Prvi iPhone ugledao je svjetlo dana krajem lipnja 2007. Godine. U to doba, tržištom su vladali BlackBerry, Palm i Windows Mobile pametni telefoni sa svojom QWERTY tipkovnicom i stylus-om.. Sa pojavom iPhone-a, kompletno tržište pametnih telefona okrenulo se naglavačke do te mjere da su neki gadgeti (npr. Kalkulator, kalendar, kamera, alarm, mp3 player) polako izgurani sa puta.

Multitouch ekran je postao must-have za pametne telefone, a korisnici su se veoma brzo navikavali na intuitivno i jednostavno sučelje koje je bilo i oku ugodno.

Prva serija iPhonea imala je 3,5 inčni ekran sa rezolucijom od 480×320 dok posljednji iPhone 7 Plus ima 5,5 inčni ekran sa rezolucijom od 1920×1080 piksela. Zamislite ovak skok sa VCR kvalitete na full HD.

 

prvi iphone

 

Iako tada nije predstavljala toliki problem, činjenica jest da prvi iPhone je koristio samo 2G mrežu (iako je 3G već bila dostupna) što bi značilo da je bilo potrebno oko minute da učita prosječnu web stranicu. Korisnicima je to bilo potpuno prihvatljivo jer su imali mogućnost da u pokretu pretražuju sadržaj u istom formatu kakav im je do tada bio dostupan samo na desktop računalima.

Zanimljivo je da su početni modeli iPhonea dolazili sa samo 4GB prostora dok današnje verzije čak idu do 265GB. Imao je predinstlirane Google mape jer tada nije postojao app store. Na mobitelu su bile dostupne email, Safari i glazbena aplikacija te još poneka dodatna što je za ono doba bilo mnogo.

Prvi iPhone, sa cijenom od 599$ (za model sa 8GB prostora), zahtjevao je ugovor od dvije godine sa mobilnim operaterom, što je za tadašnji standard bila znatno veća cijena od ostalih uređaja na tržištu. Danas, za 649$ možete kupiti iPhone 7 bez ikakve ugovorne obaveze prema operateru.

Piše: P.F.

Komentiraj