Dark Web ili Deep Web je mračna strana weba, na kojoj kriminalci uspijevaju prodati sve što se prodati može. Iako se do sada smatralo kako je taj dio weba ‘skriven od očiju javnosti’ u potpunosti bezazlen, najnovije sudske presude pokazale su nešto sasvim drugo.

Naime, nedavno je osnivač zloglasnog weba Silk Road-a, dobio doživotnu zatvorsku kaznu. Silk Road je zatvoren, ali su se ubrzo pojavili novi slični sajtovi, koji planiraju svoj uspjeh zahvaljujući propasti Silk Roada. No, da li će zbilja doživjeti ‘uspjeh’ ili će osnivači završiti iza rešetaka?

Policija sve više svojih snaga ulaže u razotkrivanje online kriminala, jer je isti posljednjih desetljeća u porastu. Najnovija akcija ponovno se dotakla jedne velike stranice na Dark Webu – Alpha Bay-a. Radi se o najpoznatijem oglasniku na Dark Webu, a koji je od nedavno također zatvoren i teško da će ikada više djelovati.

Prema medijskim natpisima, privedena je osoba koja je bila osnivač i glavni realizator ideje Alpha Bay-a. Alexandre Cazes uhvaćen je na Tajlandu u suradnji policija iz više zemalja – SAD, Kanada, Tajland. No, iako je Alexandre završio iza rešetaka svoju pravdu neće tražiti na sudu, jer je Alexandre pronađen mrtav u zatvorskoj čeliji. Prema navodima policije dotični je učinio samoubojstvo, u što postoje sumnje od strane javnosti.

Zanimljivo je kako je ekipa koja je stajala iza poznatog Dark Web oglasnika dobrano zarađivala. Dnevna zarada Alpha Bay oglasnika bila je između 600 i 800 tisuća američkih dolara. Dok je Alexandre Cazes uhićen, sumnja se kako je ostatak ekipa pokupio zarađeni novac i netragom nestao. Mogu li se spasiti ili će ruka pravde zadesiti i njih?

Piše: M.Ž.

Komentiraj