Borite li se s problemima oko kompatibilnosti veoma zahtjevnih igara s vašim slabim računalom? Ima li načina da se igre s jakom grafikom igraju na PC-u bez jake grafičke kartice? Odgovor je: Da, ima. Korištenjem sljedećih metoda možete pokretati igre koje ne trebaju grafičku karticu.

 

Metoda 1: 3D Analyze

3D Analyze je alat za pretvaranje i imitaciju snažnog hardvera. To je moćna aplikacija koja omogućava igranje mnogih igara baziranih na DirectX-u, korištenjem slabijeg grafičkog hardvera, koji igre službeno ne podržavaju, i u principu se nemogu pokretati njime. Korisna je i u emulaciji grafike koju neke igre zahtjevaju. 3D Analyze vam također omogućava da optimizirate učinkovitost vaše grafike iznad one koju procesor dopušta, čak i ako se radi o slaboj kartici. Taj program podržava Direct3D, kao i OpenGL, pa možete odabrati koji vam treba za optimizaciju vašeg sustava.

Koraci za instalaciju i konfiguraciju glavnih postavki 3D-Analyze za igranje igara:

 1. Preuzmite 3D Analyze.
 2. Instalirajte i pokrenite 3D Analyze.
 3. Kad ste to učinili, odaberite „select option“ na dnu i otvoriti će se prozor u kojem morate odabrati .exe datoteku igre koju želite pokrenuti.
 4. Sada ćete moći vidjeti imena, vendorID i deviceID različitih grafičkih kartica. Odaberite jednu od njih i upišite VendorID i DeviceID u stupac na lijevoj strani.
 5. Kliknite na tipku za pokretanje (Run) i uživajte.

 

3D Analyze

 

 

 

Metoda 2: Razer Cortex: Boost

Razer Cortex: Booster je aplikacija koja obećaje da će pogurati vašu igru i životni vijek vašeg računala. Ona povećava igraće performanse povećanjem broja sličica po sekundi u igri.

Razer Cortex Boost

Alat automatski gasi nepotrebne procese i aplikacije, i ponovno ih pokreće kad ugasite igru. To vam pomaže osloboditi vrijedne resurse i RAM koje zahtjevne igre trebaju.

igranje na slabim grafičkim karticama
Foto Razerzone

 

Koraci za instalaciju Razer Cortex: Boost:

 1. Preuzmite softver Razer Cortex: Boost ovdje.
 2. Zatim napravite račun za aktivaciju.
 3. Jednom kad ste napravili račun, kliknite desnom tipkom miša na bilo koju aplikaciju za igre i pokrenite je s Razer Game Boosterom.

 

 

SwiftShader

Metoda 3: SwiftShader

SwiftShader je alat za ona osobna računala koja imaju slabe grafičke kartice, grafičke kartice koje nisu za igranje ili je njihova memorija veoma niska. SwiftShader prilagođava zahtjevnu 3D grafiku koja se inače ne može pokretati ugrađenom grafičkom karticom na matičnoj ploči.

Zato vam pomaže u pokretanju određenih igara na vašem računalu koje se drugačije ne bi pokretale ili čiji minimalni zahtjevi premašuju vašu PC konfiguraciju.

SwiftShaderova modularna arhitektura je sposobna podržavati veći broj programskih sučelja, kao što su DirectX® 9.0 i OpenGL® ES 2.0, one iste aplikacije koje kreatori igara već koriste za postojeće igre.

Koraci za preuzimanje i instalaciju SwiftShadera:

 1. Preuzmite SwiftShader.

* Preuzmite Swiftshader 3.0 za x86-bitne

* Preuzmite Swiftshader 3.0 for x64-bitne

 1. Nakon preuzimanja ZIP datoteke, raspakirajte sadržaj na desktop.
 2. Kopirajte d3d9.dll i zalijepite ga u Game root direktorij.
 3. Kliknite na .exe datoteku vaše igre kod d3d9.dll datoteke i počnite igrati.

 

Wise Game Booster 2
Foto: Wisecleaner

 

Metoda 4: Wise Game Booster

Wise Game Booster je dizajniran da pojača vaše igraće iskustvo. Može trenutno poboljšati performanse vašeg osobnog računala optimizacijom postavki sustava, gašenjem nepotrebnih programa i zaustavljanjem nevažnih servisa jednim jedinim klikom, čime vaše resurse sustava usredotočuje samo na igru dok je igrate. Sličan je Ccleaneru, ali ne čisti smeće iz računala, nego služi kao svojevrsni čistač RAM-a na vašem Windows PC-u.

Koraci za preuzimanje i instalaciju Wise Game Boostera:

 1. Preuzmite i instalirajte Wise Game Booster na vašem Windows računalu.
 2. Pokrenite aplikaciju i na početnoj stranici pronaći ćete opciju “Scan for games”, jednostavno kliknite na nju.
 3. Odmah iza “My Games” tablice imate optimizator sustava. Ovdje možete optimizirati vaše igre i računalu prije pokretanja igre.

* Ovo zapravo najbolje radi pomoću 3D Analyze. Zbog toga, optimizirajte vaš RAM i zatim koristite 3D Analyze za bolje performanse.

Wise Game Booster

 

Zaključak

I dok gore navedene metode mogu nadoknaditi nedostatak grafičke kartice, još uvijek bi bilo dobro nabaviti neku grafičku karticu. Sve što pokrećete na vašem PC-u ovisi o grafičkoj kartici. Grafička kartica, ili GPU, je dio hardvera koji radi sa zahtjevnijim i manje zahtjevnim grafikama, videozapisima, igrama ili softverom. Ovisno o njenim mogućnostima i snazi dobit ćete takav i krajnji rezultat.

Ako nemate grafičku karticu, tada će svi programi koje pokrećete dodatno opterećivati procesor ili matičnu ploču, a u izuzetnim slučajevima izazivat će pregrijavanje vašeg procesora, što će mu smanjiti vijek trajanja. Štoviše, ne možete očekivati pokretanje većeg broja programa istodobno bez grafičke kartice. Na duže staze, nedostatak grafičke kartice uz dugotrajna igranja igrica, može izazvati različite štete na drugom hardveru poput matične ploče i sl.

Stoga ako si možete priuštiti kupnju grafičke kartice, makar i one jeftinije, preporučujemo vam da je kupite.

Piše: J.Š.

2 Komentari

Komentiraj