Iako se danas LTE i 4G brzine sve više i sve češće koriste među sve većim brojem korisnika, još uvijek postoje situacije kada ćemo možda biti primorani koristiti sada već zastarjelu 3G vezu, no kako je povećati?

S obzirom da je današnji internet radikalno drugačiji nego otprije pet ili deset godina, to znači da za sve ono što korisnik želi raditi na internetu 3G veza neće biti najbolje rješenje i to iz više razloga. Dobra vijest je da postoje neki trikovi koje svaki korisnik može naučiti i na taj način poboljšati i povećati brzinu svoje 3G veze. U nastavku ćemo reći nešto o tome kako povećati brzinu 3G internetske veze i kako od 3G-a izvući ono najbolje to se može izvući.

 

opera-max

 

Opera Max

Opera Max je zaista prava stvar za sve one koji žele imati potpunu kontrolu nad podatkovnim prometom i brzinom pregledavanja interneta. Unatoč tomu što je ova aplikacija dizajnirana s ciljem da se koristi sa WiFi mrežama, stvar je u tome da velika većina toga što se nalazi na njoj se isto tako može koristiti i za upotrebu 3G brzine. Opera Max na aktivan način optimizira sve ono što vaš uređaj prima i šalje preko interneta i to na jedan dosta kvalitetan način.

Nedavno je Opera lansirala vijesti da će njezini internetski preglednici i aplikacije imati još bolji način optimizacije podataka i to do te mjere da Opera najavljuje poboljšanje i do čak 23% u odnosu na trenutno stanje.

To u prijevodu znači da bi Opera trebala korisnicima pružiti za otprilike jednu četvrtinu brži način pregledavanja sa upola manjom potrošnjom podatkovnog prometa (što je ono što će oduševiti vrlo velik broj korisnika). Ako iz vaše 3G veze želite izvući najviše moguće, definitvno probajte Opera Max. Aplikacija je dostupna za skinuti sa Google Trgovine.

 

Facebook Lite

 

Facebook Lite

Facebook je što se tiče potrošnje podataka baš oravi potrošač i to u svakom smislu riječi. Ako potrošnja (koja je golema) nije dovoljna stvar, spomenimo samo bateriju i potrošnju energije, jer je Facebook trenutno jedna od aplikacija koje najviše troše bateriju bilo kojeg uređaja.

Želite uštedjeti podatkovni promet i opet izvući najviše što se može izvući iz svoje internetske veze? Zašto ne pokušati Facebook Lite? Radi se o ”lakšoj” inačici Facebook aplikacije, koja u osnovi ima gotovo sve ono što možete naći i u originalnoj aplikaciji. Jedina stvar koja je prisutna kod Facebook Lite jest ta što je aplikacija u svakom pogledu orijentirana ka uštedi podatkovnog prometa i energije vaše baterije.

Facebook Lite je i osmišljena da svim onim korisnicima koji nemaju pristup 4G/LTE vezama opet pruži vrlo dobro ”Facebook iskustvo pregledavanja”. To znači da će korisnik koristeći Facebook Lite moći raditi gotovo sve ono što bi radio i na običnom Facebooku (neke stvari, kao na primjer igranje igrica na Lite inačici ipak nije moguće). Ako od svoje 3G veze želite izvući najviše, a ipak želite smanjiti potrošnju energije i podatkovnog prometa, odaberite Facebook Lite.

 

Onemogućite fotografije na vašem internet pregledniku

Za najbolje i najbrže pregledavanje interneta možete pokušati i ovo- stavite vaš internet preglednik u Text Only mod. Iako ovaj mod ne podržavanu svi preglednici, velika većina ih ipak podržava i ova opcija se može pronaći pod postavkama.

Fotografije (pogotovo one u visokoj kvaliteti),  baš kao i video pojačano troše podatkovni promet i samim time usporavaju pregledavanje interneta ako ste spojeni na recimo 2G ili 3G mreže. Isključivanje ili smanjivanje kvalitete fotografija može značajno utjecati na brzinu pregledavanja interneta.

 

OPERA MINI

 

Pronađite bolji internet preglednik

O tome kakvo će čije iskustvo pregledavanja interneta biti uvelike ovisi i o tome koji internet preglednik tko koristi. Google Chrome je definivno dobar izbor za prosječnog korisnika. Radi se o pregledniku koji bez ikakvih problema može sinkronizirati podatke preko više uređaja u isto vrijeme (uključujući i memoriranje svih vaših lozinki i bookmarkova ili zabilješki). Ipak, Google Chrome se nažalost i ne može baš istaknuti kada je u pitanju racionalno korištenje memorije.

Ovdje se opet vraćamo na Operu Max, jer se ipak radi o pregledniku koji je što se tiče uštede prometa i maksimiziranja iskustva pregledavanja interneta i u slučaju kada imate dostupan samo 3G, a pogotovo u slučaju kada vam je dostupan 4G/LTE jednostavno sjajan i nezaobilazan alat za browsanje. Ono što isto tako možete pokušati (pogotovo ako ste još uvijek korisnik 2G brzine) jest Opera Mini.

Radi se o nečemu sličnome kao što je slučaj kod Facebooka; o ”lakšoj” i pojednostavnjenoj verziji klasične aplikacije. Opera Mini je savršen način na koji korisnik može uštedjeti energiju i podatkovni promet, a opet uz velik broj opcija i mogućnosti kao kod klasične Opere.

 

Očistite svoj cache

Ako ste pokušali sve načine koje smo već opisali, a internet veza vam je i dalje sporija nego što bi trebala biti, u tom slučaju je možda problem u vašem uređaju, a ne u vezi. Iako novije verzije Androida postaju sve bolje u pogledu upravljanja sistemske memorije uređaja, ipak niti jedan OS nije savršen po tom pitanju.

Pretrpana cache memorija može itekako utjecati na brzinu internetske veze i na pregledavanje interneta. Baš iz tog razloga je čišćenje cache memorije dobra stvar koju bi bilo dobro napraviti ako osjetimo da nam internet veza i dalje ”šteka” bez obzira na sve.

 

Obrišite aplikacije koje troše puno memorije uređaja

Još jedan uzročnik sporije internet veze i sporosti uređaja uopće su aplikacije koje troše memoriju vaših uređaja više nego što bi trebale. Ako postoje neke aplikacije koje imate na svom uređaju, a da ih ne koristite, jednostavno ih obrišite ili onemogućite.

 

Promijenite preferiranu internet vezu na svom uređaju

Iako su 4G/LTE brzine danas sve zastupljenije, pogotovo u urbanim sredinama, postoje i oni korisnici koji žive ili borave u nekim ruralnim predjelima Lijepe naše u kojima signala za 4G i LTE nema. Imajte na umu jednu važnu stvar u vezi uređaja i internet signala- ako recimo 4G nije dostupan, a među opcijama interneta je kao preferirana internet veza stavljena ”4G/LTE/3G” uređaj će i dalje tražiti 4G i LTE vezu unatoč tomu što možda trenutno te veze nisu dostupne.

Na taj način će uređaj, iako će biti spojen na dostupnu 3G vezu (ako je i 3G dostupan) tražiti 4G i tako će cijela internet veza biti sporija nego što bi trebala biti. Osim toga i baterija vašeg uređaja će se isto tak oviše trošiti na ovaj način. Rješenje za ovo je da, ovisno o tome gdje se nalazite tako i namjestite preferiranu internet vezu.

Danas kod nas velika većina uređaja imaju nekoliko opcija: 4G/LTE/3G, 3G/2G ili samo 2G. Iako je u Hrvatskoj u velikoj većini naselja 3G dostupan, zna se dogoditi da negdje i nije. U tom slučaju uključite 2G, jer ćete tako imati kakvu-takvu internet vezu, a uz to vaši uređaji više neće ‘abnormalno’ trošiti bateriju pokušavajući se spojiti na mrežu za koju nema dometa.

Iako internet, baš kao i tehnologija u cijelosti, sve više i sve brže napreduje, činjenica jest da ćemo na ”punu” dostupnost brzih mreža morati još pričekati. Dotad je najbolje uživati u onome što nam život i tehnologija pruža i iz toga izvući maksimum.

Piše: I.H.

Komentiraj