E-pošta danas je još uvijek jedan od standardnih načina komunikacije između svjetske internet populacije. Ako malo sagledamo u prošlost, rijetko je koja tehnologija toliko dugo aktivno živjela na računalnoj sceni. Uglavnom korisnici nakon nekog vremena zamijene dosadašnja navike novim, pa onda još novijima i tako možemo pratiti revolucionarni razvoj na lenti vremena. Ipak, email se odupire starenju već dugi niz godina i čini se kako će i u budućnosti ostati jedno od glavnih sredstava komunikacije među poslovnim ili privatnim korisnicima.

S obzirom da je tako dugo na internet sceni mnogi su se odlučili zloupotrijebiti ga kako bi postigli neku korist. Tako je nastao spam, koji nam je poznat praktički od vremena otkada znamo i za elektroničku poštu. S vremenom spam pošta je sve više napredovala pa danas postoje razni lukavi načini kako je proslijediti do krajnjeg korisnika. Srećom, postoje i razne zaštitne mjere protiv spama, koje s godinama postaju sve kompliciranije i zahtjevnije.

Microsoft nam je ovih dana prikazao kako spam pošta izgleda u njihovim statistikama. Vjerovali ili ne, Microsoft svake minute blokira deset milijuna spam poruka. Radi se o ogromnim brojkama, a u Microsoftu su pomalo iznenađeni što s godinama taj broj poruka samo raste. Dakle, interes za spam poštom sve je već i nećemo ga se još tako brzo riješiti. Dvije trenutno najpopularnije vrste spama su phishing kampanje i bulk mail, a nerijetko se događa da korisnici postanu pretplatnici na određene spam poruke bez da su toga uopće svjesni .

Komentiraj