Stranice kreirane isključivo za preuzimanje DLL datoteka nebi trebale biti mjesto gdje ih vi preuzimate

Web stranice koje omogućavaju lako preuzimanje jedne DLL datoteke zvuče primamljivo, pogotovo kad iz nekog razloga dobivate poruke o grešci: „DLL datoteka nije pronađena“ ili slično.

Takve stranice za skidanje DLL datoteka možda mogu i kratkoročno pomoći da vam neka igrica proradi i slično, ali dugoročno vas vode ka kompletnoj reinstalaciji Windowsa. Uvijek izbjegavajte stranice za preuzimanje DLL datoteka, čak i ako vam na prvu uspiju pomoći. Postoje puno sigurniji i prihvatljiviji načini za popravljanje DLL problema, bez potrebe odlaska na takve stranice.

U nastavku pročitajte nekoliko važnih razloga zbog kojih nebiste trebali preuzimati DLL datoteke s interneta:

Stranice za preuzimanje DLL datoteka nisu legitimne

DLL datoteke kreiraju i isporučuju tvrtke koje razvijaju softver. Ponekad je to Microsoft, ponekad nije. Mnoge tvrtke kreiraju DLL datoteke kao sastavni dio svojih programskih paketa.

Stabilnu, čistu i ažuriranu kopiju DLL datoteke može garantirati samo njen proizvođač. Stranice koje omogućuju individualno preuzimanje DLL datoteka u najvećem broju slučajeva nisu odobrene od strane proizvođača.

dll missing

Instalacija jedne DLL datoteke je često samo flaster na veliku ranu

DLL datoteke su samo manji dio cijelog niza programskih datoteka. Greške koje ističu pojedinu DLL datoteku vam često govore samo dio priče. Ta određena greška se pojavila, jer je prva u nizu na koju je softver naišao, a do ostalih još nije ni došao.

Kad preuzmete i zamjenite jednu DLL datoteku, često samo riješavate manji dio većeg problema. Obično je pravo riješenje ponovna instalacija cijelog programa, za kojeg je vezana ta DLL datoteka.

Dakle, čak i ako vam jedna DLL datoteka riješi trenutni problem, dodatni problemi će se pojaviti kasnije u obliku greške, koja vas upozorava o još jednoj izgubljenoj DLL datoteci.

Uštedite si mnogo vremena i muke, tako da riješite problem na ispravan način.

 

DLL datoteke koje možete preuzeti s interneta su često zastarjele

Stranice za preuzimanje DLL datoteka postoje iz jednog jedinog razloga, a to je da ih pronađete na tražilicama i kad ih otvorite, da možda kliknete na neku reklamu. One vam ne žele pomoći, nije ih briga za razvoj softvera i nemaju baš previše razloga zašto ažurirati datoteke.

Međutim, softverska tvrtka koja je razvila tu datoteku će uvijek imati dostupne najnovije i funkcionalne verzije. Takve tvrtke rijetko nude jednu jedinu DLL datoteku, pa ako vam ponovna instalacija programa ne pomogne, preporučam da kontaktirate tu tvrtku i zatražite kopiju datoteke.

Ponekad možete dobiti poruku o grešci o nekoj DLL datoteci, a da tvrtka koja je razvila taj program ne podržava tu istu DLL datoteku. To je zapravo vrlo čest slučaj, jer neki programi dijele istu DLL datoteku.

dll problemi

 

Odličan primjer je greška: „Nedostaje xinput3.dll“, koja se zna pojaviti kad poželite pokrenuti određenu igricu. To onda nije problem u samoj igrici, nego u DirectX programu (koji služi za kontrolu te igrice). Takav problem se riješava (ponovnom) instalacijom DirectX softvera.

Što je DLL datoteka?

 

DLL datoteke s interneta mogu biti zaražene virusom

Već smo ustanovili da ovakve web stranice nisu odobrene od strane proizvođača softvera i često ih je nemoguće kontaktirati, pa uvijek postoji šansa da je DLL datoteka koju ste upravo preuzeli zaražena nekim virusom ili malwareom.

Pod uvjetom da imate dobar antivirus, takva datoteka će se odmah staviti u karantenu, ali možda i neće. Ostanite sigurni i izbjegavajte preuzimanje DLL datoteka sa sumnjivih stranica.

Stranice za preuzimanje DLL datoteka mogu sadržavati datoteke koje štete vašem računalu

DLL datoteke su kao mali, posebni programčići, koji mogu izvoditi razne operacije automatski. To mogu biti i operacije koje omogućuju hakiranje vašeg računala. Uvijek imajte na umu da postoji potencijalna opasnost da takve DLL datoteke mogu imate pogubne posljedice za vaše podatke i operativni sustav.

Zapravo se izlažete ogromnom riziku u trenutku kad presnimite DLL datoteke u vaš sistem, a koju ste preuzeli s neke nasumične internet stranice. Izbjegnite taj rizik tako da nabavljate DLL datoteku od njenog proizvođača, a ne od nekog nepoznatog „dilera“.

Kao što sam već spomenuo, računalo često ne prijavljuje cijeli problem, nego samo prvi problemčić na koji naiđe. Računalo neće nastavit izlistavati ostale probleme, jer ga onaj prvi odmah zaustavi. U ovom slučaju je to nedostatak DLL datoteke.

Stoga morate razjasnti u čemu je pravi problem, jer skoro sigurno nije problem u samo jednoj DLL datoteci. Da bi ste to učinili na pravi način, najbolja je nova instalacija programa ili igrice kod kojeg se javlja problem, jer ćete na taj način riješiti i sve daljnje probleme koje bi vam program mogao izazvati.

Piše: D.M.

Komentiraj