SSHD je novo marketinško ime za hibridni hard disk

Ako ste planirali nadograditi vaš laptop ili računalo s novim diskom za pohranu, možda ste naletili na termin SSHD. Što je to i po čemu se razlikuje od hard diskova i SSD-a? To je marketinški termin koji je pokrenuo Seagate, koji se odnosi na već poznate hibridne tvrde diskove. Takvi diskovi su mješavina tradicionalnog hard diska i nove SSD tehnologije.

Problem je što ovaj termin zbunjuje kupce, koji bi mogli pomisliti da je to SSD velikog kapaciteta.

Kakva je korist SSHD-a?

hibridni hard disk Seagate-ov moto za novu liniju SSHD-a glasi: „Performanse SSDa. Kapacitet hard diska. Povoljna cijena.“ Ubiti, oni nam pokušavaju reći da ovi novi diskovi nude koristi obje tehnologije bez značajnog povećanja cijene. Kad bi to stvarno bila istina, ne bi li sva računala današnjice koristila SSHD, umjesto klasičnih tvrdih diskova ili pak SSDa?

No stvari ovako stoje. SSHD je samo klasični tvrdi disk, koji u sebi ima manji SSD s malim kapacitetom. Taj SSD služi kao cache memorija za često korištene datoteke. To je u suštini isto kao da imate tvrdi disk za primarnu pohranu i manji SSD koji koristite za operacijski sustav. Takva organizacija već postoji, pod nazivom “Intel Smart Response Technology”.


Ako obratmo pozornost na kapacitet, pošto je to prvo naglašeno. SSHD je zapravo tvrdi disk, koji u sebi ima prostor za manji SSD u službi cache memorije. Stoga nije čudno da SSHD ima iste kapacitete kao klasični tvrdi diskovi.

Zapravo, prijenosne i stolne verzije ovih diskova imaju isti kapacitet, pa je ova tvrdnja uistinu opravdana.

Sljedeće što ćemo usporediti jest cijena SSHD-a u odnosu na ostala dva tipa diskova. Što se tiče cijene po gigabajtu, SSHD košta malo više od tradicionalnog tvrdog disa. To je posljedica dodavanja manjeg SSD-a i dodatne “firmware” kontrole za taj cache.

U praksi je SSHD 10 do 20% skuplji od klasičnog tvrdog diska. S druge strane, SSHD je daleko jeftiniji od SSD-a. SSD će koštati i do 10-20 puta više po gigabajtu. Razlog tome jest da SSD-ovi visokog kapaciteta iziskuju mnogo skuplje NAND memorijske čipove.

Kada je riječ o performansama, stvarno nam je teško razumijeti što su mislili u Seagate-u…

sshd

 

Jesu li performanse slične SSD-u?

Pravi test SSHD-a jest kakve su mu performanse u odnosu na klasične tvrde diskove i SSD-ove. Naravno, performanse uvelike ovise o načinu korištenja računala. Najveći faktor koji ograničava SSHD je količina SSD memorije, koju koristi kao cache.

Trenutno se koristi samo 8GB. To je iznimno malo memorije, koja se vrlo brzo može napuniti, pa zato iziskuje stalno pražnjenje podataka u cache-u. Posljedično tome, ljudi koji će imati najviše koristi od SSHD-a su oni koji imaju mali broj instaliranih aplikacija.

Primjerice, osoba koja koristi računalo samo za surfanje internetom, slanje email-a i možda za pokoju produktivnu aplikaciju. Netko tko voli igrati razne zahtjevne igrice neće imati iste koristi, jer se podaci u cache memoriji moraju višestruko koristiti, baš zato da cache sustav odredi koji su ti podaci. Ako ih se ne koristi stalno, nema prave koristi.

Vrijeme pokretanja sustava je odličan primjer kako standardni sustavi mogu imati koristi od SSHD-a, jer se s njime pokreće i dvostruko brže u odnosu na standardni tvrdi disk. To još nije ni približno brzo kao s SSD-om. Dakle kod podizanja OS-a možete očekivati ubrzanje, ali kod ostalog baš i ne. Primjerice, ako kopirate velike količine podataka (primjerice, ako radite backup), cache memorija će se brzo napuniti i disk će raditi istom brzinom kao i inače.

laptop-SSHD

 

Tko bi onda mogao imati koristi od SSHD-a?

Primarno tržište za SSHD diskove je za laptope. Razlog tome je što laptopi imaju ograničen prostor i zato većinom ne mogu podržati više od jednog diska. SSD pruža veće performanse, ali i ograničenu količinu pohrane. S druge strane, hard disk ima mnogo pohrambenog prostora, ali nije tako brz. SSHD nudi jednostavan i povoljan način na koji korisnici mogu dobiti visok kapacitet i malo bolje performanse.

Trenutno postoje desktop verzije SSHD-a, ali ih u pravilu ne preporučamo. Razlog tome je da stolni sustavi, uključujući i mnoga mala i uska kućišta, mogu držati više diskova istovremeno.

Za takva računala je najbolja opcija kupiti manji SSD i drugi tvrdi disk visokog kapaciteta, što neće koštati puno više od kupnje SSHD-a. To važi pogotovo za sustave koji koriste Intel Smart Response tehnologiju. Jedina iznimka su ona ultra-mala računala, koja imaju mjesto samo za jedan disk. Za njih vrijedi isti princip kao i kod laptopa.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here