Samsung Galaxy S8, uređaj za kojeg mnogi korisnici smatraju da se radi o najkvalitetnijem i najboljem pametnom telefonu na tržištu, je već neko vrijeme dostupan na tržištu. Iako će svi korisnici Samsung Galaxy S serije, koji su se imali prilike u prošlosti upoznati sa Galaxy S serijom kroz jedan od nekih prošlih modela, otprilike znati osnovne principe rada novog S8 uređaja, stvar je u tome da novi Samsungov flagship donosi nove skrivene stvari za koje mnogi ne znaju.

Ako ste nedavno kupili (ili to planirate) svoj Samsung Galaxy S8, nastavak teksta će vas zanimati jer u nastavku donosimo neke male tajne čijim otkrivanjem možemo od naših Galaxy S8 uređaja izvući najviše. Samsung Galaxy S8 – savjeti i trikovi slijede u nastavku.

 

  1. Preslagivanje funkcija koje su na ‘prvom’ zaslonu

Da, velik broj korisnika je upravo bio privučen ”oblinama” i zakrivljenošću novog Galaxy S8 uređaja, zbog čega sam uređaj vrlo lako ”sjeda” u ruku i kao takav vrlo je lak za korištenje. Ipak, ako ste prije nego što ste se odlučili prijeći na najnoviji Samsungov flagship, koristili neki drugi uređaj, prelazak na S8 bi mogao biti malo zeznut.

Prvi razlog tomu jest taj što Samsung uporno inzistira na nekim funkcijama koje možemo naći na zaslonu S8-ice, kao što su tipka za povratak i tipka za nedavne funkcije, koje će vam izgledati kao da su postavljene na ”pogrešna” mjesta (pogotovo ako ste prije koristili neki drugi uređaj).

 

galaxy-s8-savjeti

 

No, na svu sreću, ove tipke i funkcije možete zamijeniti i preslagati onako kako vama odgovara. To ćete učiniti ako budete išli u Settings app – Display – Navigator Bar. Ondje kliknite na Button layout i postavite tipke onako kako vama to najviše odgovara.

Još jednu stvar koju ovdje možete podesiti jest osjetljivost digitalne tipke ”Home”, kao i primijeniti pozadinu navigacijske trake.

 

  1. Odaberite i promijenite izgled ladice za aplikacije

Korisnici Android OS-a će se osjećati kao ‘kod kuće’ i to zahvaljujući Samsungovom novom izgledu ladice za aplikacije, uz pomoć će korisnici odsad moći na jednostavan i uredan način organizirati sve aplikacije koje su instalirali na svoj uređaj, dok će u isto vrijeme prvi zaslon biti slobodan od bilo kakvih widgeta.

Kako želite da se ladica sa aplikacijama otvori u cijelosti ovisi o korisnikovim preferencama. Sve ove opcije se mogu podesiti odlaskom na Display – Home Screen, klik na Apps Buttons i ondje odabirete onaj način koji vama najviše odgovara.

Bivši korisnici Appleovih uređaja koji su odlučili prijeći na Samsung možda uopće ne žele ladicu s aplikacijama, što je isto tako u redu. Idite na Display – Home Screen – Home Screen layout i ondje maknite sve ššto ne želite da se nalazi na ”Home” zaslonu.

 

galaxy-s8-trikovi

 

  1. Tražite i nađite bilo što na vašem uređaju

Kako vrijeme prolazi tako se naši mobiteli pune raznoraznim aplikacijama, igrama i sličnim sadržajem, kojeg je sve više i više. Baš iz razloga što je tog sadržaja sve više, zna se dogoditi da jednostavno zaboravimo gdje se koja od aplikacija točno nalazi i gdje smo stavili sve ikone naših aplikacija – pogotov ako smo ih nagurali sve u jednu mapu koju rijetko kada uopće i koristimo.

U potrazi za ikonama i aplikacijama nam jako može pomoći traka za pretraživanje. Jedino što trebamo napraviti jest povući prema dolje bilo gdje na prvom zaslonu ili kliknuti na ikonu ladice aplikacija i nakon toga opet kliknuti na Search phone opciju koja će se pojaviti u gornjem dijelu zaslona.

Ovom opcijom možemo pretražiti i pročačkati kroz sve instalirane aplikacije na našim uređajima, kao i kroz kalendar, SMS poruke, postavke, i sl.

 

  1. Osigurajte vaš uređaj otiskom prsta, skeniranjem šarenice oka ili prepoznavanjem lica

Kada govorimo o sigurnosti korisnika Samsung Galaxy S8 uređaja tada treba reći da je ovdje opcija zaista puno: osim klasičnih PIN-ova, lozinki i obrazaca, tu su još i mogućnosti otisaka prsta, skeniranja šarenice oka te skeniranje cijelog lica. Iako se korisnik može odabrati za samo jednu od njih, naučili smo da je kombinacija više načina zaštite najbolja.

 

galaxy_s8_zaključavanje zjenicom oka

 

Dodavanje lozinke se može obaviti odlaskom na Settings – Lock screen – Security i registriranje lica, otisaka prstiju i šarenice oka. Svaka od ovih opcija ima svoje pod-opcije. Ono što ćete isto tako trebati učiniti prije nego što vam se omogući korištenje zaštite putem šarenice oka ili skeniranje lica jest postavljanje PIN-a, lozinke ili obrasca.

Razlog tomu jest taj što od tog dvoje (skeniranje lica i skeniranje šarenice oka) možete odabrati samo jedno. Ako uključite zaključavanje otiskom prsta, lozinkom na prvom  zaslonu i skeniranjem šarenice oka ili pak skeniranjem lica, korisnik si omogućuje čak tri različita načina zaštite svog uređaja.

 

  1. Spavajte bolje uključivanjem plavog filtera za svjetlo

Velik broj korisnika voli svoje mobitele koristiti i dok su u krevetu prije samog odlaska na spavanje. Mobitele koristimo da bismo pročitali zadnje vijesti prije spavanja, da bismo poslali zadnju poruku na Facebook našim dragim prijateljima ili da bismo na brzinu ”opalili” koji selfie- onako iz kreveta i učitali ga na Facebook.

No, korištenje mobitela prije spavanja uvelike utječe na kvalitetu našeg sna, kažu istraživanja. Ipak, ima i za to rješenje (osim činjenice da prije spavanja jednostavno- ne koristimo mobitele), a ono se ogleda u nečemu što Samsung naziva ”Blue Light filter”. Ovaj filter svaki korisnik može sam uključiti odlaskom na postavke prikaza (Display) pa na Blue Light Filter opciju koja se nalazi pod postavkama.

 

galaxy-s8-male tajne

 

Isključivanjem plavog filtera zaslon S8-ice postaje svjetliji i ”više žut”, čime se uklanja i smanjuje budnost našeg mozga koja je bila veća dok je plavi filter bio uključen.

Još jedna super stvar u vezi plavog filtera jest da se on može postaviti na način da je ili ručno postavljen ili da se automatski postavi između zalaska i izlaska sunca, čime će se svaki puta kada sunce zađe, plavi filter sam onemogućiti.

 

  1. Uključite ”Always-On” zaslon

Super AMOLED zaslon na svim Samsungovim uređajima, pa tako i na S8-ici koristi energiju za osvjetljavanje samo onih točkica koje su u boji, no ne i cijelu pozadinu. Baš iz tog razloga bi korisnici trebali imati ”Always-On” uvijek uključen: ne samo da će na taj način uređaj trošiti i inače manje baterije, nego će se onemogućiti stalno uključivanje zaslona koje se događa kada korisnik na nekoliko sekundi želi provjeriti obavijesti koje su mu stigle, što samo dodatno troši bateriju. Ovo možete uključiti odlaskom na Settings – Lock Screen & Security – Always On Display.

 

Galaxy S8-Always on display

 

  1. Promijenite rezoluciju uređaja

Ako na svom Samsung Galaxy S8 uređaju želite uključiti najbolji prikaz kroz najveću moguću rezoluciju od 2960 x 1440p, idite pod Settings – Display – Screen Resolution – WQHD+. Uključivanjem ove opcije dobiti ćete maksimalnu rezoluciju koju S8 može pružiti, no imajte na umu da veća rezolucija isto tako troši i više bateriju.

 

  1. Omogućite više prozora ili ”Multi-window” mod

18:5:9 kojeg možemo naći u Samsung Galaxy S8 uređajima je vrlo koristan, pogotovo kod multitaskinga, jer uz pomoć ovakvog omjera možemo jedan dio aplikacije zakvačiti za gornji dio zaslona, dok će drugi dio biti dolje. Recimo da gledamo nešto na You Tubeu.

 

GALAXY S8 multi window

 

Klikom na Recent i ponovnim klikom na kockastu ikonu koja će se pojaviti pored ”X” moći ćemo povlačiti dio zaslona, što znači da ćemo u isto vrijeme moći gledati ono što smo gledali na You Tubeu dok koristimo Twitter, Facebook ili bilo koju drugu aplikaciju ispod.

Galaxy S8 je zadržao i tradicionalni ”split-screen” ili podijeljeni zaslon koji se isto tako može aktivirati sa Recent menija. Odlaskom pod Settings – Advanced features – Multi Window možemo dodati prečac za ovu mogućnost, što je još jedna dodatna stvar koju je dobro znati u vezi novog S8 uređaja.

 

Znate li vi za neke trikove i tajne koje mi nismo naveli? Svoje odgovore nam napišite u komentarima na dnu stranice.

Piše: I.H.

Komentiraj