Facebook je kao društvena mreža nastao 2004. godine i to kao projekt za kojeg gotovo da nitko nije očekivao da će doseći stupanj razvoja i raširenosti kao što je to danas slučaj. Danas, 13 godina nakon što  je prvi put učitan kao internetska stranica, Facebook broji horde svojih korisnika koji se broje u desecima milijuna.

Razlozi zbog kojih se Facebook tako brzo i tako lako proširio među korisnicima i među običnim ljudima koji ne moraju poznavati tehnologiju su mnogobrojni. Ipak, s obzirom da su se u proteklih nekoliko godina u vezi Facebooka mnoge stvari promijenile, da ne kažem na gore, neki od korisnika su odlučili ukloniti svoj Facebook profil – za stalno.

Je li moguće trajno obrisati Facebook profil ili Facebook profil svakog korisnika ostaje kao trajan trag u Facebookovoj bazi podataka? Ako je moguće obrisati, kako se to radi? Nešto više o tim temama govoriti ćemo u današnjem članku. Ako ste i vi jedan od korisnika kojeg zanima je li moguće obrisati Facebook profil ”zauvijek” i ako vas zanima kako je to moguće učiniti – ovaj članak bi mogao biti baš ono što trebate.

 

Deaktivacija Facebok korisničkog računa

Znamo da svojim korisnicima Facebook daje dvije mogućnosti u vezi upravljanja s korisničkim računom. Korisnik tako može obrisati ili deaktivirati svoj Facebook korisnički račun. Druga opcija je vrlo jednostavna. Ako odete pod glavni izbornik Facebook postavki (onaj koji se nalazi u gornjem, desnom kutu stranice) i ako kliknete na Postavke (Settings) otvoriti će vam se niz dodatnih postavki.

 

kako deaktivirati fb račun

 

Nakon toga možete kliknuti na Sigurnost (Security) i na dnu biste trebali vidjeti opciju koja kaže Deaktiviraj moj Facebook korisnički račun (ili Deactivate My Account). Klikom na tu opciju korisnik deaktivira svoj Facebook korisnički račun, s time da nakon deaktivacije korisnik i dalje može na elektroničku adresu dobivati obavijesti koje stižu na njegov profil i koje su vezane uz njegov korisnički račun.

Deaktivacija Facebook korisničkog računa je nešto za čime korisnici posežu kada se požele ”malo odmoriti” od Facebooka i svega onoga s čime se susreću ondje. To isto tako znači da korisnik u svakome trenutku, ako odluči može ponovno re-aktivirati svoj Facebook korisnički račun. No, bilo kako bilo deaktivacija nije isto što i ”brisanje” Facebook računa.

Da, istina je da nakon deaktivacije korisnik više neće dobivati obavijesti preko Facebook ili Messenger aplikacija i da će u stvari korisnik biti ”isključen” sa Facebooka za druge korisnike (ako deaktivirate svoj Facebook račun, svi vaši prijatelji će vašu ikonu vidjeti kao sivu siluetu koja će još uvijek označavati da ste ”prijatelji”, no ona će isto tako značiti da ste deaktivirali vaš Facebook račun).

 

kako obrisati fb račun

 

Brisanje Facebook korisničkog računa

Kako možemo u cijelosti obrisati svoj Facebook korisnički račun? Je li takvo što uopće moguće? Nakon mnoštva nagađanja i pogađanja je li takvo što moguće i neće li i nakon brisanja Facebook opet nekako zadržavati sve vaše informacije u svojoj bazi podataka, otkriveno je da je brisanje Facebook korisničkog računa ipak moguće.

Ako želite u potpunosti obrisati svoj Facebook račun, prva stvar koju trebate učiniti jest otići pod Facebook stranicu koja se zove ”Obriši moj Facebook korisnički račun” (ili Delete My Account Page). Ta stranica je dostupna ovdje –  facebook.com/help/delete_account. Jedino čega trebate biti svjesni i nakon što ste obrisali svoj Facebook korisnički račun da će vaši podaci koje ste nekada u prošlosti negdje objavili ili napisali ili neka fotografija koju ste stavili će još uvijek biti vidljivi.

To nije ništa neobično i u skladu je sa Facebookoom politikom korištenja osobnih podataka koja jasno kaže da će i nakon što korisnik obriše svoj Facebook korisnički račun, dijelovi informacija koje je korisnik u prošlosti negdje objavio još uvijek mogu biti vidljivi drugim korisnicima.

Što to znači? To znači da sve ono što vi kao korisnik jednom napišete na Facebook profil svog prijatelja ili ako učitate neku od slika – to će ostati na Facebooku jer se to automatski snima u Facebookovu bazu podataka. Neke fotografije i neke objave mogu ostati  u Faebookovoj bazi podataka čak i do tri mjeseca nakon što ste ih obrisali, tako da prije nego što nešto napišete ili odlučite napisati ili objaviti, bilo da se radi o komentaru, slici ili statusu – dobro pazite što će to biti i želite li uistinu da to bude na Facebooku.

 

brisanje facebooka

 

Brisanje Facebook korisničkog računa  u iznimnim slučajevima

Postoje i neki iznimni slučajevi kada Facebook sam briše korisnički račun nekog korisnika, ovisno o razlozima. Nekoliko je takvih iznimnih slučajeva. Na primjer, ako znate da neki korisnik Facebooka ima manje od trinaest godina vi možete prijaviti tog korisnika Facebooku i to iz razloga što korisnici koji su mlađi od trinaest godina po pravilima Facebooka ne smiju imati korisnički račun.

To možete učiniti na način da prijavite korisnički račun korisnika na kojeg sumnjate u vezi toga Facebookovoj službi za korisnike. Nakon što vi obavite tu prijavu Facebooku, Facebook odlučuje je li vaša prijava u skladu s Facebookovim pravilima u vezi korištenja korisničkog računa. U slučaju da Facebook ”odobri” vašu prijavu i razmotri je te ako se otkrije da vaša prijava ”stoji”, Facebook automatski briše korisnički račun tog korisnika bez prethodnog upozorenja i bez informiranja tog korisnika.

Postoje i situacije u kojima je moguće podnijeti zahtjev za brisanje korisničkog računa u slučaju da je neki korisnik na bilo koji način ”onemogućen” za daljnje korištenje Facebooka (na primjer, u slučajevima teške bolesti, nepokretnosti i sl.). U tom slučaju odluku o brisanju korisničkog računa donosi skrbnik osobe koja je vlasnik korisničkog računa. Da, može zvučati malo zakučasto i ”pravnički”, ali Facebook je po pitanju ovoga dosta pedantan.

U slučaju da je neki korisnik Facebooka preminuo, osoba koja je bliska toj osobi može dobiti jednokratno dopuštenje od strane Facebooka za pristup vremenskoj crti tog korisnika, odakle onda ona može upravljati korisničkim računom te osobe i na kraju, ako želi može ga i obrisati. U ovom slučaju, odluku o pristupu korisničkom računu te osobe Facebook donosi na temelju toga jesu li te dvije osobe u krvnom srodstvu (brat, sestra, majka, otac, itd.).

To bi bilo sve. Bez obzira na to želite li svoj korisnički račun obrisati ili deaktivirati, dobro je znati kako se to može učiniti kao i situacije u kojima to Facebook može učiniti ”sam.” No, čak i nakon brisanja profila, kaže se da neke stvari internet ”pamti zauvijek”, tako da treba paziti na ono što se objavljuje.

Piše: I.H.

Komentiraj