Svi smo manje više navikli koristiti Googleovu tražilicu kao najrelevantniju i najpouzdaniju tražilicu za bilo kakve informacije na internetu, međutim malo ljudi zna da je Bing tražilica zapravo mnogo korištenija nego što se misli i da je trenutno u usponu.

Tako je Microsoft prošlog tjedna napravio jedno marketinško istraživanje za svoju tražilicu Bing, i rezultati bi mogli mnoge iznenaditi, čak i za Europu koja se tradicionalno opire Bingovom uspjehu. Rezultati su i javno objavljeni putem Twittera za sve države na svijetu.

 

 

 

Primarni izvor podataka na slici koju je predstavio Bing na svom tweeteru je Bing Network Marketshare, što je zanimljiva fraza budući da Bing ima uporabnu vrijednost, a ne prodajnu, a time i udio korištenja nije tržišni udio. Ali štagod. Evo što slika pokazuje.

 

bing-marketshare

 

U svijetu, Bing ima oko 9 posto udjela u upotrebi, što i nije neki impresivni podatak. Možda više iznenađuje isti postotak od 9 posto udjela u upotrebi u Europi, gdje je tradicionalno manje korišten. Dok ispod 5 posto tržišnog udjela ima u Latinskoj Americi, Aziji i Pacifiku. I sada se s pravom pitate što je tu iznanđujuče ili veliko?

 

bing europe

 

No, Bing je zabilježio rast i postao znatno bolji na nekim određenim tržištima.

Na primjer, u Sjedinjenim Državama, Bing drži preko 33% što je točno trećina, a takav udio svakako nemožemo smatrati zanemarivim. U brojakama, od svih internetskih pretraživanja u SAD-u to iznosi 5 milijardi pretraživanja mjesečno, koja se događaju  preko Binga. To je zapravo impresivno.

Nadalje, Bing iznenađujuće dobro prolazi i u Velikoj Britaniji sa 25 posto, zatim Tajvan dolazi sa 24 posto, a Hong Kong i Francuska također nadprosječno koriste Bing traćilicu sa 19 posto udjela.

Ako moramo pogađati zašto je to tako, onda bi glavni “krivac” za Bingov uspjeh bio razlog taj, što je Bing zadana tražilica u Microsoft Edge i Internet Exploreru. Tako da zemlje s visokim Bing udjelima u najpopularnijim tražilicama su zapravo zemlje gdje Micrososft najbolje i prodaje Windows računala, osobito Windows 10 računala.

Piše: D.Ž.

Komentiraj