Ponekad se tehnologija može doimati jako komplicirano jer postoji toliko mnogo pojmova, kratica i vrsta hardvera, da se čovjek jednostavno izgubi, a mnogi internet portali kada se dotaknu takvih stvari, često netočno ili pogrešno barataju terminologijom, pa uopće ne pomažu.

Ovaj put ćemo obraditi pojmove kao što su hub, switch i router,  dakle, u čemu je razlika između svakog od njih? I za što se oni koriste?

Svi oni su u suštini primjeri mrežnih uređaja. Što se tiče razlika i razloga zbog kojih svaki od njih postoji, morat ćemo zaroniti malo dublje da se lakše razumiju sve funkcije i razlike. Idemo pojasniti svaki od njih.

 1. Hub

Hub povezuje više računala zajedno u lokalnu mrežu (LAN). Sve informacije koje dospiju do hub-a se zatim šalju kroz svaki port svakom uređaju u mreži.


Hub-ovi nisu u stanju razlikovati računala, tako da oni dobivaju informacije na jednan port, a zatim ih slijepo proslijeđuju na sve druge portove, bez obzira jesu li namijenjene za ta računala ili ne.

Dakle, čak i ako želite poslati podatke na samo jedno računalo, ako imate ukupno pet računala na mreži, tada će četiri ostala računala dobiti iste podatke koji nisu bili namijenjeni za njih.

Za što se koristi?

HUB D-Link DE-805TPKod većine kućnih mreža se ne koristi. Budući da se sve informacije šalju na svaki uređaj, ne samo da je to problem po pitanju sigurnosti, nego se smanjuje i propusnost mreže.

Zamislite da je vašem šefu potrebno printanje nekog dokumenta, ali umjesto toga se isprinta po jedna kopija dokumenta svakom zaposlenom korištenjem jedinog uredskog printera, dakle besmisleno. Iako se hub može promatrati kao sigurnosna noćna mora, ako želite da provjerite mrežni promet i vidite da li netko cijeli dan gleda smiješne mačke na YouTube, umjesto da radi, onda su hub-ovi prilično dobar izbor.

Budući da su hub-ovi danas poprilično potisnuti od strane switch-eva, “obični” hub-ovi se rijetko koriste. Međutim, ako doista želite jedan takav, D-Link DE-805TP je dobar primjer za početak.

 

 1. Switch

Switch povezuje više računala zajedno u mrežu (LAN), ali na pametniji način za razliku od huba. Nakon prvog prijenosa podataka, on kreira “switch table”, koje povezuju portove prema priključenim uređajima preko njihovih MAC adresa.

Switch-evi, za razliku od hub-ova, su u stanju razlikovati računala, jer kada podaci prvi put prođu kroz switch, on provjerava koje MAC adrese su spojene na koji port i pamti njihov raspored.

SWITCH

 

Za što se koristi?

Za kreiranje LAN mreže. Hub-ovi su prije bili rašireniji za ovu namjenu jer su bili dosta jeftiniji od switch-eva, ali switch-evi su daleko superiorniji jer smanjuju mrežni promet, smanjuju zauzeće propusnosne moći mreže, a šalju podatke samo na računala koja ih trebaju.

Na primjer Računalo A želi poslati podatke na računalo C. Switch će vidjeti da je računalo A na portu 1, dok je računalo C na portu 4. Switch onda može slati podatke izravno između njih, podaci stižu na port 1 i napuštaju switch na portu 4. Ovaj proces dosta smanjuje zauzeće propusne moći u odnosu na hub.

D-LINK GO-SW-5E switch

 

Dobri switch-evi su poprilično pristupačni u današnje vrijeme i mogu se naći u ponudi većine proizvođača mrežne opreme. D-LINK GO-SW-5E je switch sa pet portova koji možete iskoristiti za kreiranje LAN-a, ili može biti priključen na jedan od Ethernet portova na vašem router-u da bi povećao broj žičanih priključaka na mreži, a košta samo 50-60 kuna.

Kada kupujete switch, postoje managed i unmanaged varijante. Unmanaged su najčešće, one vam omogućuju da ih priključite i počnete odmah koristiti bez podešavanja. Managed switch-evi omogućuju podešavanje mreže i omogućuju vam da postavite prioritet na neki promet, primjerice Skype kako bi se osigurala dobra kvaliteta poziva.

 

router d-link

 

 1. Router

Router je uređaj koji šalje pakete podataka između različitih mreža. Paket je podatak koji također sadrži i adresu odredišta. Router-i koriste ove adrese odredišta za slanje paketa između drugih router-a dok ne stigne na odredište. Ovako se vaš LAN spaja na širi internet. Dakle, kada unesete pojam za pretraživanje na Google-u, vaš router usmjerava ovaj paket na Google-ove servere na obradu.

Evo za primjer ćemo uzeti slanje pisma putem pošte. Ukoliko želite poslati pismo jednom od svojih ukućana, možda želite da ga adresirate pod “Soba A”. Ali što se događa ako želite poslati pismo svom najboljem prijatelju koji živi u “Sobi A” u drugoj kući? Onda trebate više informacija za razlikovanje.

Onda ćete dodati poštanski broj. Ali oni žive u drugoj državi, do koje se ne može lako doći. Zato ga predajete poštanskoj službi i korištenjem adresa i poštanskog broja pošta će osigurati da završi na ispravnoj destinaciji, čak i ako to znači da se pismo predaje lokalnoj pošti.

linksys router

 

Za što se koristi?

Slanje paketa između dvije različite mreže je tehnički jedini posao router-a. Međutim, suvremeni router-i su zapravo dosta više od toga:

 • 4-8 LAN portova koji omogućuju lokalnu razmjenu servisa kao što je printanje.
 • Network Address Translator (NAT) koji se koristi za dodjeljivanje jednog seta IP adresa unutar LAN-a i jednog seta izvan LAN-a vašem ISP-u ili WAN-u.
 • Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) koji dodjeljuje IP adrese za svaki uređaj spojen na LAN.
 • Firewall za zaštitu LAN-a.
 • WAN port za spajanje router-a na modem koji pruža širokopojasne usluge od vašeg provajdera (ISP-a).
 • Bežično emitiranje koje omogućuje da povežete uređaje bez kabela.

 

Hub-ovi, switch-evi, router-i, zaključak

 • Hub-ovi i switch-evi povezuju računala i kreiraju LAN.
 • Switch-evi, za razliku od hub-ova, znaju kojem uređaju je informacija namijenjena i šalju ga tamo.
 • Router-i, s druge strane, mogu slati pakete između LAN mreža, a također i dodjeljivati IP adrese, djelujući kao switch i štititi vaš LAN.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here