu da ju svi vide. Tako da pozdravljamo ovaj feature.

8) Veličina prikaza

Da li imate problema sa vidom? Vaše oči ne mogu zumirati kao što su nekada mogle? Ne brinite se – mnogi imaju problema sa vidom, a uzrok tome je često i korištenje računala/mobitela i ostalih uređaja veći dio dana, pa dobro dođu opcije povećanja teksta i slika.

Android vam nudi mogućnost (kao npr. i Windowsi) da povećate ikonice i tekst unutar samog OS-a. Dovoljno je da odaberete opciju Display u postavkama, te zatim opciju „Display size“. Možete birati između 5 veličina.

9) Easter Egg

Još jednom Googleovi inženjeri nisu propustili priliku da u operativni sustav ugrade nešto nepotrebno i pokažu da očito imaju viška vremena. Zadnja dva Android telefona su imala skrivenu igricu Flappy bird koja je super iritantna i zarazna, a sada su odlučili ugraditi neku čudnu igricu sa mačkom. Malo je kompliciranije doći do nje, no evo načina:

  • Odite u settings – about phone – i stišćite „Android 7.0“ jako puno puta dok vam se ne pojavi veliki logo u obliku slova „N“ (Nougat)
  • Zatim ponovite korak 1 – stišćite taj logo dok vam se u dnu ekrana ne pojavi mali emotikon mačke
  • Povucite prema dolje notifikacijski ekran
  • Stisnite gumb „edit“ i scrollajte dolje dok ne nađete ikonicu sa glavom mačke kraj koje piše „???? Android Easter Egg“. Povucite ju u svoj meni
  • Sada kada povučete prema dolje menu, trebali biste vidjeti prazni „tile“. Stisnite na njega i odaberite jednu od 4 poslastice za mačku
  • Tu i tamo ćete dobiti notifikaciju da ste uhvatili mačku

 

Autor: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here