Danas postoji puno načina da se spoji video izlaz sa televizorima, projektorima i monitorima, i ponekad zna biti zbunjujuće, pogotovo zato što su mnogi od tih priključaka tijekom godina i zastarjeli.

To više manje znači da u svijetu postoji jako puno uređaja sa jako puno različitih tipova video konektora. No, po čemu se oni zapravo razlikuju? Što je poanta?

U ovome članku objasnit ćemo nekoliko najistaknutijih vrsta video kablova danas, njihovu upotrebu i što nam donosi budućnost… Radi se na standardizaciji ove džungle, sjetite se kako je nekad bilo sa punjačima mobitela…

 

Video kablovi VGA

Video kablovi: VGA

Video Graphics Array (VGA) je jedan od najstarijih standarnih kablova, koji se još i danas može pronaći kao dodatak računalnoj opremi. Prvi ga je razvio i 1987. predstavio IBM. Masovno se koristio za video kartice, TV setove, rečunalne zaslone i laptope.

VGA može podržati rezoluciju od 630 x 480 u 16 različitih boja, a boje možete povećati na 256 tako da smanjite rezoluciju na 320 x 200. To je poznato kao „Mode 13h“ i koristi se tijekom pokretanja računala u safe mode. Također se koristio u računalnim igricama kasnih 1980. i ranih 1990.

VGA kabel može prenositi RGBHV video signale: crveni, zeleni, plavi, te horizontalnu i vertikalnu sinkronizaciju. VGA utičnica sadržava 15 iglica u tri reda od 5, koje su tipično obojane u plavo. Kabelska utičnica je čvrsto pričvršćena za uređaj koristeći dva vijka, svaki na jednoj strani utičnice.

Danas se rijetko koristi,i to uglavnom na starijim hardwarima, pošto su uvelike zamijenjeni digtalnim DMV i HDMI priključcima, o kojima ćemo pričati kasnije u ovome članku.

 

Video kablovi RCA

Video kablovi: RCA

Poznati crveni, bijeli i žuti set RCA priključka jednom je bio najpopularniji i najrašireniji priključak za audio i video uređaje. Iako ih se većinom zove RCA priključci, RCA se odnosi na matalne priključke na kraju kabela, punim imenom Radio Corporation of America, koja ga je popularizilara.

Sami kablovi za zvuk su obojeni u crveno i bijelo, dok je kabel za jednokanalni video žuti. Sva tri kabela zajedno mogu prenositi stereo zvuk i video sve do rezolucije od 480i ili 576i. Kao i VGA, nekad popularni RCA priključci su danas potisnuti od strane digitalnih DVI i HDMI priključaka.

 

Video kablovi DVI

Video kablovi: DVI

Više od desetljeća nakon što je IBM predstavio VGA, Digital Display Working Group je izbacio njegovog digitalnog nasljednika, DVI, 1999. DVI, kojemu je puni naziv Digital Visual Interface, može prenositi nekomprimirani digitalni video signal na tri različita načina:

  • DVI-I (Integrated) kombinira digitani i analogni signal na istom priključku.
  • DVI-D (Digital) podržava samo digitalni signal.
  • DVI-A (Analog) podržava samo analogni.

DVI-I i DVI-D može biti s jednom ili dualom vezom. Jedna veza podržava 1920×1200 na 60 Hz, dok dodavanje drugog digitalnog transmitora za dualnu vezu, podiže rezoluciju do 2560×1600 na 60 Hz.

Kako bi se spriječilo prisilno zastarjevanje VGA uređaja, DVI je napravjen da podržava analogne konekcije koristeći DVI-A modul. To znači da DVI konekcije i uređaji mogu biti nazadni – tj, kompatibilne sa VGA konektorima.

 

Video kablovi mini DVI
Foto: Wikipedia

Video kablovi: Mini-DVI

Apple je poznat po tome što konstantno želi napraviti svoje uređaje manjima i lakšima. Puno ljudi gleda na to kao na tek nedavno započeti razvoj, ali to pokušavaju još od 2006. kada su se odlučili riješiti mini-VGA utičnice. Kako bi je zamijenili, razvili su mini-DVI konektor.

Bio je uključen u PoweBook G4, iMac-ove i Macbook-ove sa Intel bazom i Xserve. Mini-DMI nepodržava konektore sa dualnim vezama, tako da je ograničen na rezoluciju od 1920×1200 ili manje. Ovo, u kombinaciji sa naprednom tehnologijom, dovelo je Apple do toga da mora zamijeniti mini-DVI 2008. sa Mini DisplayPort konektorima.

 

Video kablovi HDMI

Video kablovi: HDMI

HDMI, ili High Definition Media Input, je danas najraširenije digitalno sučelje za prijenos zvuka i videa. HDMI je napravila grupa poznatih tvrtki, uključujući Sony, Sanyo i Toshibu — kako bi prenjeli video (nekompresirani) i audio (nekompresirani/kompresirani) na računala, digitalni TV, DVD ili Bluray playere.

Od verzije HDMI 1.4, koja može podržati 24 bitni nekompresirani zvuk na 192 kHz i video rezoluciju sve do 4096 x 2160, što je također poznato kao 4K ili Ultra HD. Pošto HDMI koristi isti standardni video format kao i DVI, to dvoje je kompatibilo pomoću adaptera. Pošto nije potrebna nikakva konverzija signala, nema ni gubitka kvalitete (iako za razliku od HDMI-a, DVI ne podržava zvuk).

Povezan članak: svi računalni portovi i njihove zadaće

Postoje tri HDMI konektora koji se najčešće koriste. Type A je HDMI pune veličine korišten za TV ili kućno kino. Mini-HDMI (Type C) se koristi na laptopima i tabletima, dok se Micro-HDMI (Type D) najviše koristi na mobilnim uređajima.

 

Video kablovi DISPLAYPORT

Video kablovi: DisplayPort

DisplayPort je digitalno grafičko sučelje razvijeno od Video Electronics Standards Association (VESA). DisplayPort može prenositi zvuk i video što ga čini sličnim  HDMI-u. Od verzije DisplayPort 1.4, podržana rezloucija ide do 8K (7680 x 4320) na 60 Hz, što ipak nadilazi najrašireniji HDMI 1.4.

Unatoč tome, HDMI i DisplayPort su dizajnirani za različita tržišta. Dok je HDMI primarno napravljen za kućnu razonodu, DisplayPort je dizajniran za spajanje računalnih uređaja sa monitorima. Pošto imaju slične funkcije, moguće ih je povezati pomoću Dual-Mode DisplayPort adaptera.

DisplayPort radi koristeći prijenos paketa podataka, što se obično koristi za Ethernet i USB konekcije, i baš zbog toga je idealan za korištenje na računalnim uređajima.

 

Video kablovi mini DISPLAYPORT

Video kablovi: Mini DisplayPort

Apple je zamijenio mini-DVI konektor na svojim MacBook-ovima i iMac-ovima sa svojom verzijom DisplayPort-a, poznatom pod imenom Mini DisplayPort (MDP). Iako je Apple napravio MDP, pripojen je VESA DisplayPort 1.2 specifikacijama u 2009.

 

thunderbolt 3
Thunderbolt 3 konektor

Video kablovi: Thunderbolt

Thunderbolt je sučelje koje se koristi za povezivanje perifernih uređaja na računala. Originalno ga je razvio Intel pod imenom Light Peak i koristio ga kao optički kabel za podatkovni prijenos (odakle i samo ime Light Peak). Nakon puno testiranja, Intel je otkrio da ga mogu napraviti mnogo jeftinijim ako koriste kablove napravljene od bakra, umjesto skupih optičkih kablova, bez da to utječe na njegove performanse.

Apple je bio prvi koji je prvi predstavio Thunderbolt tržištu u svojem MacBook Pro modelu 2011. Nakon što je debitirao, Thunderbolt je mogao korsitit MDP konektor kojeg je razvio Apple, što znači da je postao kompatibilan i sa starijim uređajima.

Povezan članak: svi računalni portovi i njihove zadaće

Jedna od najvećih prednosti Thunderbolt-a u odnosu na DisplaPort je što on može koristit puno veću brzinu podatkovog prijenosa. Verzija 1 i 2 Thunderbolt-a mogle su prenositi podatke brzinom od 20 GB/s koristeći MDP konektor. Thunderbolt 3 će to povećati  na 40 GB/s koriteći USB tip C konektor umijesto MDP-a.

Korsiteći Thunderbolt utičnice moguće je spojiti čak do šest perifernih uređaja pomoću tehnike “daisy-chaining”, koja smanjuje potrebne utičnice na uređajima.

Thunderbolt može prenositi zvuk koristeći DisplaPort protokol ili korištenjem USB zvučne kartice. Od Thunderbolt 2, podržavaju se i DisplayPort 1.2 specifikacije, što dopušta 4K prijenos na 4K monitorima.

 

Video kablovi USB tip C

Video kablovi: Dolazi nam univerzalna varijanta USB tip C

Ako ste i dalje zbunjeni, dobra je vijest što idemo prema tome da napravimo univerzalni standard. HDMI Licensing nedavno je objavila da sve što će Vam biti potrebno da se spojite na HDMI uređaj je USB Type-C ili HDMI kabel, koji može raditi u „Alt Mode“.

Ovo je veliki korak industrije prema pojednostavljanju kablova. Standarnizacija je moguća, – sjetite se svih vlasničkih verzija punjača za mobitele prije micro USB standrda. Ovo je poput toga, samo što industrija želi napraviti USB tip C nasljednikom “sve-u-jedan” standardom za zvuk, video, struju, i sve druge konekcije.

Apple je toliko siguran u takvu budućnost da su na svojem eventu 2016 Jesen predstavili Macbook Pro koji isključivo koristi USB tip C utičnice za sve konektore i punjač. Iako bi ova standardizacija mogla potrajati, budućnost u kojoj ne trebate stotine različitih kablova da bi gledali video sadržaj očigledno dolazi.

Povezan članak: svi računalni portovi i njihove zadaće

Piše: S.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here