Video nadzor vašeg doma, vikendice ili poslovnog prostora sve donedavno je značio kupovinu skupog specijaliziranog sustava, pogotovo ako ste ga još željeli obavljati „na daljinu”. Danas su stvari daleko jednostavnije zahvaljujući umreženim nadzornim kamerama.

 

Umrežene nadzorne kamere spajaju se na žičnu ili bežičnu mrežu. Snimke prostora koji se nadzire po potrebi se spremaju na disk nekog od računala u mreži, dok slici s kamere uživo možete u svakom trenutku pristupiti preko Internet pretraživača.

Što vam je sve potrebno?

Poput mnogih mrežnih uređaja i umrežene kamere dolaze u varijantama koje se spajaju ili samo na žičnu ili i na žičnu i na bežičnu mrežu. Da biste ih koristili potrebna vam je funkcionalna žična ili bežična mreža.

Ako je ta mreža povezana na Internet, sliku s kamere možete u svakom trenutku pregledavati i s bilo kojeg drugog računala na Internetu. Naravno, pri tome je moguće postaviti lozinku kako bi se onemogućio pristup neovlaštenim osobama.

Neke kamere imaju i razne dodatne mogućnosti poput detektora pokreta (snimanje se aktivira samo ako se u prostoru netko kreće) i sličnih.

 

instalacija video kamere

 

Kako postaviti kameru u mrežu?

Postavljanje kamere u mrežu odvija se kao i postavljanje većine ovdje opisanih mrežnih uređaja – jednostavno ih povežite u mrežu (žičnu ili bežičnu) i slijedite upute o konfiguraciji.

Pri tome obavezno pripazite na to da podesite sigurnosne postavke i promijenite tvorničku lozinku na kameri – zacijelo ne želite da bilo tko s Interneta može nadgledati vaš prostor. Bacite pogled i na opcije snimanja.

Neke kamere mogu snimati video, neke „hvatati” po jednu sliku svakih nekoliko sekundi ili minuta, a neke se mogu aktivirati tek ako uoče pokret u prostoriji koja se nadzire. Kamere obično nemaju ugrađen disk ili drugi medij tako da ćete za spremanje video sadržaja ili slika morati u mreži imati aktivno i računalo s dijeljenim diskom ili uređaj za mrežnu pohranu.

 

Dobro je znati:

Osim s računala, nekim kamerama možete pristupati i preko 3G mobilnih telefona što je idealno za nadzor dok ste na putovanju. U jednoj mreži možete postaviti više kamera koje funkcioniraju neovisno.

Sve kamere možete kontrolirati s jednog računala uz pomoć softvera koji se isporučuje uz njih. Također, nadzor se može vršiti i preko neovisnog računala to jest NVR uređaja.

NVR
NVR mrežni video snimač

 

Neke kamere imaju ugrađen motor koji im omogućuje pomicanje leće, odnosno mijenjanje vidnog polja tijekom rada (gore-dolje, lijevodesno, za 360 stupnjeva).

Piše: S.M.

Komentiraj