Kada su tvorci interneta prvi puta uspjeli uspostaviti komunikaciji i na taj način postaviti temelje nečeg što danas zovemo internet, sigurno nisu na pameti imali kakve će razmjere internet poprimati danas. Internet danas više nije samo mjesto na koje će netko nekada ići provjeriti nešto, već je internet danas naša svakodnevica. Na internetu provodimo sate, tjedne, mjesece u različite svrhe. Iako je veličina interneta s jedne strane njegova najveća prednost, ujedno predstavlja i njegov najveći problem. Na internetu se može prodavati, preprodavati svašta, mogu se dogovarati svakakvi mutni poslovi i akcije, no za krajnjeg korisnika to je ipak mjesto za zabavu i edukaciju.

Prije određenog vremena pisali smo o problemima na koje je naletio Yahoo, nakon što su ih napali hakeri i ukrali milijune računa korisnika. Bilo je zanimljivo vidjeti kako je sve ostalo pokriveno velikim velom tajnosti. Čini se da je Yahoo kompanija koje ne voli javnosti prikazivati svoje propuste, što je ponovno potvrđeno ovih dana.

Naime, u javnosti se pojavila informacija kako je Yahoo u suradnji sa nekim američkim službama sigurnosti razvio softver koji omogućuje pretraživanje emailova korisnika. Da bi stvari bile još gore, taj je softver iskorišten! Yahoo je tako uz nadzor NSA i FBI-a pročačkao sve emailove svojih korisnika. Dakle, softver koji je stvoren provjerio je svaki email na Yahoo-u i uvjerio se da li tamo ima spornog sadržaja. Ovaj podatak zvuči zapanjujuće i zabrinjavajuće, jer ovime je vlast dobila automatski uvid u sve što korisnici Yahoo-a rade. Je li bilo sličnih poteza i u drugim kompanijama za sada nije poznato, ali je ovo definitivno informacija koja nas može sve zabrinuti. Još bolje, podsjetiti kako je internet mjesto na kojem je gotovo sve ‘javno’.

Komentiraj