Rootanje mobitela i na taj način otključavanje njegovog punog potencijala je jedna od najboljih stvari u vezi Androidovog ekosustava, no stvar je u tome da taj postupak nije baš za svakoga, tako da root android uređaja uvijek treba uzeti sa dozom opreza.

 

Zašto? Kao prvo ovaj postupak je malo kompliciran, a rizik u slučaju greške je jednostavno ‘preskup’: u slučaju greške možete si upropastiti jamstvo, nepravilnim rootanjem može doći do kvara na uređaju kao i ostalih neželjenih posljedica.

Ne želite više biti dio kluba onih čiji je mobitel rootan? Činjenica da se nalazite pod zaštitom Googlea je odlična stvar, a još jedna nezgodna stvar kod samog postupka rootanja jest ta što se na taj način onemogućuje nadogradnja podataka operativnog sustava na klasičan način.

Još jedna stvar koja govori ‘protiv’ rootanja jest ta što u slučaju prodaje uređaja korisnik, odnosno kupac možda želi mobitel koji je ‘kao nov’, a to je nešto što se definitivno gubi prilikom rootanja.

I sve u svemu – danas je dostupno cijelo mnoštvo objašnjenja, tutoriala i videoa u kojima možete saznati i naučiti kako rootati vaš uređaj. No ono što je malo teže za pronaći na internetu jest savjeti u vezi obrnutog postupka – unrootanja uređaja. U nastavku ćemo nešto više reći o tome kako unrootati Android uređaj i vratiti ga na tvorničke postavke. Pa krenimo!

 

Unrootanje korištenjem SuperSu-a

Velik broj korisnika koristi ovaj program za unrootanje svojih uređaja i zbog toga je SuperSu postao jednim od najdražih unroot programa koji uopće postoje. Jedan razlog zbog čega je to tako jest i taj što SuperSu, uz unrootanje ima i mnoštvo drugih funkcija, no ovdje nećemo o njima nego ćemo se skoncentrirati na unrootanje.

supersu unroot

 

Proces unrootanja je dosta jednostavan. Kliknite na SuperSu i idite na Settings. Nakon toga scrollajte dolje i kliknite na opciju ”Full Unroot”. Nakon toga slijedite upute i ostavite vaš uređaj na miru neko vrijeme dok se postupak unrootanja ne završi. Nakon završetka jednostavno restartirajte uređaj i sve će se vratiti natrag kako je bilo prije rootanja.

SuperSu program možete preuzeti ovdje.

 

Unrootanje korištenjem aplikacije

Ne koristite SuperSu? Ako niste jedan od korisnika SuperSu-a svejedno postoji mogućnost unrootanja i to putem jednostavne aplikacije. Jedini nedostatak kod ovakvih aplikacija jest taj što one ne rade jednako dobro (ili uopće ne rade) na svakom pametnom telefonu, tako da se u biti radi o metodi pokušaja i pogrešaka.

Najpopularnija metoda unrootanja na ovakav način je Universal Unroot, aplikacija koja vam omogućava rješavanje rooting privilegija Android uređaja. No nažalost, ova mogućnost ima hrpetinu negativnih strana.

Universal Unroot unrootanje

 

Za početak, velika većina Samsungovih uređaja neće raditi i to najviše zbog komplikacija sa KNOX-om. LG uređaji će biti unrootani, ali će još uvijek pokazivati i očitavati kao da su rootani i to zahvaljujući LG-ovom eFuse-u.

Moje mišljenje je da je ovaj način zapravo kocka, no ako za 0.99$ želite (pokušati) unrootati vaš mobitel bez da se želite previše baktati oko samog postupka možda je vrijedno muke.

Universal Unroot aplikaciju preuzmite ovdje.

 

Unrootanje korištenjem Upravitelja podataka

Rootanje se može činiti kao nešto komplicirano i nešto čemu je dosta teško pristupiti, no u stvari radi se o jednostavnom pristupu mnoštvu datoteka koje se nalaze na vašem mobitelu. Rootanje uređaja se zapravo vrši kada se riješimo svih tih silnih datoteka.

Da biste ovo mogli učiniti ono što će vam trebati jest upravitelj podataka koji ima pristup na root. Jedan od poprilično dobrih je ES File Explorer (jedino što kod njega trebate napraviti jest uključivanje pristupa rootanju u postavkama).

ES file explorer

 

 

  1. Idite na glavni disk vašeg uređaja i potražite System. Odaberite ga, i nakon toga kliknite na ”bin”. Nakon toga obrišite ”busybox” i ”su”. Imajte na umu da ovo dvoje i ne moraju biti ovdje. U slučaju da nisu idite na idući korak.
  2. Idite natrag na sustavsku mapu i odaberite ”xbin”. ”xbin” sadrži ”busybox” i ”su”- obrišite ih.
  3. Idite natrag na mapu sustava i odaberite ”app”.
  4. Obrišite ”superuser.apk”.
  5. Ponovno pokrenite uređaj i sve će biti gotovo.

ES File Explorer aplikaciju preuzmite ovdje.

 

 

Unrootanje instaliranjem OTA (”On The Air”) nadogradnji operativnog sustava

Sjećate li se kada smo gore napisali da rootanje ‘smeta’ normalnom (automatskom traženju i skidanju) nadogradnji operativnog sustava? To će se samo dogoditi ako nadograđujete operativni sustav na tradicionalan način, što ne znači da uređaj i dalje ne možete nadograđivati ‘manualno’ (”napravi sam”).

Stvar kod nadogradnji jest u tome što svaka nadogradnja operativnog sustava onemogućava pristup rootu. Nakon nadograđivanja operativnog sustava će većina korisnika trebati opet rootati, no ako to ne želite jednostavno što trebate napraviti jest instalirati idući update.

Najočigledniji nedostatak ove unroot metode jest taj što ćete morati čekati na nove verzije operativnog sustava. I isto tako bi bilo poželjno instalirati SuperSu kao i bilo koju drugu ‘unroot’ aplikaciju. Imajte na umu i to da će ovaj način unrootanja funkcionirati samo kada koristite vraćanje na tvorničke postavke svojih uređaja.

 

Unrootanje instaliranjem tvorničkog firmwarea

Vraćanje mobitela ili bilo kojeg uređaja na tvorničke postavke je vjerojatno najbolji način za unrootanje uređaja. Što se tiče ovakvog načina najbolja stvar u vezi njega jest to što nema ”možda”; ovaj način unrootanja će funkcionirati bez obzira o kakvom uređaju se radi. Jedina stvar kod ovakvog načina jest što za njega ne postoji određen tutorial ili instrukcije kako da se on odradi.

Radi se o tome da svaki mobitel ima drugačiji način na koji njegov vlastiti firmware radi i na koji se on instalira tako da ćete kod ovakvog načina, ovisno o tome koji mobitel imate, trebati malo sami istraživati da biste saznali i naučili kako vratiti originalan firmware.

usb-debugging-za unrootanje

 

Isto tako, korisnici će trebati skinuti i posebne firmware datoteke, nakon čega će biti potrebno koristiti poseban USB Debugging način kao i skidanje nekih pomoćnih programa i/ili aplikacija za vaše računalo.

 

I – to bi bilo to! Sada znate neke o načina kako unrootati vaš Android uređaj i kako ga skloniti od ‘opasnog svijeta rootanja’. Uvijek imajte na umu da hakiranje pametnih telefona nije nešto što je za svakoga.

Koje metode unrootanja ste vi isprobali? Znate li možda neke načine unrootanja koje mi nismo naveli? Slobodno ih napišite u svojim komentarima na dnu ekrana.

Piše: I.H.

 

Komentiraj