Googleov servis YouTube jedna je od najposjećenijih web stranica već godinama. Jednostavna je za korištenje, ima sadržaja koji je ljudima zanimljiv, a možete se i sami staviti svoje video uratke. No, ono što mu nedostaje je mogućnost skidanja sadržaja (videa) lokalno na računalo. I uvijek kod ovakve teme, jedno pitanje iskoči – „Da li je legalno skidati videe sa YouTubea?“.

Teško je reći, no ako ih skinete i koristite za osobnu upotrebu, onda ste vjerojatno sigurni. Ako video dijelite sa drugima, posebice na Internetu, tada kršite nekoliko propisa/zakona i tada ste vjerojatno u problemu, odnosno u prekršaju.

U samim ‘Uvjetima korištenja’ ste prihvatili da nećete ništa skidati sa YouTubea. Točnije, postoji paragraf koji kaže: „Nećete skidati bilo kakav sadržaj sa YouTubea osim ako ne vidite gumb „Download“ ili sličan link prikazan od strane YouTubea“. Parafraziramo, no on otprilike ovako glasi.

To je i logično jer gledanje offline videa uzimate novac Googleu i kreatorima videa. Postoji razlog zašto Google prije početka gledanja videa pušta reklamu – neki ljudi žive isključivo od toga. Pogotovo oni malo „popularniji“ koji imaju milijune posjetitelja. Njima nije u interesu da vi skinete video.


Znači – mogli bi reći da nije preporučljivo skidati video osim ako nemate jako veliku potrebu za istim. Ako to i radite, onda to radite na vlastitu odgovornost!

Mnogo je lakše YouTube video podijeliti preko linka, emaila ili društvenih mreža. Čak video možete i ugraditi u svoju web stranicu – sve vam se nalazi praktički na jedan klik miša. Ispod svakog videa postoji sekcija „Share“ preko koje možete podijeliti video sa vašim prijateljima i u 99.9 posto slučajeva to je dovoljno.

Ostavljamo mogućnost da vam je važno skinuti video, pa ćemo vam mi pokazati nekoliko načina na koji to možete napraviti. Postoje četiri načina – uz pomoć softvera, web stranica, addonova za web preglednike i preko mobilnih aplikacija.

 

Softver

Third-party softver je mnogima najbolji način za skidanje videa jer u biti imate najveću kontrolu nad istim. U većini slučajeva samo kopirate URL do videa kojeg želite skinuti, zalijepite isti u aplikaciju i to je to. Softver vam nudi format u kojem želite skinuti, odaberete ga i stisnete „Download“. Najčešće ćete ga skinuti u MP4 formatu kojeg je lako reproducirati na mnogim uređajima.

Jedan od takvih softvera je i Freemake Video Downloader. Njihova web stranica tvrdi da uz pomoć ovog softvera možete skidati videe sa preko 10.000 web stranica i da ovaj softver koristi 83 milijuna korisnika. Te informacije je teško provjeriti, no svakako vam dopuštaju da skidate videe sa različitih izvora. Nadalje, tvrde da HD video u  trajanju od 2 sata možete uz pomoć njihovog softvera skinuti za cca. 4 minute. Možda je to i istina, ali usko grlo je uvijek Internet veza korisnika, tako da ovo uzmite sa rezervom. U svakom slučaju, ovaj softver će odraditi posao – skinuti će vam video sa YouTubea. Ako želite skinuti samo glazbu (zvuk) iz videa, onda radije koristite Freemake YouTube to MP3 Boom.

Sličan softver ovom je i Airy (Mac/Windows, 19.95$), YTD Video Downloader (Windows/Mac, 29.90$/godina), YouTubeByClick (Windows, besplatno ili 24.99$), AnyVideoConverter (Windows/Mac, besplatno do 49.95$), DLNow Video Downloader (Windows, besplatno)

 

Web stranice

Drugi način skidanja videa je nešto praktičniji, a radi se o web stranicama uz pomoć kojih možete skinuti video ili glazbu iz YT videa. Na taj način ćete izbjeći instaliranje (i plaćanje) bilo kakvog softvera na vaše računalo, što je ponekad mnogo bolja solucija.

Ovakav način skidanja može biti i nešto duži od onog kod korištenja softvera, no tu govorimo o par desetaka sekundi ili eventualno minuti ili dvije. Sve ovisi o dužini i kvaliteti videa – tipičan dvominutni trailer za film u 1080p rezoluciji najčešće ima oko 50 MB. Skidanje je proporcionalno vašoj Internet konekciji.

No, postoje i neka ograničenja sa strane dotičnih web stranica. One video najčešće skidaju kod sebe, a onda vas poslužuju. To znači da prvo čekate da oni skinu video (tu može biti određeno usko grlo), a zatim vi. Uz to, ne možete paralelno skidati više videa sa jedne IP adrese, te ponekad postoji količina videa koje možete skinuti u 5, 10 ili 60 minuta.

S druge strane, ako trebate skinuti samo jedan video, za to će vam web stranice biti idealne. Pogotovo jer mnoge nude, kao i softver, da sami odaberete format i kvalitetu u kojoj želite skinuti video. Moramo napomenuti da Google, odnosno YouTube vodi sudske parnice sa određenim web stranicama zbog toga što rade, no te stranice i dalje „žive“ na Internetu.

Kao što možete i pretpostaviti, neke web stranice vam dozvoljavaju da skinete cijeli video na računalo ili neki drugi uređaj, dok neke služe isključivo da skinete zvuk iz istih. Pošto većina nas sluša glazbu na YouTubeu, logično je da postoji interes da se te „pjesme“ lako skinu u MP3 formatu. Neke od tih web stranica su: KeepVid, ClipConverter, ConvertToAudio, YouTubeMP3

 

Ekstenzije za web preglednike

Ekstenzija za web preglednik vam može uštedjeti koju sekundu i olakšati vam skidanje videa sa raznih web stranica, između ostalih i sa YouTubea. Ali ćete naletjeti na problem ako koristite Chrome kao primarni web preglednik. Chrome Web Store – mjesto gdje se nalaze ekstenzije za ovaj preglednik – kontrolira Google koji je vlasnik YouTubea.

Čak i neki „Profesionalni alati“, kao što je Video Downloader professional su ograničeni i u opisu im stoji: „The download of YouTube videos to hard drive is locked because of restrictions of the Chrome Store“. Ako želite imati ekstenziju u Storeu, tada ona ne smije kršiti Googleove propise, odnosno u ovom kontekstu – ne smije dozvoljavati skidanje videa sa YouTubea.

Bilo kakvo skidanje RTMP protokol videa (op.a. zaštićeni videi) ili streamanje istih nije moguće niti dozvoljeno. Isti programer je napravio i aplikaciju Video Downloader Ultimate koja vam dozvoljava skidanje videa preko web preglednika, ali je to softver koji morate instalirati na računalo, a on ima podršku za web preglednike (ne instalira se preko Storea).

Ono što vam ovdje može koristiti je FastestTube koji će vam na YouTube „ugraditi“ gumb Download ispod videa putem kojeg ćete moći skinuti video u određenoj kvaliteti. Radi sa preglednicima Opera, Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer. Druga ekstenzija vrijedna spomena je Video DownloadHelper koja vam dozvoljava da skidate videe sa mnogih web stranica, ne samo sa YouTubea!

Mobilne aplikacije

Maloprije smo spomenuli problem sa Chromeom. Ista stvar je i sa Androidom koji je u vlasništvu Googlea. Sve aplikacije bi se trebale instalirati na uređaje tako da ih skinete sa Google Play Storea! Ovdje su još veće restrikcije nego u Storeu na Chromeu, što je i logično. Google preko Androida zarađuje milijarde, preko Chromea vjerojatno i ne.

No, moguće je aplikacije instalirati tako da skinete APK (Android application package) datoteku i pokrenete ručnu instalaciju na uređaju. Aplikacija se sama instalira i to je to. Možete ju koristiti. Jedna od tih aplikacija je WonTubeov Free YouTube Downloader. Otvorite njihovu stranicu na Android uređaju, skinete APK datoteku i pokrenete ju. I to je to. Kroz aplikaciju možete surfati po YouTubeu i skidati videe na Android uređaj. Također, malo prije spomenuti YTD ima isto sličnu aplikaciju.

Documents 5

S druge strane, pomislili biste da iOS neće imati tih problema jer Apple i Google nisu u najboljim odnosima, no prevarili biste se. Većina aplikacija koje smo probali ne rade na iOS-u 9 i 10. Većina aplikacija u opisu ima paragraf u kojem piše da je skidanje videa sa YouTubea zabranjeno i da vam to ne dozvoljavaju. Apple čini sve da se programeri drže pravila – pa makar i onih od Googlea.

Postoji nekoliko workaroundova koje možete iskoristiti. Na primjer tu je Documents 5 file manager aplikacija uz pomoć koje možete posjetiti neku od web stranica spomenutih u ovom tekstu, skinuti video na iOS uređaj i onda uz pomoć aplikacije Document manipulirati tim videom. Drugi workaround je korištenje aplikacije Video Downloader Pro For DropBox, Google Drive, OneDrive

Još jednom napominjemo – nemojte skidati videe sa YouTubea jer za to nema potrebe. Možete ih lako podijeliti s ljudima „na legalan način“. Ako i skidate videe lokalno na vaše uređaje, onda to radite isključivo na vašu odgovornost!

Piše: B.P.

2 Komentari

  1. Za Android jos ima Vidmate koji je meni odlican. Ima podrsku i za skidanje pjesama sa Souncloud-a. Ima i svoj audio/video player. Dobar je i TubeMate.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here