Chromium je open source projekt od kojeg je kasnije nastao Google Chrome. Pošto je potpuno otvorenog koda, Chromium je dostupan za mnoge Linux distribucije u njihovim repozitorijima, za lakšu instalaciju.

Chromium pretraživač je dostupan i za druge platforme. Možete ga pokrenuti na Windowsu i Mac-u. Slično tome, „Chromium OS“ je ime open source projekta koji se bazira na Google-ovom Chrome OS-u. Preuzmite Chromium ovdje.

Google-Chrome i chromium

 

Koristiti Chromium ili Chrome?

Na Linuxu se Chromium često može instalirati direktno iz repozitorija distribucije. Na Ubuntu inačici, možete ga instalirati tako da otvorite Ubuntu Software Center, pretražite Chromium i kliknete „Instaliraj“. Ažurirat će ga sa sigurnosim ažuriranjima iz repozitorija vaše Linux distribucije.

Na Windowsu i Macu, korištenje Chromiuma je teže. Dostupne su službene inačice Chromiuma, ali one se neće automatski ažurirati. Aplikacija za ažuriranje je zatvorenog koda i dio Google Chroma.

Mogli biste nabaviti inačice od treće strane, ali one se također nebi automatski ažurirale i morali bi ste vjerovati tom distributeru. Mogli biste i sami napraviti svoju verziju Chromiuma, ali bi ste li to htjeli raditi svaki put kad izađe ažuriranje? Ne baš.

Na Linuxu, da biste preuzeli Chrome, morate samo posjetiti Google Chrome stranicu za preuzimanja. Paket će u pravilu konfigurirati službeni Google repozitoriji, pa će ažuriranja za Chrome biti automatska putem Linuxovog „Updater-a“. Paket uključuje djelove zatvorenog koda, pa zato neće biti dostupan u softverskom repozitoriju.

Na Windowsu i Macu, Chrome će se automatski instalirati s Google-ove stranice za preuzimanja.

Što ima Chrome, a Chromium ne

Chrome sadrži mnoge djelove zatvorenog koda koji Chromiumu nedostaju

  • Podrška za AAC, H.264 i MP3: Chrome uključuje licencirane kodeke za ove posebne medijske formate, što vam daje pristup većoj količini medijskog sadržaja- posebno stranice koje koriste HTML5 da bi reproducirale videozapise u H.264 formatu. Oba pretaživača uključuju uobičajene, besplatne kodeke: Opus, Theora, Vorbis,VP8, VP9 i WAV
  • Adobe Flash (PPAPI): Chrome uključuje i Pepper API (PPAPI) flash plug-in kojeg Google automatski ažurira s Chrome-om. To je jedini način za dobivanje najmodernije verzije Flasha za Linux. Čak i na Windowsu i Macu vam je bolje koristiti PPAPI koji dolazi s Chrome-om, umjesto korištenja starijeg NPAPI Flash plug-ina sa Adobe stranice. (Možete čak preuzeti Pepper iz Chrome-a i instalirati ga u Chromium, ako to želite)
  • Google ažuriranja: Windows i Mac imaju program koji automatski ažurira Chrome. Linux korisnici koriste njihove standardne alate za upravljanje softverom.
  • Security Sandbox: Google također napominje da neke Linux distribucije onemogućuju ovu značajku na Chromiumu, pa ćete morati malo pretraživati, kako bi vidjeli je li sandbox omogućen po zadanim postavkama. Ovo je jedna od najboljih značajki za Chromium (ali i Chrome).

Iako nema Google-ov logotip, Chromium je veoma “google-centričan”. Sadrži iste podatke za sinkronizaciju kao i Chrome, što omogućuje prijavu na Google račun i sinkronizaciju podataka iz preglednika.

Što je sa „Spyware-om“?

Google Chrome uključuje značajku za prijavljivanje problema koja nije dostupna i Chromiumu. Ako ju uključite, informacije o problemima će se slati Google-u. Ako koristite Chromium, te opcije nema i morat ćete sami riješavati poteškoće da staromodan način. Linux distribucije mogu i modificirati Chromiumov kod prije korištenja. Ako pokušavate otkriti neki problem, bolje vam je koristiti Chrome.

Također, Chromium nema značajku za praćenje korištenja aplikacije, koju Chrome ima. To je dodatna opcija koja šalje Google-u informacije o vašem načinu korištenja preglednika, a Google onda temelji svoje strateške odluke na tim informacijama. To je ona vrsta podataka koje je Microsoft navodno koristio kada su uklonili Start meni, jer ga navodno nitko nije koristio.

U prošlosti su se korisnici brinuli da Chrome dolazi s jedinstvenim korisničkim brojem, a Chromium ne. Google je prekinuo ovu praksu 2010.

Međutim, Chromium uključuje mnogo novih značajka koje ovise o Google-ovim serverima, a po zadanim postavkama su omogućene. Ove značajke možete pronaći na stranici za postavke. One uključuju web usluge koje pomažu ispraviti pogrešno upisane web adrese, uslugu predviđanja unosa, Google-ovu značajku protiv „phishinga“ i mnogo više.

Chromium vs Chrome

 

Pa, koji bi onda trebali koristiti?

Chromium je zgodan jer omogućava Linux distribucijama da šalju proizvod sličan Chrome-u svim svojim korisnicima. Takve Linux distribucije bi mogle koristiti Chromium i kao zadani preglednik, umjesto Firefoxa.

Ako vas zanima softver otvorenog koda i pokušavate izbjegavati djelove zatvorenog koda, Chromium je dobra opcija za vas.

Međutim, mnogi korisnici Linuxa koji ne vole toliko softver otvorenog koda, bi vjerovatnije instalirali Chrome. Na taj način dobivaju bolji Flash player i omogućava pregled većeg broja medijskog internet sadržaja. Primjerice, Google Chrome na Linuxu sad može reproducirati Netflix videozapise. To zahtjeva H.264 podršku za HTML5 video.

Izbor je puno jednostavniji za Windows i Mac, jer Chromium je trenutno pre neuredan za korištenje i ne postoji službena stabilna verzija, koja bi se sama ažurirala. Pravi izbor ovdje imaju samo korisnici Linuxa.

Piše: D.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here