Većina nas korisnika, nakon što otpakiramo i uključimo naše nove mobitele, jednu od prvih stvari koje učinimo jest spajanje na internet i skidanje nekog od internet preglednika (ili popularno zvanih ‘browsera’), osim ako naravno naši ‘pametni’ ljubimci već ne dolaze sa pred-instaliranim nekim od browsera. Bilo kako bilo, ono o čemu ćemo govoriti u ovome članku jest pet najboljih browsera za surfanje internetom za Android platformu.

Pa, krenimo.

 

Brzina pregledavanja uz minimum ‘zapinjanja’

Što je ono što mi kao korisnici prvo tražimo od browsera (osim da je, po mogućnosti besplatan)? Mislim da će se većina čitatelja složiti kada kažem da je prvo i najvažnije ono što svaki korisnik očekuje od preglednika jest mogućnost brzog pregledavanja i otvaranja internetskih stranica uz, naravno što manje neugodnih ‘zapinjanja’ i rušenja.


Nitko od nas ne želi da mu se, za vrijeme otvaranja neke stranice browser ‘sruši’ uz poruku ”Nažalost XY aplikacija je prestala s radom.” Osim što je iritantno to nas može nagnati i na automatsko brisanje browsera, potragu za novim uz odgovarajući riječnik gdje nerijetko spominjemo bližu i daljnju rodbinu.

Brzina otvaranja stranica (što naravno isto tako ovisi i o internet konekciji), brzina pregledavanja, lakoća upotrebe i jednostavnost korištenja jest ono najvažnije što velika većina korisnika očekuje od browsera koji koriste. Nakon toga idu dodatne mogućnosti, koje se razlikuju od browsera do browsera. Ovi kriteriji- brzina otvaranja i brzina pregledavanja, lakoća upotrebe, jednostavnost korištenja i dodatne mogućnosti su bili ti prema kojima smo mi uskladili naš popis od pet naj-internet browsera za Android.

Pa počnimo, krenuvši od najboljeg.

 

UC Browser

  1. UC Browser

Prvi i definitivno najbolji internet preglednik je UC Browser. Ako odemo na Google Play i usporedimo ga sa drugim browserima, ono što će nam prvo upasti u oko jest ocjena od 4.5/5. Ako tu ocjenu usporedimo sa ostalima (na primjer sa Operom Mini, Google Chromeom ili Mozilla Firefoxom), vidjet ćemo kako UC definitivno odnosi pobjedu koju potvrđuje i brojka od preko 100 milijuna skinutih aplikacija sa Google Playa.

Što je ono što UC Browser čini tako izvrsnim i zbog čega se upravo on našao na našem prvom mjestu najbrowsera za Android?

Kao prvo, browser je nevjerojatno lak i jednostavan za korištenje. Samo skidanje sa Google Playa (browser je manji od 10 megabajta) kao i instalacija idu vrlo brzo, a nakon toga- divota. Na ‘home’ stranici, osim vijesti, dostupni su i prečaci nekih od najkorištenijih aplikacija, kao što su Gmail, Facebook, Twitter, Youtube, Wikipedia, Cnet i Google.

Ono što najnovija verzija UC Browsera dopušta svojim korisnicima, a što prijašnje verzije nisu dopuštale jest mogućnost od otvaranja dvadeset prozora istovremeno. Uz to postoji i Incognito mod pomoću kojeg svako vaše pretraživanje više nije tako javno, jer završetkom pretraživanja automatski se brišu svi kolačići, povijest pregledavanja, kao i lozinke koje je korisnik eventualno ostavio na nekoj stranici.

Na dnu stranice se nalaze opcije za dodavanje novih prozora, ‘home’ stranica te stranica za dodatne opcije, koja nakon što kliknete na nju, otvara određen broj dodatnih opcija, kao što su opcije za predbilježavanje stranica (bookmarks), povijest pregledavanja, Incognito način rada, noćni način rada, skidanja i još neke. Treba reći da je količina aplikacija koje UC Browser ima u sebi prihvatljiva- nema ih niti previše da se ne bismo mogli snaći, niti premalo- nego baš onoliko koliko je potrebno.

Ono što će mnoge korisnike posebno obradovati jest činjenica da je UC Browser jako kompatibilan sa velikom većinom stranica (za razliku od nekih drugih browsera). To znači da će gotovo svaku stranicu UC Browser jednostavno i normalno učitati, bez obzira ima li stranica videoe ili nema. Još jedna dobra stvar u vezi UC-a jest ubrzano korištenje Facebooka. Zbog Facebook Faster Plugin-a UC Browser omogućuje vrlo brzo pregledavanje i korištenje Facebooka, puno brže nego na bilo kojem drugom pregledniku, što je samo još jedna pozitivna stvar.

Ako niste, idite na Google Play, skinite i vi UC Browser i uživajte jednostavnom, brzom i ugodnom pregledavanju interneta. Preuzmite UC Browser ovdje.

 

Opera Opera Mini

  1. Opera/ Opera Mini

Opera, kao i Opera Mini su preglednici na koje se korisnici isto tako vrlo često odlučuju, no sam preglednik je nešto lošiji od UC-a, a reći ćemo i po čemu. Kao prvo, ono što Opera nema jest podrška za videoe na Youtubeu. Što ovo znači? Ako odete preko Opere na Youtube i ako želite pokrenuti videoe, za velik broj njih će vam se pokazati poruka kako preglednik ne podržava ovaj video, što znači da ga ne možete pokrenuti niti gledati.

Ono što mi se svidjelo kod Opere je dosta dobra kompatibilnost za sporije mobitele, pogotovo one koji su spojeni na sporiju internet vezu (tzv. ”Off-Rode” mod). Uključivanjem ovog moda stranice se pojednostavnjuju, aplikacija poprilično štedi potrošnju čime je Opera jako dobar izbor i za one korisnike koji imaju dvojezgrene procesore ili pak sporiju (2G na primjer) internet vezu. Korištenje je isto tako poprilično jednostavno, tako da će se korisnici brzo naviknuti na Operu.

Jedini ‘veći’ nedostatak jest činjenica da ćete za instalaciju i rad s Operom morati imati minimalno Android 4.0 operativni sustav, što kada malo bolje razmislimo i nije neki problem jer većina korisnika na svojim pametnim telefonima ima barem Android 4.2. Veća razlika između Opere i Opere Mini jest ta što Opera Mini nema neke od opcija koje ima ‘normalna’ verzija i s time što radi puno manji podatkovni promet od Opere, čime postaje savršeno prikladna za starije i/ili sporije mobitele.

Sve u svemu, Opera, baš kao i Opera Mini su vrlo dobri internet preglednici, za mrvicu sporiji i sa manje mogućnosti od UC Browsera, ali zbog svoje kvalitete i pouzdanosti ipak zaslužuju svoje mjesto na našem popisu od Top 5 najboljih. Preuzmite operu ovdje.

 

Google Chrome

  1. Google Chrome

Velika većina Android mobitela već dolaze sa predinstaliranim Google Chromeom i zbog toga, kao i zbog činjenice da je Google vlasnik i browsera i operativnog sustava mnogi korisnici će automatski pomisliti da je Google Chrome najbolji preglednik.

Je li to zaista istina?

Ukusi se razlikuju i o ukusima se nikada ne raspravlja niti se treba raspravljati, no kada se ocjenjuju i procjenjuju stvari onda treba uzeti u obzir što više čimbenika i mogućnosti (ili nedostatak istih) da bi cjelokupna ocjena bila što objektivnija. Neki korisnici će možda reći kako je Google Chrome najbolji preglednik i ‘in favorem’ toga će navesti to kako je na Chromeu moguće otvoriti onoliko prozora koliko vam to vaš mobitel dopušta.

Istina, Google Chrome daje ovu mogućnost, kao i mogućnost sinkronizacije sa svim mogućim uređajima, od phableta, tableta, do ostalih pametnih telefona i prijenosnih računala. No ono po čemu Chrome zaostaje za nekim preglednicima jest nepodržavanje Flasha, kao niti Android verzija starijih od 4.0 verzije (što je manje važno od činjenice da ne podržava Flash).

E sad, koliko je to nekim korisnicima važno ili ne- ovisi o svakom korisniku osobno. Što se tiče samog preglednika, dosta je brz, iako je nešto sporiji od UC Browsera (ovo je primjetno pogotovo ako Chrome imate instaliranog na slabijem uređaju, sa slabijim procesorom i manje radne memorije), no to je gotovo pa zanemarivo.

Ako ćemo biti što je više moguće objektivni tada ćemo reći kako je Google Chrome odličan preglednik koji je ipak napravljen za ‘nove’ (čitajte snažne i brze) mobitele, što malo sužava izbor korištenja no nikako ne znači da je preglednik loš. Preuzmite Chrome ovdje.

 

Mozilla Firefox

  1. Mozilla Firefox

Četvrti na našem popisu od pet najboljih internet browsera za Android je Mozilla FireFox, koji je sam po sebi isto tako jedan od najkorištenijih preglednika (što se može vidjeti i po broju skinutih aplikacija sa Google Playa i ocjenama korisnika koje su vrlo dobre). Firefox, osim mogućnosti sinkronizacije sa ostalim uređajima podržava i Flash.

Osim toga, Firefo nudi mogućnost blokiranja svih reklama pomoću opcije koja se zove ”Reader Mode”, a koja se aktivira putem male ikonice koja izgleda kao knjiga. Još jedna opcija koja dodaje na sinkroniziranosti jest opcija ”Guess Session mode” koja je vrlo korisna ako na uređaju koji koristite vi još netko koristi Firefox. Zatvaranjem Guess Session moda svi podaci pregledavanja se brišu, uključujući kolačiće, lozinke, povijest pregledavanja i skidanja. Preuzmite Firefox ovdje.

 

Dolphin Browser

  1. Dolphin Browser

Ono što prvo treba reći u vezi Dolphina jest to da je uz Operu Dolphin bio jedan od prvih internet preglednika za Android. Od tada pa do sada puno toga se promijenilo u vezi Dolphina i to naravno na bolje, a ono što će korisnicima biti od velike koristi jest saznanje da je od 2015. Dolphin doživio svojevrstan ‘overhaul’ ili totalnu ‘generalku’ nakon čega se izgled i sučelje Dolphina u cijelosti promijenilo tako da možemo reći da Dolphin sada izgleda i radi – bolje nego ikada prije.

Super stvar koja će se sigurno svidjeti korisnicima jest mogućnost dodavanja fotografija kao pozadina u samu aplikaciju, a osim toga nove inačice Dolphina omogućuju i pretraživanje pomoću znakova na način da u prozorčiću koji je predviđen za crtanje/pisanje nacrtamo slovo ili znak na temelju kojeg će Dolphin pokrenuti svoje pretraživanje (na primjer, ako upišemo slovo ”g”, Dolphin će ponuditi izbor stranica u kojemu će biti i Google i Gmail).

Osim toga Dolphin ima i glasovno pretraživanje, noćni mod, no ono što manjka u Dolphinu jest sinkronizacija podataka kao takva koja se može vidjeti u nekim drugim browserima.

Za vjerne korisnike Dolphina, nova inačica će biti samo nadogradnja ‘poznatog’, što ona u biti i jest. Za sve ostale, pogotovo za nezahtjevne korisnike interneta, Dolphin bi mogao biti baš ono što trebaju. Preuzmite Dolphin Browser ovdje.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here