Ma koja je ovo pjesma koja svira? Koliko puta vam se desilo da čujete pjesmu koja vam je poznata od prije ali nikako se sjetiti naziva. Možete probat googlat riječi iz pjesme, nekad uspije a nekad i ne. Ali možete to i elegantno riješiti preko vašeg mobitela, tableta ili računala.

Većina nas je taj problem rješavala sa najpoznatijom aplikacijom za to – Shazam.  To je aplikacija koja je problem prepoznavanja pjesama rješavala vrlo dobro, a dostupna je na svim modernim smartfonima i tabletima. No nije nam više potrebna, jer glasovni asistenti poput Siri, Google Now ili Cortane koji dolaze sa novim operativnim sustavima mogu lako riješiti taj problem.

iPhone i iPad

Kako bi započeli, otvorite Siri tako da dugo držite home tipku. Recite nešto tipa (na engleskom, jer hrvatski još nije podržan) „Koja je ovo pjesma?“ ili „Reci mi ime ove pjesme“. Siri će slušati pjesmu i identificirat ju za vas. Ova značajka radi putem Shazama, iako ne morate imati posebnu Shazam aplikaciju da bi radila.

siri-song-iphone

 

Siri pruža i gumb „kupi“ koji vam omogućuje da kupite tu pjesmu na iTunes-u, ali možete samo zapisati ime pjesme i izvođača pa ju kasnije pronaći na neki drugi način.

Android

Google je ovo ugradio u Google search aplikaciju na Androidu. To je dio Google Now usluge, i jedna od mnogih Google glasovnih naredbi koje možete koristiti na Androidu.

identificiranje pjesme sa-Google-Now-2

 

Da bi koristili ovu značajku, samo recite „OK Google, koja je ovo pjesma?“ (opet, na engleskom). Ili kliknite na mikrofon u pretraživačkoj traci na vrhu početnog zaslona i recite „Koja je ovo pjesma?“. Google također nudi i opciju „OK Google, Shazam-aj ovu pjesmu“, ako imate instaliranu Shazam aplikaciju. Tako će se odmah otvoriti aplikacija umjesto korištenja Google-ovog ugrađenog identifikacijskog koda.

Windows 10

Cortana ima ovo ugrađeno u sebi i na Windowsu 10. Otvorite Cortanu (ili samo recire „Hej Cortana“) pa zatim „Koja je ovo pjesma?“ ili nešto slično tome. Cortana će slušati glazbu koristeći mikrofon od uređaja i identificirati pjesmu za vas.

Cortana-identificiranje pjesme

 

Ova funkcija bi trebala jednako raditi i na mobitelima s Windowsom 8.1 i 10, koji imaju ugrađenu Cortanu. Trebalo bi funckionirati i na Cortana aplikaciji na Androidu i iOS-u.

 

Mac OS X

Apple još nije ukomponirao Siri u svoj Mac OS X, pa ju ne možete koristiti na način na koji se koristi Cortana na Windowsu 10. Međutim, Shazam je besplatan za korisnike Mac-a. Možete ga preuzeti za Mac putem App Store-a.

Zanimljivo je da aplikacija automatski radi u pozadini, sluša glazbu u blizini i stvara popis pjesama koje ste čuli. Možda ćete se zapitati „Koje su to pjesme svirale prije?“. U tom slučaju samo prelistajte popis ako je vaš Mac bio uključen za vrijeme kad ste slušali te pjesme.

Midomi.com

 

Ta značajka sluša i glazbu koja svira i na vašem Macu, pod uvjetom da svira na zvučnike, kako bi ju mikrofon mogao čuti.

Windows 7, Linux, Chrome OS i bilo što s internet pretraživačem

Midomi.com je internet alat od tvrtke SoundHound, koji je konkurencija Shazamu. To je najbolja verzija internet verzije Shazama.

midomi

 

Ovaj alat vam nudi opciju da čak “otpjevušite ili promumljate“ određenu pjesmu, da bi je on otkrio, ali ne morate to raditi. Pustite stvarnu pjesmu s vašeg računala kako bi ju mikrofon mogao čuti i ovaj alat će identificirati pjesmu.

Kao i kod gore navedenih alata, i ovaj može čuti glazbu koja dolazi sa zvučnika vašeg računala. Možete ga koristiti da bi identificirali pjesmu na vašem računalu.

Općenito, prepoznavanje pjesme traje manje od 10 sekundi, a za točno prepoznavanje  koristi Sound2Sound tražilicu bazu podataka. Postoji više od 2 milijuna pjesama koje su pohranjene u bazi podataka, a taj broj je u stalnom porastu.

Piše: V.Č.

Komentiraj