Google vas vjerojatno zna bolje nego najbliži prijatelji ili obitelj. Sa svakom pretragom koju provedete i YouTube video zapisom koji pogledate, pretraživački div u tišini skuplja informacije o vašem osobnom profilu, koji kasnije koristi da bi vam slao ciljane reklame.

Međutim, postoji način kako da to smanjite na najmanju moguću mjeru i zaštitite svoju privatnost. Novi alat koji dolazi iz Googleove kuhinje zove se  “My Activity” ili Moja aktivnost, koji olakšava pregled informacija koje Google skuplja o vama, uz mogućnost brisanja stvari za koje smatrate da bi ih trebao izbrisati ili zaboraviti. Navodimo sve što trebate znati o ovom novom alatu i kako vam može pomoći da zaštitite svoju privatnost.

google moje aktivnosti

 

Što je to zapravo My Activity ili Moja aktivnost?

To je vremenska tablica koja pokazuje što je sve Google zabilježio i spremio o vašim online aktivnostima unatrag koliko dugo je Google pratio vaše aktivnosti. Listu možete pronaći na https://myactivity.google.com. (Napomena: Od vas će se vjerojatno tražiti da unesete svoju zaporku kao sigurnosnu mjeru.)

Jendom kad uđete, vidjet ćete veliku kronološki poredanu listu stvari koje ste činili preko Google usluga – pretrage koje ste proveli, video zapise koje ste gledali na YouTube, i drugo (naravno, ukoliko već niste koristili Googlovu kontrolu privatnosti kako biste blokirali skupljanje određenih informacija).

Možete pretraživati i kroz bazu podataka kako biste pronašli određenu aktivnost koju je Google pohranio, poput situacije kad ste možda tražili prirodni lijek za prehladu ili najbolji način za mršavljenje i slično. U pretrazi unutar usluge Moje aktivnosti možete filtrirati vremensku liniju po datumu i vrsti aktivnosti.

google privatnost

 

Dali mogu obrisati neželjene stvari?

Da! Ako ne želite da se Google sjeća te pretrage o prehladi, dijeti ili kad ste previše puta gledali neki video s mačkom u kostimu morskog psa, možete ih vrlo jednostavno obrisati. Kao prvo, pronađite zapis koji želite obrisati, pomoću upisivanja imena zapisa u traku za pretraživanje.

Kada ste pronašli sporni komadić vaše online prošlosti, možete otvoriti mali izbornik klikom na desne tri točkice, na desnom rubu zapisa. Odaberite brisanje u tom izborniku, i Google će ga zaboraviti!

brisanje kod mojih aktivnosti

 

Možete obrisati i sve zapise odjednom klikom na izbornik s tri točne na vrhu vremenske linije, pa odaberete, „Delete activity by“ i zatim navedete raspon datuma unutar kojih želite obrisati aktivnosti. Ako želite obrisati baš sve, odaberite „All time“ opciju.

Što ako želim da Google prestane pratiti ovakve informacije na mojem profilu?

Tada imate sreće! Možete „pauzirati“ skupljanje informacija kad god poželite. Kako biste to učinili, idite na https://myaccount.google.com/activitycontrols. Odavde možete zadati Google-u da prestane pohranjivati informacije o vašim pretraživanjima, povijesti lokacija i navika gledanja video zapisa na YouTube i da Vas ostavi na miru.

Ako vas gledanje unatrag kroz My Activity vremensku liniju čini pomalo paranoičnim, možete pokrenuti Google’s Privacy Checkup. Ovaj dodatak koji možete pronaći na https://myaccount.google.com/privacycheckup/, koristi jednostavno sučelje koje ne samo da će vam pomoći upravljati podacima koji su o vama spremljeni na Google, nego i stvarima poput vrste informacija o vama koja će biti javno dostupna na uslugama poput Google+.

 

Postoje li neke loše strane brisanja povijesti mojeg profila – ili pauziranja spremanja podataka o meni na Google?

Postoji jedna mana: Pretraživački gigant zarađuje većinu novca od distribucije ciljanih oglasa, što im spremanje informacija o online aktivnostima korisnika olakšava. To znači da ćete ograničavanjem podataka koje spremaju vjerojatno dobivati više oglasa koji se ne podudaraju s vašim interesima.

Uz oglase, Google koristi vaše podatke kako bi personalizirao svoje proizvode za potrebe korisnika, što može stvoriti prikladnije online iskustvo. Na primjer, Google je rekao kako omogućavanjem spremanja povijesti vaših pretraživanja može brže izbacivati rezultate pri pretrazi, a dozvoljavanje spremanja povijesti vaših lokacija vam može rezultirati boljim prikazom puta do nekog mjesta u Google Maps. Radi se, dakle, o vaganju što vam je korisnije.

Piše: J.Š.

Komentiraj