Možda najbolja i najpozitivnija stvar u vezi sa Google Chrome internet preglednikom jest mogućnost instaliranja mnoštva dodataka. Ti dodaci (među korisnicima još popularno nazivani i ‘add-onovi’) mogu preobraziti vaš ‘klasični’ Google Chrome u preglednik koji će sadržavati mnoštvo korisnik programčića za različite potrebe.

U ovome članku ćemo nešto reći o dodacima za Google Chrome koji će zasigurno koristiti velikom broju korisnika te ih stoga dobro imati instalirane na vašem Google Chrome pregledniku.

No prije nego što počnemo ‘ozbiljnije’ recimo prvo nešto o tome što uopće jest dodatak za internet preglednik i čemu on (ili oni) služi.

 

CHROME ekstenzije

 

Dodatak ili ekstenzija

Kao prvo, dodaci za internet preglednik, ili u ovome slučaju dodatak za Chrome se još naziva i ekstenzija. Najkraće rečeno, dodatak je malena aplikacija ili dio programa unutar preglednika koji na vaš već instalirani internet preglednik dodavaju nove opcije i mogućnosti. Na taj način dodaci omogućavaju dodatne opcije u vezi preglednika.

Što se tiče dodataka za Google Chrome preglednik, moguće ih je skinuti sa Google Chrome Web trgovine i to na jednostavan način: odabirom dodatka ili više njih i klikom na ‘add to Google Chrome’ (dodaj na Google Chrome).

Još jedna pozitivna stvar u vezi dodataka za Google Chrome jest ta što omogućuju svojim korisnicima slobodno uključivanje i isključivanje. To znači da ako ste, na primjer skinuli neki dodatak, ali ga nakon nekog vremena više ne želite koristiti, možete ga slobodno isključiti kada vi to želite.

Jedino što trebate napraviti jest otići na meni preglednika, kliknuti na ‘More Tools’ i ‘Extensions’. Dodaci se isključuju i uključuju jednostavnim klikom na kvadratić ‘enabled’ (omogućeno).

Velika većina dodataka je besplatna i zaista vrlo korisna, a u nastavku ćemo opisati neke od ‘must-have’ dodataka za svaki Google Chrome preglednik.

 

 • Google Prevoditelj

Možda jedan od dodataka koji će biti od najveće koristi velikoj većini korisnika jest definitivno Google Prevoditelj. Iako je istina da Google Prevoditelj nije preporučljivo koristiti za prevođenje komada teksta i to iz jednostavnog razloga- jer Google Prevoditelj još uvijek nije ‘toliko dobar’ da bi kvalitetno preveo i prilagodio tekst, ovaj dodatak će zato zasigurno poslužiti velikom broju korisnika za prevođenje jednostavnih rečenica ili riječi čijeg značenja se ‘nikako ne možemo sjetiti’.

Samo korištenje Prevoditelja je vrlo jednostavno: ono što korisnik treba učiniti, ukoliko želi prevesti nešto jest osvjetljavanje ili desni klik miša na dio teksta koji se treba prevesti i nakon toga klik na ikonu ‘prevedi’ (ili ‘translate’ na engleskom) koja se nalazi u samoj alatnoj traci preglednika.

Jednostavno, brzo, gotovo pa u cijelosti točno (osim ako ne prevodite komad teksta, jer se u tom slučaju Google Prevoditelj malo ‘zapetlja’) i definitivno nešto što će biti od pomoći svakome.

 

 • Adblock dodatak

Nitko od nas ne želi vidjeti one dosadne reklame koje kao da su stvorene s namjerom da nas ometaju u radu i surfanju internetom. Vjerojatno ste se i sami puno puta našli u situaciji da ste pregledavali, čitali ili gledali nešto, ukratko- uživali ste u nečemu na internetu dok odjednom vaše uživanje nije prekinulo ‘iskakanje’ dosadnih reklama i oglasa.

Zahvaljujući ovoj maloj, ali vrlo učinkovitoj ekstenziji za vaš Google Chrome, možete sigurno, opušteno i bez ikakvih problema pregledavati internet i uživati u onome u čemu ste uživali sve do pojave reklama. Adblock je dodatak koji će uspješno ‘blokirati’ i onemogućiti više od 90% neželjenih reklama i tako svojim korisnicima omogućiti nesmetano pregledavanje interneta. Definitivno must-have dodatak za sve korisnike.

 

LastPass dodataka za chrome

 

 • LastPass

LastPass je dodatak koji u stvari ‘pamti’ sve lozinke koje će vam trebati za vaše računalo ili bilo koji drugi mobilni uređaj. Ovo je definitivno dobra stvar jer napokon možemo biti sigurni u pogledu pamćenja svih naših lozinki za stranice kao što su Facebook, Gmail, Outlook, i sl.

Prema mišljenju korisnika, LastPass je siguran za korištenje, što znači da možete biti sigurni što se tiče možebitnih upada hakera. Iako ‘nije za svakoga’, radi se o jednom definitivno zanimljivom dodatku za Google Chrome.

 

 • Adobe Acrobat- stvaranje dokumenata u PDF formatu

Ovaj dodatak za Google Chrome je možda jedan od najkorisnijih. Uz pomoć ovog dodatka sve internetske stranice koje posjećujete i pregledavate se mogu pretvoriti u PDF dokument.

No, jedina ‘mana’ ovog dodatka jest ta što se može koristiti samo na računalima koje već imaju instaliran Adobe Acrobat Reader te na računalima koja imaju neki od novijih Windowsa (7, 8.1 ili 10). Svi dokumenti koji su snimljeni u PDF formatu će biti prikazani kao originalne internetske stranice i kao takve se mogu otvoriti ili Google Chromeom ili Adobe Acrobat programom.

 

 • Document viewer for Google Drive (preglednik dokumenata za Google Drive)

Uz ovaj dodatak moći ćete potpuno jednostavno otvarati i pregledavati sve vaše dokumente koji su snimljeni u .doc, .xls, .dxf, .pdf, .zip, .rar, ili sličnim ekstenzijama i to u isto vrijeme dok koristite svoj preglednik.

To znači da više nećete morati izlaziti iz stranica da biste gledali dokumente nego ćete ih umjesto toga moći izravno pregledavati na stranicama. Ono što je još jedna odlična stvar u vezi ovog dodatka jest to što ovaj dodatak nudi brz i jednostavan pregled velikog broja stranica koje se mogu gledati i pregledavati odjednom i to na jednom ‘ekranu’.

 

 • Readability

Readability dodatak će omogućiti svojim korisnicima bolji pregled i veću ‘jasnoću’ stranica, što znači da se same stranice jednostavnije i lakše za čitanje i pregledavanje jer ih možemo pregledavati brže i jer možemo doći do informacija koje nam trebaju prije i lakše. Osim toga, Readability dodatak omogućuje korisnicima i mogućnost snimanja mnoštva različitih internetskih stranica na Kindle.

Na taj način su stranice dostupne uvijek i ako korisnik trenutno možda nema vremena za čitanje, a svejedno bi htio pročitati i/ili pregledati sadržaj stranice, on će to moći bilo kada koristeći svoj Kindle.

 

FlashBlock za Google Chrome

 

 • FlashBlock za Google Chrome

FlashBlock dodatak je sličan Adblock-u po tome što blokira i onemogućuje neželjen sadržaj na internetskim stranicama koje korisnik pregledava (u ovome slučaju radi se o neželjenim flash sadržajima).

S obzirom da je danas velik broj internetskih stranica prebogat ‘iskačućim’ flash sadržajima koji troše puno resursa, usporavaju internetsku vezu i samim time usporavaju rad preglednika, instaliranjem i omogućavanjem FlashBlocka za Google Chrome korisnici dobivaju mogućnost onemogućavanja svih flash sadržaja i njihovo pojedinačno uključivanje. Uz Adblock dodatak, jedan od onih koje je preporučljivo imati.

 

 • Google Chrome SEO extension

Pomoću Google Chrome SEO dodatka moći ćete na vrlo lagan i brz način pristupiti svim SEO (Search Engine Optimization) alatima.

Ovi alati su iznimno korisni, pogotovo iz razloga što će vam SEO alati pomoći u analizama i/ili pretragama ključnik riječi (engleski- ‘keywords’ što je ključno kod SEO-a), kao i sa provjeravanjem ranga neke internet stranice, povratnih linkova i ostaloga što je važno za SEO.

 

 • Resolution TestResolution Test chrome dodatak

Resolution Test je dodatak koji je jako koristan za dizajnere internetskih stranica i developere jer im ovaj dodatak omogućuje mnoštvo različitih provjera i isprobavanje različitih pozadina za internetske stranice i to na mnogim rezolucijama.

Sam dodatak izmjenjuje veličinu prozora za pregledavanje i na taj način on u biti ‘oponaša’ različite postojeće veličine rezolucija. Dodatak koji će sigurno biti od velike koristi svim web dizajnerima i onima koji to žele biti.

 

 • Save to Google Drive

‘Save to Google Drive’ je dodatak za Google Chrome pomoću kojeg korisnik može snimati sve informacije sa internet preglednika (ili sa onoga što je snimio ili što se nalazi na zaslonu računala) izravno na Google Drive.

Nadalje, ovaj dodatak još dodaje i mogućnost da Chrome preglednik izravno snimi stranice koje korisnik trenutno pregledava, kao i snimanje hiperveza, slika, dokumenata, audio i ostalih formata i to jednostavnim odabirom snimanja na Google Drive.

 

 • CSS Reloader

S CSS Reloaderom korisnik može ponovno učitati CSS kod bez potrebe ponovnog osvježavanja stranica (‘refreshing’). Ono što je isto tako moguće jest podešavanje CSS Reloader prečaca na samoj tipkovnici, što znači da se ovaj dodatak može aktivirati jednostavnim klikom tipke na tipkovnici.

 

Zaključak

Iako je dodataka za Google Chrome svakim danom sve više i iako se definitivno još neki mogu naći na ovome popisu, smatramo kako je ovih jedanaest dodataka za Google Chrome preglednik onih jedanaest koji će biti vrlo korisni gotovo svakom korisniku, neovisno o informatičkom znanju korisnika (osim možda u pogledu Resolution Test i Google Chrome SEO dodataka).

Instaliranje i skidanje s interneta ovih dodataka je brzo i jednostavno, a njihova namjena i svrha će biti od kratkoročne i dugoročne pomoći za sve one korisnike koji se odluče na njihovu instalaciju.

Piše: I.H.

Komentiraj