Otkrivanje novih iPhone mogućnosti je sjajan način da bolje upoznate vaš uređaj. I ne samo to, pronalaženje novih mogućnosti može poboljšati produktivnost vašeg Iphone. Važno je napomenuti da otkrivanje novih mogućnosti ne dolazi spontano već najviše slučajno zahvaljujući nekoj grešci ili krivom potezu. Stoga može proteći i nekoliko mjeseci dok ne naletite na neko novo svojstvo.

No, ne brinite. Mi smo tu da vam pomognemo otkriti nove mogućnosti koje će vam pomoći da unaprijedite rad vašeg iPhone i obogatite doživljaj.

 

 

Fotografirajte uz pomoć slušalica

iphone trikovi 

 

Počnimo s nečim jednostavnim. Kada fotografiramo važno je napomenuti da unatoč naprednim svojstvima koja dolaze s iPhone kamerom, to je ipak samo iPhone. Postoje trenutci kad ruka podrhtava i slike postaju nejasne. Jedan od načina da izbjegnemo blurane fotografije jest da slikamo koristeći slušalice kao okidač. Kada uđete u aplikaciju za kameru, jednostavno pritisnite centralni dio slušalica i fotografija je napravljena.

 

Poboljšajte fotografije s HDR-om  (visoki dinamički raspon)

 iphone hdr

 

HDR (High-dynamic range photos) označava dobru boju, svjetlinu i dobar kontrast. HDR ima zadatak da slici doda još „dinamičkog opsega“ odnosno raspona svjetlosti prema tami na fotografiji. Umjesto samo jedne fotografije, HDR koristi tri fotografije snimljene u različitim ekspozicijama. Ako odete u aplikaciju kamere Iphone i kliknete „Options“ na vrhu te prebacite na HDR, aplikacija će kombinirati dvije fotografije i spojiti njihove najbolje kvalitete te vam ponuditi super sliku za 3-5 sekunda.

Treba napomenuti da se HDR automatski isključi kada namjestite opcije bljeskalice, a HDR automatski namješta osvjetljenje. Imajte to na umu.

HDR je preporučljivo koristiti kod snimanja pejzaža, portreta na suncu ili kod jakog pozadinskog svjetla gdje vaše slike najčešće ispadnu dosta tamne.

 

 

Riječnik za definiranje pojmova

 iphone rječnik

Ako želite brzo doći do prijevoda riječi bez otvaranje dodatne aplikacije, možete koristiti iPhone prečicu za prijevod riječi. Jednostavno pritisnite prstom i držite na riječi dok ne zasvijetli, zatim iskoristite plave krugove da označite jednu riječ i onda kliknite „Define“. Pojavit će se objašnjenje riječi, izgovor i primjeri u tekstu. Jednostavno, al slatko.

 

Više pristupa sa pomoćnim dodirom

iphone os

Apple je napravio iPhone više dostupnim ljudima s nekim hendikepom. Kroz Assistent feature u podešavanjima, ljudi s oštećenim vidom ili sluhom mogu koristiti postavke koje im pomažu u upravljanju telefonom. Srećom ne morate biti drukčije osposobljeni da biste upotrebljavali ove mogućnosti.

U sekciji mogućnosti (General>Accessibility), pronađite opciju „Assistive Touch“. Ovo vam omogućuje da imate dugme pomoću kojeg možete lako doći do Siri, favourites i do home zaslona. U „device options“ možete napraviti gotovo sve počevši od uzimanja Screenshota do rotiranja uređaja i to samo klikajući dugme.

 

Budite obaviješteni uz pomoć LED Allerta

iphone LED Allerta

Blackberry i drugi uređaji olakšali su obavještavanje da imate poruku s upotrebom crvenog notifikacijskog svjetla u lijevom uglu. Iznenađujuće, ali istinito – i iPhone ima opciju notifikacije. Otiđite u Accessibility, možda imate svjetlo na iPhone kameri za obavijesti ugašeno. Otiđite na Settings > General > Accessibility > Activate „LED Flash for Alerts“.

 

Brže skrolanje do vrha stranice

Kada čitate tekst ili pretražujete web stranicu, najteži dio predstavlja prebacivanje  na vrh stranice. Treba dosta vremena i rada palcem. Zašto se zamarati kad možete brzo skrolati do vrha s jednim dodirom?

Prvo pronađite traku s tabovima na vrhu, i tu ćete pronači oznaku jačine, vremena i trajanje baterije. I onda samo trebati kliknuti na taj dio.

 

Brzi pristup kad je uređaj zaključan

iphone savjeti

Zaključan iPhone ne bi vas trebao spriječiti da brzo pristupite običnim iPhone zadacima. Kada je iPhone zaključan imate dvije opcije: pristup Siri i slikavanje. Normalno možete aktivirati Siri pritiskajući home dugme dvaput, a da biste fotografirali samo nađite ikonu kamere u donjem desnom uglu zatim pritisnite i naglo podignite gore.

 

Sakrijte izvorne aplikacije

iphone aplikacije

App Store nudi toliko načina da vaš iPhone radi za vas. Možete pronaći aplikacije koje zadatke čine jednostavnijima ili naprednijima i kao rezultat toga izvorne aplikacije koje dolaze s iPhone uređajem mogu postati suvišne. Ostavljajući ih neiskorištene na zaslonu mogu postati iritantne i zauzimaju prostor.

U tome vam mogu pomoći Parental Controls. Kada su iPhone restrikcije uključene one sprečavaju pristup sa Essentially hiding the app (prvenstveno sakrivajući aplikacije).

Vi možete napraviti isto. Otiđite na Settings > General > Restrictions > Enable Restrictions > Enter Your Password > Switch toggles off da omogućite zabrane.

 

Izobilje Emoticona

iphone emotikoni

Drugi najbolji način da izrazite svoje emocije je kroz emotikone, ali tu se ne računaju tekstualni. iPhone vam omogućuje emotikone bez da spuštate aplikaciju. Namjestite Settings > Keyboards > Add New Keyboard…> Emoji. Kada ih želite upotrijebiti otiđite na keyboard, pritisnite i držite globus na lijevoj strani dok se Emoji ne prikažu. Kliknite na njega.

 

Saznajte kad su iMessages pročitane

iphone tips

Kada god se iznervirate kad čujete da vaše poruke koje ste poslali nekom nisu pročitane, iMessage nudi sjajno riješenje: koristeći Read Receipts, možete vidjeti kada je poruka pročitana i u koje vrijeme. Da biste aktivirali ovu opciju idite na Settings> Messages > and toggle on Send Read Receipts. Ovo ne obaviještava samo vas, nego dozvoljava primatelju da zna kad ste pročitali njegovu poruku.

 

iCloud lista čitanja

Manja poznata mogućnost koju nudi iPhone je iCloud Reading List. Kada posjećujete web stranice na vašem Macu možda poželite da završite uživanje u vašoj stranici na drugom uređaju recimo na iPhonu. Ako su oba uređaja povezana na isti iCloud, samo idite na Safari > Bookmarks icon> then iCloud Tabs. Odvojeno od uređaja, vidjet ćete listu aktivnih tabova na tom uređaju koje možete vidjeti na svom iPhone.

 

Brzo mijenjanje tipkovnice

Kada želite utipkati broj, nelagodno je prebacivati na brojeve, odabrati jedan broj i onda vratiti normalnu tipkovnicu. Ako pritisnite i držite ključ za brojeve i onda klizite do broja i otpustite prst, broj će se otisniti i automatski se prebaciti na normalnu tipkovnicu.

Skrivene i manje poznate mogućnosti su odličan način da se bolje povežete s vašim iPhone i da on bude produktivniji i zabavniji.

Piše: K.J.

Komentiraj