Koristite li često javna računala, sasvim sigurno ste bar jednom htjeli poslušati neku pjesmu i malo prikratiti vrijeme glazbom. U takvim slučajevima mnogi će od vas jednostavno posegnuti za YouTubeom, što uopće nije loša ideja, ali postoje daleko bolje i praktičnije alternative koje nisu toliko razvikane. Za vas smo istražili koje su to alternative i kako ih koristiti, pa krenimo redom.

jamendo

Jamendo.com
Kao prvi izbor predstavit ćemo Jamendo.com. Ono što je kod njega posebno jest to da se ondje ne može pronaći komercijalna glazba. Naime, Jamendo je zajednica besplatne glazbe objavljene pod licencom Creative Commons. To znači da je sva glazba besplatna za preuzimanje, redistribuiranje, pa čak i remiksanje, sve dok to ne radite u komercijalne svrhe. Ipak, kako pojedini albumi imaju modificirane licence, ne bi bilo loše provjeriti možete li iskoristiti neku pjesmu u svojem radu.

Na početku predlažemo da se registrirate klikom na Sign up now u gornjem desnom kutu stranice. Razlozi za registraciju su mnogobrojni. Imate li korisnički račun, moći ćete slagati playliste, pisati recenzije albuma, stupiti u kontakt s glazbenicima koji su postavili svoje albume, pa čak i postaviti vlastite skladbe. Nakon što dovršite registraciju, pogledajte izbornik pri vrhu stranice. Izbornik Music omogućuje pregledavanje glazbene kolekcije prema albumima, izvođačima, tagovima i još nekoliko kriterija.

Označite li opciju Selections, otvorit će se padajući izbornik s raznim kolekcijama glazbe, primjerice listom od top 100 najslušanijih pjesama. Opcija Community odvest će vas do Jamendova foruma, raznih grupa, popisa članova i recenzija albuma. Stranica je vrlo dobro organizirana i svaki album možete slušati online ili ga preuzeti s brzih poslužitelja. Povežete li račun s Facebook, odnosno Twitter računom, album možete trenutačno podijeliti sa svojim prijateljima.

Jedinu malu zamjerku možemo uputiti na račun toga što nema očitog načina da se glazbu pregledava po zemlji porijekla, već se do popisa zemalja dolazi tako da se na Music – Albums klikne na zastavu pokraj albuma, što će vas odvesti na popis albuma iz te zemlje, ali će se pri vrhu stranice iscrtati padajući izbornik s popisom zemalja. Reprodukcija glazbe izvodi se u posebnom pop-up prozorčiću, tako da i dalje možete neometano surfati, bez straha da ćete slučajno zatvoriti karticu i prekinuti streaming.

Grooveshark

Grooveshark
Ako se zaželite komercijalne glazbe, Grooveshark pravi je izbor za vas. Na Groovesharku možete pronaći nepreglednu količinu popularne glazbe, i to potpuno legalno. Kreiranje računa besplatno je i omogućava komunikaciju s drugim korisnicima na sličan način kao i Twitter. Možete pratiti druge korisnike i s njima dijeliti omiljene pjesme.

Također, možete spremati playliste za kasnije. Sučelje je vrlo dobro osmišljeno i po otvaranju stranice odmah će vam biti jasno što i kako funkcionira. Na sredini stranice nalazi se standardna tražilica preko koje možete tražiti pjesme/autore, a pričekate li nekoliko sekundi nakon unosa prvih slova, dobit ćete i listu prijedloga koji ih sadrže.

Nakon što završi pretraga, Grooveshark će prikazati popis pronađenih pjesama, koje potom možete slagati u playlistu pritiskom na tipku Play prije imena pjesme ili dodati u svoj popis My Music (koji možete sačuvati samo ako se registrirate). Pokraj svake pjesme postoji i treća tipka iza koje se krije padajući izbornik s tri opcije – pjesmu možete dodati u Playlistu, podijeliti je s nekim drugim korisnikom ili kupiti.

U donjem desnom kutu ekrana smještena je tipka Radio pomoću koje možete pustiti neku od stanica sortiranih isključivo prema žanrovima glazbe. Kvaliteta zvuka je odlična, kao i brzina reprodukcije. Nema zastajkivanja niti distorzije zvuka, a ogroman izbor glazbe i dobro odrađen tehnički dio čine Grooveshark jednim od najboljih siteova ovoga tipa.

Last.fm

Last.fm
Zaljubljenici u glazbene servise sigurno su već čuli za Last.fm i znaju sve o njemu, no posvetimo mu i mi nekoliko riječi. Last.fm zamišljen je kao online zajednica ljubitelja glazbe. Ono što ga izdvaja od prva dva primjera jest to što skoro za svaki popularni program za reprodukciju glazbe postoji ekstenzija koja omogućuje slanje informacija o onome što trenutno slušate na vaš Last.fm profil.

Last.fm čuva povijest svega što ste ikada slušali, pa nakon nekog vremena dobijete zgodne uvide što i koliko slušate. Ono što nas zanima u kontekstu ovog teksta jest Last.fm radio. Nažalost, Last.fm radio nije besplatan, već je nužno platiti pretplatu koja mjesečno iznosi tri dolara. Sama činjenica pretplate mnogima je razlog da ga zaobiđu, pogotovo uz opisane i druge besplatne servise. Ipak, naplaćivanje se odnosi isključivo na Last.fm radio, tako da posjećivanjem stranica pojedinih albuma i dalje možete reproducirati mnogo toga besplatno, no takve glazbe na Last.fmu ima sve manje i manje.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da sve više besplatnih online glazbenih servisa uvodi “simbolične” pretplate, preporučujemo da isprobate naše prijedloge dok su još uvijek besplatni i u funkciji.

Ekstenzije
U glavnom tekstu spomenuli smo kako postoje Last.fm ekstenzije za mnoge poznate playere. Općenito govoreći, ekstenzije su danas vrlo popularne tako da ni glazbeni servisi po tom pitanju nisu ostali iznimka. Na primjer, za Chrome postoji nekoliko Last.fm ekstenzija za reprodukciju glazbe izravno s alatne trake, dok pod Linuxom Rhythmbox dolazi s integriranom podrškom za Jamendo. Svidi li vam se takav način reprodukcije glazbe, preporučujemo da i sami pokušate naći odgovarajuću ekstenziju.

Piše: K.P.

Komentiraj