SoundCloud se u proteklih mjesec dana suočio s najvećom krizom u svojoj desetogodišnjoj povijesti. Dugo se spekuliralo o gašenju platforme zbog financijskih problema, u procesu su stradali i zaposlenici, no najnovije vijesti upućuju na spas glazbenog servisa.

Tijekom sredine srpnja na površinu je isplivala vijest da se SoundCloud nalazi u velikim novčanim problemima i sprema značajne rezove za uspostavljanje ravnoteže u tvrtki. Tada su otpustili 173 zaposlenika (sveukupno njih 40%). Alex Ljung, izvršni direktor SoundClouda, naglasio je da je odluka bila nužna kako bi mreža ostala neovisna.

Tvrtka je ovog ljeta opasno visjela, ali čelnici nisu željeli udruživanje sa Spotifyjem

U naredna tri tjedna, njegova sudbina bila je neizvjesna, sve dok prošlog vikenda nije stigla vijest o dolasku novih investitora i, očito, potrebnog kapitala za restrukturiranje. SoundCloud broji oko 170 milijuna korisnika, a upravo je toliko milijuna eura bilo dovoljno da prestane strah od potencijalnog gašenja.

Financijski spas predvodili su singapurski investicijski holding Temasek te njujorška banka The Raine Group. Sukladno tome, u kratkom je vremenu došlo do mnogo promjena u vrhu tvrtke, pa se na čelu uprave sada nalaze novi izvršni i operativni direktori.

Mreža je idealna za mlade i nedokazane glazbenike

SoundCloud je inače odlična platforma za preslušavanje glazbe, kao i svih ostalih oblika audio zapisa. Za razliku od YouTubea, mreža nema reklame i prijedlozi na daljnje objave uvijek imaju smisla, pa se često gore možete zadržati duže od planiranog. A za pitanje koliko će još dugo korisnici moći slušati sve što vole, a ne mogu naći na drugim mrežama, više očigledno ne trebaju brinuti.

Piše: D.S.

Komentiraj