Jedna od novijih stvari koje možemo vidjeti na novijim verzijama Windows operativnih sustava jest nešto što se zove ”Fast Startup.” Radi se o mogućnosti operativnih sustava uz pomoć koje se operativni sustav brže pokreće. U osnovi radi se o dobroj stvari jer Fast Startup mogućnost skraćuje vrijeme koje bismo inače potratili na čekanje da se računalo pokrene i da bude spremno za rad.

Računala koja na sebi imaju instalirane Windowse ovu mogućnost imaju omogućenu kao predefinirano (default) tako da je velik broj korisnika novijih Windows OS-ova iskusio brže pokretanje bez da je na to i obratio pozornost. Iako se definitvno radi od dobroj stvari i o još jednom genijalnom potezu kojeg je osmislio Microsoft postoje neke situacije i slučajevi zbog kojih bi bilo možda dobro onemogućiti Fast Startup. Koje su to situacije i kako onemogućiti brzo pokretanje Windowsa – saznajte u nastavku.

 

windows fast startup

 

Što je ono što Fast Startup zapravo ”čini” operativnom sustavu?

Prije nego što krenemo na objašnjavanje toga kako onemogućiti Fast Startup i zbog čega bi bilo dobro ovu opciju isključiti prvo što trebamo razjasniti jest što je to što Fast Startup uopće čini Windowsima i kako ova opcija točnije funkcionira.

Ono što je uobičajeno za svako računalo nakon što ga isključimo jest da ono obavi nešto što se još zove i ”hladno isključivanje” ili ”cold shutdown.” Hladnim isključivanjem računalo snima sve podatke na disk (čvrsti ili SSD) nakon čega isključuje struju. Ovim postupkom računalo oslobađa radnu memoriju od svih onim podataka koji su se privremeno nalazili na njoj. Nakon što se računalo ponovno uključuje ili ”boota” ono treba ponovno učitati sve one podatke koje je spremilo. To naravno, troši vrijeme.

Sa omogućenim Fast Startup-om, računalo ne obavlja hladno isključivanje. Umjesto toga, računalo će pohraniti sustavne datoteke i podatke unutar jedne velike mape koja je zadužena za hibernaciju. Nakon što su ti podaci spremljeni tamo računalo će se isključiti. Svaki puta nakon što korisnik ponovno pokrene računalo, ono zapravo ”poseže” za podacima koji su spremljeni u hibernacijsku mapu nakon čega ih koristi i računalo se ponovno pokreće. Isto tako je važno za napomenuti da računalo kada se pokreće metodom bržeg pokretanja ne treba očitati sve podatke ”ispočetka.”

Najkraće rečeno, Fast Startup u stvari funkcionira kao nešto između hibernacije i hladnog isključivanja. S obzirom da Fast Startup treba sve one mogućnosti koje inače pruža hibernacija, da bi Fast Startup radio i mogao biti omogućen, ovaj mod će trebati i hibernaciju kao omogućenu opciju među Windows konfiguracijama.

 

Zbog čega bi netko htio onemogućiti Fast Startup?

Naravno, logika nalaže kao je brže i kraće vrijeme pokretanja računalnog sustava i računala samog odlična stvar. Ako je to tako i ako nema ničeg lošeg u bržem pokretanju, iz kojeg razloga bi netko htio isključiti ovu mogućnost?

Stvar je u tome da neki uređaji koje često koristimo da tako kažem, baš i ”ne vole” da ih se stavi u hibernaciju. Stavljanje u hibernaciju nekih uređaja može dovesti do pojave raznoraznih neželjenih stvari, kao što je čudan rad operativnog sustava ili čak ”rušenje” operativnog sustava, BSOD i slične anomalije. S obzirom da hibernacija nije isto što i isključivanje, svaki puta kada računalo ”podignemo” iz hibernacije, mi ga u stvari ne uključujemo u potpunosti, što je glavni uzrok svih potencijalnih problema.

Kada računalo stavljamo u hibernaciju, još jedan negativan učinak koji taj mod može stvoriti jest da zaključa disk. Ovo je posebice problematično ako želimo napraviti ”dual-boot” ili dvostruko pokretanje operativnih sustava u drugi operativni sustav ili ako korisnik želi ostvariti pristup disku računala bez da prije toga treba pokrenuti Windowse.

Još jedna stvar koju treba spomenuti kod Fast Startupa jest da ako restartirate računalo s ovim modom omogućenim, računalo će obaviti hladno isključivanje i nakon toga će se opet pokrenuti. Ovo je korisno i za znati i za učiniti svaki puta kada želite da se vaše računalo propisno isključi (kao što je recimo u situaciji nakon nadogradnje baze podataka nekog programa).

 

Treba li Fast Startup biti stalno i uvijek isključen?

Odgovor na ovo pitanje je da ne mora i ne treba, pogotovo ako Fast Startup ne uzrokuje nikakve probleme na vašem računalu. Ako vaše računalo radi normalno i ako niste svjedočili nikakvim ”plavim zaslonima smrti”, rušenjima sustava, čudnom radu programa i sličnom, Fast Startup može biti omogućen. Jedino na što trebate obratiti pozornost kod Fast Startup mogućnosti jest to da ako budete htjeli ostvariti pristup disku računala izvan Windowsa to nećete moći učiniti jer Fast Startup, kao što sam već rekao, zaključava disk.

Ako vidite da vaše računalo ne radi kako je radilo prije ili ako pokazuje simptome čudnog rada (BSOD je najbolji pokazatelj), isključite Fast Startup i testirajte situaciju da vidite je li Fast Startup uzrok problema ili je problem u nečemu drugome. Ako primijetite da su ovi problemi nestali nakon što ste onemogućili mod, onda znate u čemu je bio problem.

fast startup1

fast startup2

fast startup3

fast startup3

 

Onemogućivanje i omogućivanje Fast Startup moda

Prva stvar koju trebate napraviti jest u isto vrijeme pritisnuti tipke ”Windows” i ”R.” Nakon toga odaberite ”Power Options.” Sljedeći korak je odabir opcije ”Choose what the power buttons do.” Nakon toga, dolje označite ili odznačite ”Turn on fast start-up.” U slučaju da je ova opcija posivljena, odnosno da se na nju trenutno ne može kliknuti, idite prema gore i potražite opciju koja se zove ”Change settings that are currently unavailable.” Ovo bi trebalo omogućiti normalan odabir Fast Startup opcije.

Ako ne možete i ne vidite opciju za uključivanje Fast Startup moda to je zato što je na vašem računalu na neki način onemogućen mod hibernacije. Ono što bi trebalo ovdje upisati jest ”powercfg -h on.”

To je sve. Za neke korisnike brzo pokretanje kod recimo Windowsa 10 gotovo da nikada neće stvoriti nikakav problem. Drugi korisnici možda naiđu na neke probleme koji su možda uzrokovani Fast Startup modom. Ja osobno koristim Windows 7 Ultimate (64-bitnu verziju) i u 6 godina koliko koristim Windowse 7 sa uključenim modom za brzo pokretanje operativnog sustava nikada nisam imao nikakav problem.

Jeste li se vi susretali s nekim problemima koji su možda uzrokovani brzim pokretanjem?

Piše: I.H.

Komentiraj