Uz društvene mreže, Gmail je jedna od internetskih stranica koje posjećujemo svakodnevno. Uostalom, da bismo mogli izraditi račun na Twitteru ili Facebooku, potreban nam je Gmail. Bilo da ga koristimo za poslovno dopisivanje, newslettere ili primanje obavijesti s različitih aplikacija, dobro smo upoznati s njegovim funkcioniranjem, ali i činjenicom da sadrži skrivene mogućnosti, koje smo odlučili istražiti.

Napredno pretraživanje

Do željene poruke najlakše možete doći upisivanjem ključnih riječi u tražilicu na vrhu stranice. No, što ako Vam je mail zatrpan tisućama i tisućama poruka, pa jedna ili dvije riječi neće biti dovoljne za pronalazak one koje tražite? Gmail zato sadrži i pametnu tražilicu, kojoj možete pristupiti klikanjem na strelicu prema dolje (lijevo od povećala).

Pretražujte mailove po riječima, čak i privitcima

Labs

Radi se o kolekciji zanimljivih postavki s mogućnošću korištenja na individualnim mailovima. Tako možete uključiti ikonu nepročitane poruke te bez čitanja svakog od pristiglih mailova saznati koliko ste ih dobili od zadnjeg posjeta. Ako preferirate Facebook, chat na Gmailu možete pomoću opcije ‘Labs’ premjestiti na desnu stranu. Zasad možete birati između desetak opcija, pa posjetite ‘Postavke’ (gornji desni kut) > ‘Labs’.

Personalizirajte svoj Gmail uz ‘Labs’ opcije

Poslao sam poruku, ali želim ju vratiti. Kako?

Naravno da je i to moguće, ali morate biti brzi. Idite u ‘Postavke’ (‘Settings’ za one koji preferiraju Gmail na engleskom) te u općenitim postavkama potražite opciju ‘Poništi slanje’ (‘Enable Undo Send’). Nakon toga izaberite koliko sekundi treba proći prije nego što se poruka doista pošalje. Poruka može biti na čekanju najviše 30 sekundi, a nakon toga se bespovratno šalje primatelju.

Automatski odgovori

Posljednja opcija koju proučavamo su pametni odgovori. Ako par dana nećete pregledavati mail, a očekujete važnu poruku, možete uključiti automatske odgovore za vrijeme odsutnosti (‘Postavke’ > scrollajte do zadnje opcije). Ova je mogućnost zapravo dvosjekli mač jer šaljete poruku osobi prije nego što vidite što će Vam ona poslati. Ipak, treba priznati da je jednako korisna kao i ostale skrivene opcije Gmaila koje smo izdvojili. One postoje da bi nam olakšale korištenje maila, zato se ne ustručavajte iskoristiti ih!

Piše: D.S.

Komentiraj