U listopadu 2016 Samsung je napravio svijetsku premijeru prvog monitora s kvantnim točkama (“Quantum Dot” ili skraćeno QD), revolucionarni uređaj koji je preobrazio tehnologiju ekrana na načine koji su prije bili nezamislivi.

Ovdje ne govorimo samo o zakrivljenom ekranu, ovo je potpuno novi način prikazivanja slika na ekranu. QD monitor je Samsung predstavio kao odličan monitor za prave gejmere, ali neće proći mnogo vremena prije nego što se ova vrsta monitora potpuno raširi na tržištu. Dali su QD monitori zaista nešto revolucionarno, što će nas natjerati da ih i kupimo?

Što su kvantne točke?

Današnji vrh ponude monitora nudi HDR tehnologije ekrana i 4K razlučivosti, ali sve je to bilo moguće napraviti samo uz koncept znan kao „kvantna točka“, pa pogledajmo što to zapravo je.

Kvantna točka (Quantum Dot – QD) je poluvodič nanokristal, ili drugim riječima, sićušna čestica koja može odašiljati svjetlost kad električna struja prođe kroz nju. Kako male su te čestice? Svaka kvantna točka ima promjer od otprilike 4 do 12 nanometara.

Njezina mala veličina mu daje jedinstvena optička i elektronička svojstva, a ta svojstva mu omogućuju da prikazuje slike koje su puno bolje od bilo čega što smo do sada vidjeli.

Kvantne točke funkcioniraju tako što upijaju jednu valnu dužinu svjetlosti i odašilju drugu valnu dužinu, drugim riječima, one preuzimaju jednu boju i odašilju drugu boju. Promjena boje ovisi o fizičkoj veličini točke: manje točke odašilju svjetlost koja teži ka plavoj boji, a veće teže ka crvenoj, na primjer.

Kako ovo funkcionira na monitoru? Ukratko, kvantne točke su poslagane na vrhu LED pozadinski osvjetljenog LCD monitora. Kako pozadinsko svjetlo svijetli kroz sloj kvantnih točaka, svjetlost se lomi i pretvara u mnogo bogatije svjetlo koje sadrži mnogo više vidljivog spektra boja nego što su dosadašnji monitori mogu proizvesti.

Točnije, pozadinske LEDice proizvode sve nijanse plavog potrebne na prikazu. Za djeliće slike koji su zeleni ili crveni, kvantne točke lome dolazeće plavo svjetlo u tražene nijanse. Jedan kvantni monitor ima milijarde kvantnih točaka, i svaka je točka precizno ugođena kako bi proizvela određenu boju (što je znatno poboljšanje na modernim LCD monitorima).

Ako ste očekivali neku vrstu tehnologije pogonjene kvantnom mehanikom, žao nam je što smo vas razočarali. Pojam „kvantna točka“ zvuči previše futuristički, i više nego što bi trebalo, ali nemojte biti previše razočarani. Ovo je revolucionarni izum.

QD monitor samsung
Samsungov QD monitor CF77

 

 

3 velike prednosti monitora s kvantnim točkama

Okej, sada razumijete kako ovi monitori rade, ali kako izgledaju konačni rezultati, tj. slike na ovim monitorima? Koje su prednosti ovih monitora u odnosu na tradicionalne tehnologije koje se koriste na ekranima?

  1. Tamne i svijetle slike

Zbog načina na koji kvantne točke rade, konačna slika na ekranu je mnogo sjajnija nego što je dosad bilo moguće – i ne samo to, slika može biti i mnogo tamnija nego što ste dosad mogli vidjeti. Sjajnije svjetle i tamnije mračne slike mnogu značiti samo jedno: viši kontrast boja.

Razlika između najsjajnije svjetle i najtamnije tamne boje zove se omjer kontrasta, i to je jedna od najvažnijih značajki svakog monitora. Uglavnom, veći omjer kontrasta znači oštrije i ljepše slike.

Zapravo, ovo golemo poboljšanje u omjeru kontrasta je ono što je probilo put ekranima “high dynamic range” (HDR) zadnjih godina. Ako želite HDR iskustvo bez trošenja velikih količina novca, monitori s kvantnim točkama bi mogli biti za vas.

  1. Zasićenost boja

Sjećate li se kada smo govorili o raznim veličinama kvantnih točaka i kako se one mogu precizno ugoditi kako bi odbijale svjetlost u određenoj boji? To znači da boje na ekranu sada mogu biti mnogo čišće i vjerodostojnije.

Ne samo da će boje biti vjerodostojne, nego će biti i zasićenije. Ako je vaš televizor star ili jeftin, možda ste primijetili da boje na ekranu uvijek izgledaju isprane ili mrtve, čak i tijekom scena koje bi trebale biti žive i šarene. Taj isprani izgled se javlja u slučaju nedostatka zasićenja boja.

QD ekrani

 

Prema procjenama, kvantne točke će moći povećati raspon boja čak do 50%. S ovim monitorom možete biti sigurni kako će boje koje vidite na ekranu biti odgovarajuće i vjerodostojne onome što bi zaista trebale predstavljati, što znači veću razinu detalja u videozapisima i slikama.

  1. Cijene i dostupnost

Najbliži rivali kvantnim ekranima, barem na polju kvalitete slike, su plazma i OLED ekrani, i kod većine specifikacija, čini se kako ih kvantne točke pobjeđuju.

Pogledajmo prvi kvantni monitor ikada, onaj kojeg je Samsung nedavno lansirao. 24 i 27-inčni modeli CFG70 koštaju $399 i $499. 34-inčni model ultra-širokog CFG71 košta $999. To je prilično visoka cijena, ali nije nerazumna.

Sada ćemo pogledati ekvivalentni OLED monitor. Ili nećemo, jer ne možemo. Na Amazonu, u trenutku pisanja ovog članka, naveden je samo jedan OLED monitor—Sonyev PVMA250 25-inčni OLED Monitor za koji ćete morat izdvojiti $5,495. Jeste li voljni platiti monitor za novac kojim biste kupili rabljeni automobil u dobrom stanju?

Problem s OLED tehnologijom je da se teško proizvodi, i povećanje proizvodnje se pokazalo problematičnim za proizvođače. Što se tiče plazma ekrana, oni su oduvijek patili od problema sa “spaljenom slikom”, što i nije neki problem na televizorima, jer slika nije statična, ali je velik problem na osobnim računalima (zbog statičnih taskbarova, prozora, itd).

S kvantnim točkama ćemo konačno moći uživati u značajkama OLED i plazma ekrana za cijenu LCD ekrana.

qd monitori
Tržišna prognoza za QD ekrane. (izvor: IDTechEx izvješće “Quantum Dots 2016-2026”

 

Quantum Dot Monitori: Koliko vrijede?

Znam da sam u ovom članku uglavnom hvalio kvantne točke, ali ne kažem da biste odmah trebali kupiti. Zapravo, sada bi bilo najpametnije pričekati i vidjeti kako se stvari razvijaju kroz nadolazeće mjesece.

Nova tehnologija je još uvijek nova tehnologija, i iako predstavljaju rastuću nadogradnju postojećih LCD i LED tehnologija, kvantni monitori će morat proć kroz porođajne muke, kao i svaka druga tehnologija na svijetu. Zato netreba žuriti i pričekati kad se stvari poslože do kraja, i da konkurencija spusti cijenu.

Valja napomenuti da su kvantne točke vrlo korisne i u drugim tehnologijama osima TV ekrana i monitora. Znanstvenici eksperimentiraju s primjenom u solarnim ćelijama, solarnom gorivu, kvantnim proračunima i drugo.

Piše: S.M.

Komentiraj