Loš sektor na tvrdom disku je maleni skup prostora za pohranu (sektora), tvrdog diska, koji izgledaju neispravano. Takav sektor neće reagirati na zahtjeve za čitanjem ili zapisivanjem.

Loši sektori mogu se pojaviti na obje vrste pohrane, tradicionalnom hard disku i novijim ssd diskovima. Postoje dvije vrste loših sektora – jedni koji proizlazi iz fizičke štete koja se ne može popraviti, a drugi su posljedica softverskih pogrešaka koje se mogu popraviti.

 

Vrste loših sektora

Postoje dvije vrste loših sektora, često podijeljene na “fizičke” i “logičke” loše sektore ili “hard” i “softverski” loši sektori.

Fizički ili “hard” loši sektor je skup prostora za pohranu na tvrdom disku koji je fizički oštećen. Glava tvrdog diska možda je dotaknula taj dio tvrdog diska i oštetila ga, možda se neka prašina smjestila na tom sektoru i uništila ga, ili je kod SSD diska fleš memorijska ćelija istrošena, ili je hard disk mogao imati druga oštećenja koja su uzrokovala fizičko oštećenje sektora. Ova vrsta lošeg sektora ne može se popraviti.


Logički ili “softverski” loši sektor je skup prostora na tvrdom disku koji izgledaju neupotrebljivo ili neispravno. Operativni sustav možda je pokušao pročitati podatke na tvrdom disku iz ovog sektora i utvrdio da tkzv. kôd za ispravljanje pogrešaka (error correcting code – ECC) ne odgovara sadržaju sektora, što upućuje na to da nešto nije u redu.

To može biti označeno kao loš sektor, ali se može popraviti prebrisivanjem diska sa nulama, ili, na stariji način, sa “low level format” funkcijom. Windows alat za provjeru diska tkzv. (Windows Disk Check tool ), također može popraviti takve softverske loše sektore.

 

hard loši sektori

 

Uzroci “hard” loših sektora

Može ih biti mnogo, a evo nekih od njih. Tvrdi disk može biti tvornički isporučen s hard lošim sektorima. Suvremene tehnologije proizvodnje nisu savršene, i unatoč činjenici da se diskovi prije izlaska iz tvornice provjeravaju uvijek postoji mogućnost pogreške. Često se dešava i kod proizvodnje SSD diskova da se šalju iz tvornice sa nekim neispravnim blokovima. One su označene kao neispravane i preusmjerene su na druge memorijske ćelije kod SSD diska.

Inače kod SSD diskova prirodno trošenje će na kraju dovesti do toga, da sektori postaju loši jer su pisani i brisani mnogo puta, a oni će se preusmjeriti na dodatni ispravan dio memorije kod SSD diska. Kad se potroši i ta memorija kod SSD diska, kapacitet će početi padati sa svakim daljnjim lošim sektorom.

Na tradicionalnom tvrdom disku, loši sektori mogu biti uzrokovani fizičkim oštećenjem.Hard disk također može imati i grešku u proizvodnji, prirodno trošenje može oštetiti dio tvrdog diska, svi znamo da je hard disk osjetljiv na udarce, što može uzrokovati da osjetljiva glava tvrdog diska dotakne ploču i ošteti neke od sektora, postoji mogućnost i da je zrak ušao u hermetički zatvoreni prostor koji bi napravio štetu. Ulazak prašine u zatvoreni pogon diska također uzrokuje oštećenja na disku. Sve u svemu postoji mnogo različitih mogućnosti za oštećenje diska.

 

softverski loši sektori

 

Uzroci soft loših sektora

Takozvani soft loši sektori dolaze uzrokovani softverskim problemima. Na primjer, ako se računalo odjednom isključi zbog nestanka električne struje ili izvučenog kabela za napajanje, postoji visoka vjerojatnost da se hard disk isključio baš usred zapisivanja podataka u neki sektor diska.

U nekim slučajevima sektori na hard disku mogu sadržavati podatke koji ne odgovaraju njihovom kodu za ispravljanje pogrešaka, što bi također bilo označeno kao bas sector ili loš sektor. Virusi i drugi zlonamjerni softver koji uzrokuju nered u vašem računalu, mogu također uzrokovati slične probleme sa sustavom i uzrokovati softverska loše sektore.

 

Gubitak podataka i kvara tvrdog diska

Realnost stvaranja loših sektora može uzrokovati da vaš hard disk koji inače radi ispravno, može uzrokovati da se loši sektori nastave čak i razvijati dalje i pokvare neke cijele datoteke koje su prije bile ispravne. Ovo je još jedan od razloga zašto uvijek trebate napraviti sigurnosnu kopiju ili backup vaših važnijih podataka.

Jer više kopija važnih datoteka je najbolja garancija da će vaši podaci biti zaštičeni od potencijalnih problema sa lošim sektorima ili drugim problemima sa hard diskom, da zauvijek unište vama važne podatke.

Kada vaše računalo prepozna loš sektor, označava sektor kao loš i zanemaruje ga u budućnosti. Sektor će biti preraspodijeljen na drugu lokaciju diska, tako da sva buduća čitanja i zapisivanja vezana uz taj sektor ide na novu lokaciju koja je ispravna.

To će se prikazati kao “Reallocated Sectors” ili “Ponovno raspoređeni sektori” u programu za analizu hard diska poput CrystalDiskInfo. Ako ste u ovom slučaju imali neke važne podatke spremljene u tom sektoru, postoji mogućnost da ćete ih izgubiti, možda će pokvariti jednu ili više datoteka.

Nekoliko loših sektora ne ukazuje na to da se hard disk kvari i da mu je životni vijek pri kraju, jer možemo reći da je skoro normalno da se loši sektori pojavljajuju s vremena na vrijeme. Međutim, ako vaš hard disk učestalo dobija nove loše sektore, tada je to alarm, i može biti znak da je vaš hard disk u ozbiljnim problemima i da mu je životni vijek pri kraju.

 

windows 7 chkdsk

 

Kako provjeriti i popraviti loše sektore

Windows ima ugrađeni alat za provjeru diskova, poznat kao chkdsk – koji može skenirati vaše diskove za loše sektore, označavajući hard loše sektore i popravljajući softverske loše sektore, kako bi ih ponovno mogli koristiti.

 

windows-7-chkdsk-8
chkdsk na djelu

 

Ako operativni sustav Windows “misli” da postoji ozbiljniji problem na vašem disku, automatski će pokrenuti ovaj alat kada se računalo pokrene. Ali možete i sami s vremena na vrijeme, pokrenuti ovaj alat ručno u bilo kojem trenutku i provjeriti situaciju sa vađim diskom.

Ostali operacijski sustavi, uključujući Linux i OS X, također imaju svoje ugrađene uslužne programe za diskove za otkrivanje loših sektora.

Loši sektori vas netrebaju previše zabrinjavati, jer su poprilično normalna pojava i realnost kod hard diskova, i nema razloga za paniku kada se susretnete s ponekim s vremena na vrijeme. Međutim, uvijek biste trebali imati na umu sigurnosne kopije vaših važnih datoteka, za slučaju da vam hard disk krene raditi probleme s naglim razvojem loših sektora, što bi svakako značilo i kraj životnog vijeka takvog hard disk.

Piše: V.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here