Ponekad je teško i komplicirano odabrati pravu matičnu ploču, jer matična ploča je posrednik između svih dijelova računala, i ona jamči njihovu funkcionalnost.

Vrste i broj PCI ekspres sabirnica, video izlazi, broj USB portova, a naročito USB 3.0 je također važna komponenta u odabiru. Matična ploča je osnovni i ključni dio svakog računala, pa pokušaj uštede novca na ovoj vrsti hardvera može izazvati kasnije glavobolje, stoga vam savjetujemo veoma pažljivi odabir matične ploče, kako u budućnosti ne biste požalili zbog toga.

Što morate uzeti u obzir kod kupovine matične ploče?

1. Kompatibilnost procesora i matične ploče

Kompatibilnost matične ploče sa procesorom je prva i najosnovnija stvar na koju treba obratiti pažnju. Ne možete koristiti procesor ako nije kompatibilan sa socketom na matičnoj ploči. Što je socket? Jednostavno, to je utor u koji ubacujete procesor.

am3 matična ploča
AM3 matična ploča

 

Zato vam preporučujemo da, jednom kad ste odabrali matičnu ploču, provjerite sve kompatibilne procesore na proizvođačovoj web stranici, kao i njihovu potrošnju energije. Više puta smo svjedočili problemima s matičnim počama s AM3 socketom, a zašto je tome tako? Zato što postoje mnogo jači procesori koje neke matične ploče ne podržavaju, što je često slučaj kod jeftinih matičnih ploča kombiniranih s FX 8320 ili jačim procesorima, ili kod FM2 i FM2+ matičnih ploča. Ako proizvođač kaže da je matična ploča kompatibilna s procesorom, savršeno, idemo na sljedeću stavku!

2. RAM i naša matična ploča

Kao što vidimo u članku o RAM-u, postoji nekoliko vrsta RAM-a: DDR i DDR2 (zastarjeli), DD3 i DDR4 (trenutni). Osigurajte se da matična ploča koju kanite kupiti podržava barem 8 GB RAM-a i dual kanal. Sjetite se da za igranje igara trebate 8 GB, a za zahtjevniji rad i 16 GB.

Pročitaj više: koliko RAM -a zaista trebate.

 

matična ploča za ddr4
Intel Z170 (Socket 1151) DDR4 ATX matična ploča

 

Važni aspekti RAM-a su frekvencija i vrijeme odaziva, što zbunjuje najveći broj ljudi, a u članku o RAM-u smo objasnili svaki aspekt i razlike među njima. Kada kupujete matičnu ploču, prvo provjerite dali je kompatibilna sa DD3 ili DDR4 RAM memorijom. Također provjerite je li kompatibilna s 2133 MHz RAM-om. Ako npr. vaša matična ploča nije kompatibilna s tim RAM-om, a vi imate upravo taj RAM, računalo će frekvenciju najčešće spustiti na 1600 MHz, ali u nekim slučajevima neće ni pokrenuti operativni sustav, pa budite veoma pažljivi s tim.

3. Grafička kartica i matična ploča

Ovo zna biti najveći problem, jer mnogi proizvođači ne daju informacije o ovome i postoje mnoge moguće nekompatibilnosti između matične ploče i grafičke kartice.

Obično su sve grafičke kartice kompatibilne, bez obzira dali su PCIe 3.0 ili ne. Ali ako grafička kartica treba dodatnu snagu (ne samo od PCI), i procesor je isto tako snažan, često se događa da matična ploča ne može podnijeti sve to i, čak i ako napajanje daje dovoljno struje, ona može isključiti računalo. U novije ploče se ugrađuje i dodatno napajanje za grafičke kartice veće snage tako da se time taj problem izbjegava.

 

4. Dimenzije matične ploče

Postoji nekoliko veličina, a svaka je za drukčiju vrstu računala:

Nije isto postaviti PC u dnevnom boravku za gledanje filmova i složiti high end računalo za igranje najnovijih video igara. Prvi uređaj mora biti kompaktan i tih, a drugi ima druge prioritete poput broja grafičkih kartica ili snažna napajanja.

vrste matičnih ploča

 

Ovo su dimenzije koje možete pronaći na tržištu:

  • ATX Matične ploče: Ovo su standardne matične ploče, dimenzija 30.5 × 24.4 cm. One vam obično dopuštaju da ugradite do 32Gb RAM memorije, kao nekoliko PCI i PCI ekspres portova.
  • Micro ATX Matične ploče: Ovo su hibridi između standardnih i kompaktnih matičnih ploča. Ovi modeli imaju iste značajke kao i ATX, jedino su im dimenzije 24 × 24 cm.
  • Mini-ITX Motherboards: Ovo su najkompaktnije postojeće vrste matičnih ploča, obično sa samo jednim PCI utorom i 2 RAM modula, ali dimenzije su 17 x 17 cm, što je praktično i jednostavno za korištenje.
  • Druge vrste: extend atx, između ostalog, namijenjene su za korištenje na serverima ili u industriji.

 

5. Čipset i matična ploča

Na našoj matičnoj ploči, jedan faktor koji trebate uzeti u obzir je čipset. Tehnički govoreći, čipset je komplet električnih komponenti izrađen oko glavnog procesora. To znači da ćete, ovisno o čipsetu matične ploče, dobiti različite rezultate u performansama vašeg računala. Ako želite napraviti računalo koje ispunjava osnovne potrebe, čipset matične ploče nije toliko važan, jer ga nećete overclockirati ili koristiti veći broj grafičkih kartica, pa je glupo uložiti mnogo novca na bolji čipset.

Koje prednosti imaju matične ploče s vrhunskim čipsetom? Vrlo jednostavno, prvo i glavno je da donose više RAM memorije; čak i ako imate RAM od 2400 MHz, ako vaša matična ploča nije sposobna pokretati na 1600, usporavanje rada je garantirano. Kao što smo prije rekli, to isto utječe na overclockiranje (dobivanje veće frekvencije) ili korištenje većeg broja grafičkih kartica.

Kao zaključak, čipset je nešto što moramo uzeti u obzir kod naše matične ploče, pogotovo ako želimo napraviti računalo za igranje, jer ćete htjeti više brzog RAMa, kao i ubrzati procesor za više performansi.

matična ploča io

 

6. Vaše potrebe definiraju matičnu ploču

Postoje matične ploče sa značajkama koje bi, ovisno o korisniku, mogle biti neophodne, uzevši u obzir da ste svijesni koliko i kako ćete koristiti računalo.

Ovdje je popis značajki na koje biste trebali obratiti pažnju prilikom kupnje matične ploče.

  • 2 PCI Express slota: Kako bi se ugradile dvije grafičke kartice pomoću SLI ili Crossfire tehnologije, ovaj aspekt je važan, jer pored grafičkih kartica postoji još PCIe uređaja poput SSD diskova itd.
  • 4 utora za RAM: Neophodni u svakoj matičnoj ploči ATX dimenzija, kako bi se dual kanal u potpunosti iskoristio, sada i u budućnosti, i kako bi dobili dovoljno prostora za proširenje.
  • USB 3.0 port: Budućnost je u USB 3.0 portovima, a zgodno je i kada su ugrađeni i na prednjoj strani računala, dolazi sve više USB 3.0 uređaja pa ih je poželjno imati što više, naravno uz standardne 2.0. kojih nikad dosta.
  • Video izlazi: Ako namjeravate koristiti APU, možda ćete trebati HDMI ili DVI izlaz, pa pažljivo provjerite ima li ih matična ploča.
  • Zvučni izlazi: Postoje  matične ploče s veoma kvalitetnim integriranim zvučnim karticama, što je poželjna značajka.
  • Wi-Fi Prijamnik: Ako ne želite ovisiti o vanjskom USB-u za Wi-FI, postoje matične ploče s ugrađenom mogućnošću primanja Wi-Fi-ja, što je opet korisno.

 

Zaključak

Uz provjeru kompatibilnosti procesora i matične ploče, treba provjeriti i mogućnosti ugradnje RAM memorije, kao i čipset. Ostalo je još matematika. Koliko matična ploča ima PCIe utora, koliko USB priključaka, i dali planirate ugradnju APU procesora, kada ploča mora imati HDMI izlaz. Sve u svemu nije teško. Uz pametan odabir ovih par osnovnih komponenti, dobit ćete ono što želite od vašeg računala.

Piše: D.M.

Komentiraj