Internet je jako zabavno mjesto, no dođe vrijeme kada više ne znate što biste radili – pregledali ste feed na Facebook nekoliko puta, na Twitteru ništa zanimljivog, na Redditu ste sudjelovali u bezbroj rasprava, a na YouTubeu više ne znate što biste slušali. Možda je vrijeme da počnete slušati Internet (radio) emisije?

Vjerovali ili ne, postoje na stotine dobrih emisija (eng. Podcasts) koje su vrijedne vašeg vremena. Tu prvenstveno mislimo na one koji se bave tehnologijama ili sličnom tematikom. Mi često pratimo te iste emisije i možemo iz prve ruke reći da se radi o fantastičnom sadržaju, a nažalost to još uvijek nije pretjerano popularno kod nas. Nekako je kod nas „lakše i bolje“ pogledati video predavanje na YouTube-u nego poslušati dobru emisiju.

S druge strane – radio emisija ima više, češće izlaze van i možete poslušati svaki dan barem nekoliko dobrih emisija sa razno raznim ekspertima iz IT industrije. Pitanje je samo što vas zanima. Mi smo u ovom tekstu odabrali 10 tech emisija koje smatramo odličnima i za koje se nadamo da ćete ih poslušati.

1) Accidental Tech Podcast (ATP)

Accidental Tech Podcast ili ATP je emisija za hardcore tehc ekipu. Riječ je o emisiji koja ima hordu obožavatelja i možemo reći da je tehnički fenomen. Emisiju vode 3 programera koji znaju što pričaju i četo uđu prilično duboko u određenu temu.

Ponekad imate osjećaj da sjedite u backstageu neke velike IT kompanije u društvu najvećih IT eksperata i jedva čekate da čujete što oni imaju za reći. Njihove teme nisu ograničene na programiranje, mada o tome često znaju diskutirati. Uz to, često znaju i komentirati najnovije događaje u IT industriji, objasniti određene teme prilično jasno … Svakako preporučamo!

2) Analog(ue)

Ako ipak ne spadate u maloprije spomenutu grupu, Analog(ue) bi vam mogla biti vrlo zabavnija emisija. Kao što samo ime sugerira, radi se o emisiji koja je više orijentirana ljudima koji žive u ovo digitalno doba. Okruženi smo tehnologijama u svim segmentima života, a ova emisija će to prokomentirati.

Svaki tjedan imaju i jednu emisiju posvećenu Twitteru, gdje pričaju o temama koje su bile popularne na spomenutoj mreži. Nadalje, često se bave i raznim gadgetima kao što su Apple Watch ili Nike Band za fitness ‘ovisnike’. Nama se sviđa jer su teme nepredvidljive, nikad dosadne i uvijek nešto novo naučite i zanimljivo čujete. Najbolja stvar kod ovih emisija je što ih možete slušati dok nešto drugo radite, dok putujete na posao ili jednostavno odmarate od cjelodnevnog posla.

3) Andreessen Horowitz’s a16z podcast

Jedna od najistaknutijih kompanija u Silicijskoj dolini ima jednu od najboljih emisija koje možete naći na Internetu. Jedan od njihovih partnera – Benedict Evans – u ovoj emisiji često radi odlične analize mobilnih aplikacija ili operativnih sustava.

Ako vas zanimaju te stvari, onda ćete biti zadovoljni kada čujete da oni uvijek imaju razne insiderske informacije o pojedinim OS-ovima i/ili aplikacijama i često to komentiraju na jako zanimljiv način. Zvuk je kristalno jasan, emisija je odlično napravljena i od cca. 100-injak emisija, 90 ih je odlično. Ostale su vrlo dobre. Ponekad znaju komentirati i svijet oko nas, svoja zapažanja i još mnogo toga.

4) TEDTalks Technology

Kao što možete pretpostaviti iz naslova emisije, riječ je o emisiji koja nadopunjuje TED konferencije. Ako niste nikad čuli za TED(x) konferencije, moramo reći da ste mnogo toga propustili. TED je neprofitna organizacija koja organizira konferencije u kojima okupljaju najbolje govornike iz određenih područja koji u 18 minuta ili manje obrade određenu temu. Neke od tih govora možete pogledati ovdje, a mi bismo vam preporučili govor Ken Robinsona – Do schools kill creativity?

Radio emisija TEDTalks je jako zabavna emisija u kojoj jako do izražaja dolaze intelekt gostiju koji gostuju u emisijama. To nije klasična emisija koju ćete si pustiti i ne razmišljati o njoj – potpuno suprotno. To je emisija koja vas poziva na razmišljanje i diskutiranje o određenoj temi.

5) Rocket

Da ne kažete da ne promoviramo tech emisije u kojima su voditeljice žene, na našu listu smo uvrstili emisiju Rocket. Nju vode tri voditeljice koje su već godinama u IT industriji, a emisija je namijenjena tech geekovima.

Mogli bismo reći da je ovo prva emisija koja je postala popularna, a vode ju žene i nadamo se da će ih biti još mnogo. Spomenute voditeljice su Christina Warren (media specijalist i Mashableove senior tech novinarka), Brianna Wu (game developer) i Simone de Rochefort (spisateljica). Njihov entuzijazam za tehnologiju, stripove, filmove i video igre je zarazan i tjera vas da poslušate „još samo jednu emisiju“.

6) Back to Work

Što možete zaključiti iz naslova ove emisije? Riječ je o emisiji koja će se baviti različitim temama (op.a. već imaju preko 300 snimljenih emisija), a ponajviše se bave značenjem poslova koje radimo, tehnikama za povećanje produktivnosti, o ovisnosti o kofeinu, besmislenim postovima na društvenim mrežama i tako dalje.

Teme su stvarno raznolike i zanimljive, a emisije znaju biti i duže od 90 minuta! No, vrijeme izuzetno brzo proleti jer cijela emisija prođe u prijateljskom tonu, sa hrpom zabave i podbadanja među voditeljima.

7) This Week in Google

Ako vas zanima sve vezano uz Google, tada svakako zapratite ovu emisiju. Riječ je o emisiju koja je zapravo „mali svijet Googlea“ i sve se vrti oko dotične kompanije. Većina nas koristi njihove proizvode na dnevnoj bazi, ali nikada ne razmišljamo o nekim detaljima koje uzimamo zdravo za gotovo.

Ova emisija to radi za nas. Oni ulaze u detalje i raspravljaju o gadgetima, vijestima vezanim uz Google, diskutiraju o raznim kontroverzama koje Google često izaziva kod ljudi, ponekad se dotaknu i Googleove konkurencije pa uspoređuju produkte …

8) Spark with Nora Young

Nora Young u svojoj emisiji istražuje razne segmente kako tehnologija utječe na ljude. Radi se o Kanadskoj emisiji, ali koja nije ograničena na Kanadu niti u jednom smislu. Također, pojam tehnologije je ovdje prilično širok – Nora priča o samovozećim automobilima, 3D printanju, umjetnoj inteligenciji, pametnim gradovima … i to iz jedne prilično zanimljive i inteligentne perspektive.

Nažalost, u Hrvatskoj je to o čemu priča Nora znanstvena fantastika, dok je u Americi i Kanadi to stvarnost. Kod njih su gradovi informatizirani, putem 3D printera se printaju segmenti koji se koriste u medicini i ugrađuju u ljude, u školama djeca od malih nogu uče programirati … Bez obzira na tehnološku zaostalost Hrvatske, emisija je vrijedna vašeg vremena.

9) Tech Talker’s Quick and Dirty Tips to Navigate the Digital World

Da, naslov emisije je dugačak i kompliciran, no ne dajte da vas to zavara. Ovo je definitivno najkraća radio emisija koju imamo na današnjoj listi. Radi se o emisijama koje traju svega pet ili šest minuta, ali vam u tom kratkom vremenu daju jako puno korisnih i praktičnih savjeta.

Tako u ovoj emisiji možete vidjeti kako zaštititi elektroniku koju imate kod kuće, kako smanjiti i limitirati potrošnju podataka na mobilnim uređajima, kako se zaštititi online, kako izbjeći spam poruke i još mnogo toga. Ako nemate puno vremena za radio emisije, ovo je idealna emisija za vas.

10) Clockwise

I za kraj smo ostavili još jednu relativno kratku emisiju – Clockwise. Radi se o emisiji koja traje točno pola sata, te u kojoj 4 osobe (dva voditelja i dva gosta iznenađenja) pričaju o raznim temama – od Windowsa 10 do online marketinga, društvenim mrežama, potrošačkom društvu, online privatnosti i mnogim drugim temama.

Ponekad nam je žao što emisija tako brzo završi jer dok svaki gost ispriča nešto o temi iz svoje perspektive, emisija završi. Ono u što možete biti sigurni je činjenica da će se u ovoj emisiji pokriti svi novi trendovi u IT svijetu, kao što će se i prokomentirati nove vijesti i eventi.

 

Autor: B.P.

Komentiraj